Crystal Cup: Češi ve francouzském Compiègne neuspěli, Váňa klesl na druhé místo mezi trenéry

Předposledním devátým dílem pokračoval premiérový ročník mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů Crystal Cup 2010 – European Cross Country Challenge, jehož součástí byla i nedávná 120. Velká pardubická České pojišťovny. V pátek ho hostil hipodrom v Compiègne, který byl závěrečnou z pěti letošních zastávek této soutěže ve Francii. Grand Steeple Chase-Cross-Country de Compiègne ovládli domácí koně, vítězem se stal šestiletý valach Quézac de la Roque s Davidem Cottinem.

Crystal Cup

V cross country na 5400 metrů pro pětileté a starší koně s celkovou dotací 40 tisíc eur se představili i dva čeští zástupci. Na dotovaná umístění však v konkurenci čtrnácti francouzských soupeřů nedosáhli a Josef Váňa starší přišel o vedení v Crystal Cupu mezi trenéry. Jedenáctiletý ryzák Juventus s žokejem Josefem Bartošem skončil na předposledním, devátém místě. O rok starší hnědák Il En Reve s žokejem Bohuslavem Mátlem nedokončil dostih.
Grand Steeple Chase-Cross-Country de Compiègne skončila triumfem francouzských koní. Při své premiéře v krosu zvítězil Quézac de la Roque, který vybojoval své teprve druhé vítězství v kariéře. Jeho trenérem je Francois-Marie Cottin a v jeho sedle byl trenérův syn David, jenž v letošním Crystal Cupu dokázal podruhé vyhrát. Poprvé se mu to povedlo v úvodním dostihu seriálu v Pau s Malberauxem.
Quézac de la Roque triumfoval přesvědčivě o pět délek. Druhé místo obsadil dvanáctiletý valach Luckyful du Repas s Christophem Herpinem. Za svěřencem trenéra Philippe Chemina o další dvě délky zpět skončil třetí Pauillac Mad. Sedmiletého valacha připravuje trenér Jérome Follain, jehož hlavní nadějí byla jedenáctiletá klisna La Musica. Obhájkyně vítězství se spolu dvojicí Quézac de la Roque a Luckyful du Repas řadila mezi trojlístek favoritů, ovšem po pádu dostih nedokončila.
Z dvojice českých startujících si dlouho vedl lépe Il En Reve, nejstarší kůň v poli. Svěřenec trenéra Milana Theimera přes dvě třetiny dostihu se držel v popředí v kontaktu se špičkou, ovšem nakonec do cíle nedorazil. Reprezentanta stáje Architekti 75 zastavil pád a ani třetí start v letošním Crystal Cupu nedokončil, když předtím neuspěl v zářijovém Premio Delle Nazioni v italském Meranu i v říjnové 120. Velké pardubické České pojišťovny.
Naopak Juventus ze stáje Javor absolvoval dostih ze zadních pozic. Svěřenec trenéra Josefa Váni, který v nedávné Velké pardubické České pojišťovny skončil desátý, do boje o přední příčky nepromluvil. Za vítězem nakonec zaostal o více než dvacet délek a obsadil devátou příčku, kdy dostih dokončilo deset koní.
Josef Váňa tak nenavázal na bodové zisky z předchozích dílů Crystal Cupu v Meranu a v Pardubicích, které ho vynesly do čela průběžné klasifikace trenérů. Tentokrát své konto nerozmnožil a klesl na druhou příčku. Předstihl ho Francouz Jérome Follain, jenž v Compiègne v touze po celkovém vítězství nasadil hned trojici koní. Bodoval mu však pouze třetí Pauillac Mad. Follain má nyní náskok 1,5 bodu před Váňou, jenž tak dál může reálně pomýšlet na prvenství v Crystal Cupu.
Follain zároveň bodoval i v kategorii majitelů, v níž si upevnil první místo. Nezměnila se ani jména dalších lídrů. Nejlepším jezdcem je nadále Ir John Laurence Cullen, za něhož se na druhé místo posunul David Cottin. Nejúspěšnějším koněm je stále Another Jewel.
O vítězích Crystal Cupu se rozhodne v pátek 10. prosince v anglickém Cheltenhamu, kde se poběží Glenfarclas Cross Country Chase na 6200 metrů s dotací 25 tisíc eur. Stejně jako v Compiègne by na startu mohli být čeští zástupci. Ve finálovém dostihu krosového poháru by se měl představit vítěz z Merana Lutin des Bordes a možná i ještě jeden svěřenec Josefa Váni staršího, jenž by tak mohl v Anglii bojovat o celkový triumf mezi trenéry a prémii deset tisíc eur.

