Oba karlovarské vrcholy dostihového odpoledne ovládli bratři Koplíkové

Cena města Karlovy Vary, fenomén karlovarského závodiště opředený bohatou historií sahající až do roku 1899, má za sebou další ročník. V průběhu posledních let si získala pověst dostihu čtyřnohých veličin. Po jedinečném Darsalamovi, třídovém Blue Coralovi, derby-vítězi Tullamorovi nebo trojnásobném premiantovi Torlusovi se lázeňskému publiku tentokrát na skvělě připravené pružné dráze představilo sedm předních českých středotraťařů. 

Jedničkový dvoukilometrový test nosí desítky let přívlastek Memoriál Josefa Dolejšího. Organizátoři tak vzdávají hold karlovarskému rodákovi a jednomu z nejlepších jezdců 80. let minulého století. Čestné ceny vítězům stejně jako každý rok předávala jeho manželka, paní Alena. 

Tempa se krátce po startu ujal pětiletý ryzák Hidden Flame a pod žokejem Radkem Koplíkem si vytvářel komfortní náskok, který bez potíží udržel až do cíle. Nebýt jeho, mohla se po dvaceti letech od prvního triumfu ženy opět radovat zástupkyně něžného pohlaví. Martinou Havelkovou vedený favorit Honzik Chipera dokončil jako druhý s rozdílem pěti délek. Trenér vítěze Zdeno Koplík potvrdil, že je specialistou na tento dostih. Se čtyřmi plnými zásahy (dříve třikrát vítězný Torlus) je nejúspěšnějším trenérem v historii dostihu. Ani dvacetiletá perioda od prvního vítězství ženy - trenérky nebyla překonána, neboť bělouš Macho trenérky M. Maršíčkové uzavřel výsledkovou listinu.

Druhým nedělním vrcholem byla Velká cena BBAG. Jedničkový mílový test se do Varů přesunul z centrálního závodiště v Praze a byl přístupný koním, kteří se v nedávné minulosti zúčastnili dražebních aukcí společnosti BBAG v německém Baden – Badenu. Roli favorita stoprocentně splnil šestiletý ryzák Kendy. Dosáhl třetího prvenství v tomto speciálním dostihu přístupného koním, kteří se zúčastnili dražební aukce v Baden - Baden a navíc jubilejního desátého své kariéry. Stejným způsobem ho poslal žokej Radek Koplík krátce po startu do vedení, ale tentokrát nebyli diváci ochuzeni o napínavý souboj. V cílové rovince se po vnější straně dráhy odhodlala k útoku Mambo Lady (ž.J.Rája) a k vítězství jí chyběl po tuhém boji chyběl pouhý nos. Klasický ročník zvýraznil třetím místem jediný tříletek  v poli Wicker Stone (M.Mach). 

 

Kendy (vlevo) tvrde odolava Mambo Lady ve Velke cene BBAG. Foto Marcela Klingorová

 

Jeden z nejtěsnějších doběhů, které byly společné většině nedělních dostihů, se zrodil v mílovém handicapu III. kategorie, který se zároveň stal jasnou záležitostí žen. Obsadily první tři místa v cíli. Po tuhém boji o krátkou hlavu se v posledních metrech prosadil A Dee Joe (ž.M.Havelková) před Byskovicem (am.A.Šíchová) a dlouho vedoucím Laranem (am.M.Luková).

Několik perných minut nejistoty si prožili nejenom sázkaři, ale především realizační tým kolem nakonec vítězné „tutovky“ Khalidora (M.Laube). Proti výsledku byl podán protest kvůli křižování jedním ze soupeřů. Výkon čtyřletého Khalidora byl ovšem tak přesvědčivý, že dostihová komise doběh nechala beze změn a hnědák v péči trenéra V. Luky opět po roce slavil úspěch na karlovarském závodišti. 

První pozici průběžného šampionátu rovinových jezdců si po vítězství svého svěřence Echo Rulese (v roli trenéra) pojistil Jiří Chaloupka v závěrečném dostihu odpoledne, první triumf letošní sezóny dopřála trenérce Barboře Schillové silným závěrem finišující Nirgera (ž.P.Foret).

 

Hidden Flame - lehky vitez Ceny Mesta Karlovy Vary. Foto Marcela Klingorová

 

Výsledky:

1.dostih: Rabbit Kyllachy (ž.J.Verner) – Visenya (ž.B.Murzabayev) – Demon King (ž.M.Havelková)

2.dostih: Nirgera (ž.P.Foret) – Mramor (ž.B.Murzabayev) – Charros (ž.M.Zatloukal)

3.dostih: Khalidor (M.Laube) – Gloryland (ž.B.Murzabayev) – Paheeli (ž.J.Chaloupka)

4.dostih: Hidden Flame (ž.R.Koplík) – Honzik Chipera (ž.M.Havelková) – Lysyan (ž.J.Šafář)

5.dostih: Kendy (ž. R.Koplík) – Mambo Lady (ž.J.Rája) – Wicker Stone (M.Mach)

6.dostih: A Dee Joe (ž.M.Havelková) – Byskovic (am.A.Šíchová) – Laran (am.M.Luková)

7.dostih: Echo Rules (ž.J.Chaloupka) – Moonglas (ž.J.Šafář) – Atestace (ž.J.Pavlíček)

 

Původní zpráva

Zejména v letním období nabízí bezkonkurenčně nejlepší podmínky, které pošetří koňský pohybový aparát. Není tedy překvapující, že většina dostihů je obsazena maximálním možným počtem startujících. Nebo velmi kvalitními startujícími, což je patrné při pročítání startovních listin jednotlivých dostihů. Vrcholem sedmibodového a tentokrát výhradně rovinového programu bude Cena Města Karlovy Vary – Memoriál J.Dolejšího (I.kat., 2.000m).

