Den Klubu Dicka Francise - Matador City Hall překvapivě vyhrál

Po týdenní odmlce pokračovala dostihová sezóna na závodišti v Praze – Velké Chuchli devatenáctou kapitolou, II. ročníkem Dostihového dne Klubu Dicka Francise. Vrcholem programu byla novinka v české termínové listině, Velká cena BBAG (I. kat., 1810 m, 200 tis. Kč) pro tříleté a starší koně, kteří byli v minulosti uvedeni v dražebním katalogu předmětné baden-badenské aukční společnosti. 

Matador City Hall překvapivě vyhrál
Do role favoritky v sice jen pětičlenném, ale zato kvalitním startovním poli sázející obsadili tříletou hnědku Trinity (Václav Slovák, 2:1), vedenou žokejem Václavem Janáčkem. Vítězka červnové Ceny Arvy z Bratislavy a zářijové mostecké Podzimní ceny EQUI Bořeň Svinčice měla hlavní soupeře najít ve dvojici stáje Martin Wolf-Clint, pětiletém River Speedovi (ž. Rája, 3,4:1), kterého v Mostě s hmotnostní výhodou porazila, a čtyřletém The Joe McArdlovi (ž. Lukášek, 4:1), členovi užší domácí mílařské elity, čtvrtém z Velké ceny Prahy CK Martin Tour. Právě River Speed se ujal tempa dostihu a přivedl kompaktní pole do finiše, kde nejprve začal nabírat rychlost The Joe McArdle, ale ještě před polovinou cílové roviny s progresem skončil a na špici se soupeřům začal vzdalovat nejstarší účastník dostihu, devítiletý City Hall (6:1). Trinity sice přišla se závěrečným zrychlením, ale od vedoucího koně byla daleko a navíc měl matador dostatek sil na završení nečekaného triumfu. Vyhrál lehce o tři délky, za Trinity obsadil třetí místo její tréninkový kolega The Storm (YOKO, ž. Chaloupka, 7,7:1).
City Hall, který nejlepší výkony podával před třemi až čtyřmi lety (např. byl třetí v CEBC Classic 2006, či čtvrtý a druhý v Ceně města Karlovy Vary 2005 a 2006, ale dokázal překvapivě triumfovat také ve 1400m Memoriálu Jaroslava Maška 2008, kde porazil Certuse a další výborné sprintery), nastupoval po čtyřměsíční pauze k osmatřicátému vystoupení kariéry, v němž docílil osmého triumfu. Pro DS Pegas majitele Jiřího Trávníčka a pro trenéra Romana Vítka zazanamenal letošní premiérový úspěch na nejvyšší scéně. Jezdec Pavel Hlavatý se prostřednictvím tohoto startu vrátil z dlouhodobého německého angažmá a bude působit právě v centrále ve Zhoři u Jihlavy. Získal třiatřicáté vítězství kariéry, na jedničkové scéně druhé, šestnáct let po dosažení toho prvního.

Chuchle

City Hall a Pavel Hlavatý - vítězové Velké ceny BBAG. Foto Jiří Kurzweil

 
Další dění:
V Ceně nakladatelství Olympia (hdcp IV. k., 2400 m) se překvapivě prosadila teprve podruhé v sezóně startující čtyřletá hnědka Izby (7:1) reprezentující stáj svého chovatele i trenéra Pavla Vrby, a v jejím sedle stejně jako před dvěma týdny vyhrál zahajovací dostih programu žokej Šafář. Cenou Elektrizace železnic Praha (III. k., 3300 m) pokračoval podzimní chuchelský seriál dostihů přes proutěné překážky, jenž vyvrcholí následující neděli, a lehký triumf si v ní připsal favorit Perikles (2,5:1) stáje Luka-Sobotka, vedený lídrem překážkového jezdeckého šampionátu žákem Josefem Váňou mladším. Další dva dostihy představily dvouleté koně a v obou triumfoval rovinový žokej-šampión Václav Janáček, který tak navýšil letošní rekordní konto už na dvaasedmdesát tuzemských vítězství: Cenu Tuchler jevištní & textilní technika (Memoriál Františka Huleše) (III. k., 1400 m) vyhrál v poli patnácti debutantů sázkový spolufavorit Talgado (5:1) ze stáje Lider Racing Stable (jeho kouč Filip Neuberg, útočící na zisk pátého šampiónského titulu mezi rovinovými trenéry, se tím v počtu vítězství dotáhl na vedoucího muže průběžného pořadí Jaroslava Drlíka) a Cenu NLB InterFinanz Praha (Memoriál Josefa Šacha) (II. k., 1200 m) proměnila ve druhý plný zásah podruhé v kariéře startující tmavá hnědka stáje Luka racing syndicate, druhá favoritka dostihu Fione (4:1). Cenu společnosti Hanácká kyselka (Memoriál Harryho Petrlíka) (II. k., 1600 m) pro tříleté a starší klisny rozhodla, překvapivě lehce, únikem ještě před zatočením do cílové roviny tříletá zástupkyně stáje Rabbit Trhový Štěpánov Golden Sound (8,5:1), žokeji Srncovi tato odvážná taktika s brzkým nástupem vyšla už podruhé během posledních dvou odpolední na pražské dráze. Za nešťastný pád ze "svatováclavských" Tochovic se v Ceně EBF (III. k., 2215 m) vítězně odškodnil tříletý valach Stáje Luka-Mandak Džin (6:1), trenér Zobal získal po překážkové výhře také nedělní rovinový zásah a jezdkyně Korečková se zase o kousek přiblížila žokejskému titulu, do vytoužené padesátky vyhraných dostihů jí momentálně chybí osm. Závěrečná Cena Dicka Francise (IV. k., 1400 m) byla vypsána pro tříleté a starší nezvítězivší koně a do své režie ji vzala tříletá hnědka stáje Euroframe-Váňová Agromerace (6:1), která s žokejem Lukáškem vyhrála velmi lehce o sedm délek.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.