Grand Steeple Chase-Cross-Country de Compiègne
9. díl Crystal Cupu 2010, pátek 19. listopadu 2010 - Compiègne (Francie)
steeplechase cross country pro 5leté a starší koně na 5400 metrů o 40.000 eur

Pořadí Kůň              Jezdec         Trenér             Majitel
1. Quézac de La Roque 6     David Cottin         Francois-Marie Cottin     G. Laroche / J.-L. Quiniou  
2. Luckyful du Repas 11     Christophe Herpin      Philippe Chemin      Mme Philippe Chemin  
3. Pauillac Mad 7         Dominique Bidet      Jérome Follain         Jérome Follain  
4. Jamais Surprise 7         Antoine Moriceau     Eric Lecoiffier          E. Leccoiffier / J.L. Lachaize
5. Star de la Plesse 7         Romain Julliot         Xavier-Louis Le Stang      Mme Bernard Prunault  
6. Corbendallas 8         John-Lee Monk      Eric Lecoiffier          Eric Lecoiffier  
7. Quick Baby 6         Anthony Thierry      Jérome Follain      Jérome Follain  
8. Reasonton 10         Sébastien Beaumard      André Sannier          André Sannier  
9. Juventus 11             Josef Bartoš          Josef Váňa st.          Javor  
10. Nivaling 9            Fabien Dehez          Eric Lecoiffier          Eric Lecoiffier
Nedokončili: Zenax des Brosses, Daikoku, La Musica, Il En Reve, Que Locura, Naguano
Výrok: 5 - 2 - 1 - krk - 8 - 1 - 3/4 - 5 - 3
Čas vítěze: 7:39,62 min.
 

Průběžné pořadí Crystal Cupu (po 9. z 10 dostihů)
Majitelé: 1. Jérome Follain (Fr.) 26 bodů, 2. Frank Magge & Catherine Murphy (Ir.) 20,5, 3. Philippe H. Peltier (Fr.) 12,5, 4. J.P. McManus (Ir.) 11,5, 5. Pascal Journiac (Fr.) 9,5, 6. Scuderia Merano-Váňa (ČR) 9, ... 11.-14. mj. Dr.Charvát, Köi Dent (oba ČR) 6.
Trenéři: 1. Jérome Follain (Fr.) 28, 2 . Josef Váňa st. (ČR) 26,5, 3. Denis Paul Murphy (Ir.) 21, 4. Philippe H. Peltier 13, 5. Phillippe Cottin (oba Fr.) a Enda Bolger (Ir.) oba 11,5, … 13. mj. Radek Holčák (ČR) 5.  
Jezdci: 1. John Laurence Cullen (Ir.) 21, 2. David Cottin 17, 3. Stéphane Juteau 16,5, 4. Anthony Thierry 13, 5. David Berra 12,5, 6.-7. Josef Váňa ml. a Josef Bartoš oba 10, 11.-12. mj. Josef Váňa st. 6, 13.-15. mj. Marek Stromský (vš. ČR) 5.  
Koně: 1. Another Jewel (Ir.) 20,5, 2. Ni Plus Ni Moins 9,5, 3.-4. Alpha Speed (oba Fr.) a Lutin Des Bordes (ČR) oba 9, 5. Oké Prince (Fr.) 8,5, ... 9.-14. mj. Tiumen a Mastman (oba ČR) 6.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.