Dostihová legenda Palomia

Hnědka přezdívaná „Železná lady“ se narodila 14. března 1991 ve francouzském hřebčíně Haras du Petit Tellier po americkém hřebci Hours After z francouzské klisny Palanges po Gay Mecene. Do ČR přicestovala jako roční a v barvách stáje Centrotex, pod vedením ing. V. Chaloupky, debutovala začátkem května 1993 v Ceně Allez France (R, II. kat., 1000 m), kde podporovaná I. Kubem doběhla na 2. místě za Brigidkou. Následující start již vyhrála a dokázala též zvítězit v zahraniční Lilly-Marleen Preis. V závěru sezony bodovala na 2. místě v Ceně zimního favorita za Canadian Herem.

Druhým místem v Mem. R. Deyla zahájila sezonu 1994. Kolísavá forma, která jí v tomto roce provázela jí přinesla pouze jedno vítězství a to v Ceně Jezdectví, kde porazila Glen Turner. K dobru si připsala i 2. místo v bratislavské Ceně Škoda auto a 3. místo v Českomoravské ceně za Ajantou a Veramem.
V roce 1995 byl jejím žokejem (až na dva starty) P. Kubík a sezonu zahájila 2. místem v Ceně Nordica. Bodovala však ve Velké květnové ceně, kde porazila Lunch Partyho a další výborné koně. V Bratislavské míli se jí opět nedařilo, ale reputaci si napravila v Ceně FYTO s. r. o., Ceně Svazu chovatelů a majitelů, kde zvítězila a v posledním startu sezony Českomoravské ceně doběhla na 4. místě.

Palomia získala na dotacích 1 447 620 Kč.

Následující rok (1996) se na dráze potkala se svým asi největším soupeřem ryzákem Gay Devilem a také s Near Dancerem a Norou Jeane. Nebýt Gay Devila, byla by tato sezona pro Palomiu asi jednou z nejlepších za celou její dosavadní kariéru. S Gay Devilem, se kterým se potkala i minulý rok bojovala mimo jiné ve Velké dubnové ceně, kde byla 2. a Gay Devil 3. Zvítězila v Ceně Jezdectví a ve Velké ceně Prahy, kde jí René Koplík dovedl do cíle před Gay Devilem jistě o dvě a čtvrt délky. Ten ji však o hlavu porazil v Lázeňské míli.
I sezona 1997 byla pro Palomiu výborná. Hned v prvním startu zvítězila před Gay Devilem ve Velké dubnové ceně, který jí porážku oplatil pro změnu ve Velké květnové ceně. Souboj o lepší místa spolu sváděli i v Lázeňské míli, Velké ceně Prahy a Českomoravské ceně. Palomia si v této sezoně připsala ještě dvě 1. místa. A to v Ceně Brochwicze a Jasenném handicapu a konečně zabodovala v Bratislavské míli.

Poslední start absolvovala Palomia v roce 1999.

Poslední dvě sezony (1998 a 1999) už tak výborné nebyly, ale i přesto byla jednou z nejlepších koní. Jejími soupeři byli např. Nora Jeane, Mick, Emlah, Sammetsman či Blueridge Dancer. Jedna z nejpopulárnějších klisen se s dostihovou kariérou rozloučila s bilancí 70 startů (na rovinách, pr. překážkách a stch.) z nichž 12x zvítězila, 16x byla druhá, 9x třetí a 8x čtvrtá. Na dotacích získala 1 447 620 Kč.
Ani v chovu se neztratila. Ze čtyř potomků, které po sobě zanechala, byl nejúspěšnější Mir Sadův syn Palmare. Neztratila se ani Bacarova dcera Porta Coeli, jejíž dcera Porta Cila jako dvouletá 4x startovala a vždy se umístila „na tabuli“. Bacarův syn Pernod se na dráze také objevil, ale nijak nezazářil a jediná Palomba se na dráze neobjevila vůbec.

Palomia patřila k nejlepším koním během své dostihové kariéry, neztratila se ovšem ani v chovu.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.