Cena Města Karlovy Vary byla jako hlavní dostih uváděná již při slavnostním zahajovacím mítinku v roce 1899. Mohli se jí zúčastnit dvouletí a starší koně na trati dlouhé 1.200m. Zvítězil hřebec Sandwich v majetku Jeho císařské výsosti arcivévody Otty. Statut kvality si Cena města držela také v letech 1900 až 1902, když v ní triumfoval hřebec Mindegy, jeden z nejlepších koní své doby. V roce 1904 se stala kořistí vítěze německého derby z předešlého roku Bona Moda. Za tu dlouhou dobu mnohokrát změnila svoji podobu. Do roku 1920 byla vypisována jako překážkový dostih na 4.500m. Později se běhala výhradně jako rovinová zkouška na vzdálenosti 1.600m až 2.800m, až se ustálila na délce dnešních 2.000m. Dostih nosí desítky let přívlastek Memoriál Josefa Dolejšího. Organizátoři tím vzdávají hold karlovarskému rodákovi a jednomu z předních jezdců 80. let minulého století. Na své jezdecké začátky u koní ve Dvorech navázal u legendárního trenéra Miroslava Šusty. Nepřízeň osudu mu bohužel v roce 1992 vzala to nejcennější, co měl. Na závodišti v Mnichově si na něho přímo v dostihu tragicky zahynul.

 

Lysyan patří do širšího okruhu favoritů hlavního neděleního dostihu. Foto Marcela Klingorová

 

Zůstává pravidlem, že CMKV je přehlídkou nejlepších tuzemských středotraťařů. Mezi sedmi startujícími najdeme hned čtyři dřívější účastníky derby. Českého, ale také dalších středoevropských ekvivalentů. Nejvýraznějším zástupcem klasického tříletého ročníku je korunní princ letošního derby Honzik Chipera (ž.M.Havelková). Dvojnásobný letošní vítěz a v derby velmi těsně poražený patří do okruhu největších favoritů. Pětiletý Hidden Flame (ž.R.Koplík) se může opřít o své zkušenosti z italských a francouzských startů a navázat na 2. místo ze slovenské listed Ceny Scottish Rifla. V širším okruhu uchazečů o největší podíl ze stodvacetitisícové dotace najdeme Wallista (ž.P.Foret), vítěze Velké ceny českého turfu, stříbrného v St. Leger a velmi dobře umístěného v Českém, Slovenském i Maďarském derby roku 2011. Je tomu přesně 20 let, kdy se díky Taktovi v sedle s žokejkou Romanou Neslerovou z vítězství radovala trenérka Ivana Pejšková. První žena, která za poslední desetiletí tento dostih vyhrála. Letos v jejích šlépějích kráčí Helena Blažková. Do dostihu posílá Lysyana (ž.J.Šafář), loni dvojnásobného jedničkového vítěze. Další trenérkou, která do dostihu posílá svého koně, je Miroslava Maršíčková. Bělouš Macho (M.Mach) se ovšem do tak kvalitní společnosti dostává poprvé a jeho průnik na dotované místo by byl příjemným překvapením. Výhodu nízké nesené váhy by ve svůj prospěch mohli využít tříletí hřebci Jambul (ž.B.Murzabayev), loňský zimní favorit a druhý z letošní Velké červnové ceny, a Rabbit Railink (ž.J.Verner), který svůj poslední start na dvorském závodišti v nižší kategorii proměnil v jisté vítězství.

Druhým jedničkovým dostihem bude mílová Velká cena BBAG, kde se můžeme těšit na předpokládaný vzájemný souboj letos poprvé startujícího Almond Megica (ž.J.Šafář) s červnovým vítězem bratislavského Zlatého bičíku Kendym (ž.R.Koplík). Na svou oblíbenou dráhu se s plnými šancemi vrací také hnědka Mambo Lady, tentokrát jezdecky posílená žokejem J. Rájou.

 

Program:

14.30 Cena spol. Rabbit Trhový Štěpánov (III.kat., 1.200m)

15.00 Cena BUC - FILM (IV.kat., 2.400m)

15.30 Cena BBAG (III.kat., 2.000m)

16.00 Cena Města Karlovy Vary – Mem. Josefa Dolejšího (I.kat., 2.000m)

16.30 Velká cena BBAG (I.kat., 1.600m)

17.00 Cena holdingu Maentiva (III.kat., 1.600m)

17.30 Cena spol. Holoubek Protect, a.s. (IV.kat., 1.600m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.