II. kvalifikaci na VP vyhrál Trezor

Dostihový mítink „Polský den“, který se koná v sobotu 28. června, nabídne deset dostihů. Vrcholem bude kvalifikační dostih na 124. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, na programu je ale také Červnová cross country Válečníka I. kategorie, několik steeplechase dostihů i závěrečný bumper. Aktualizace 25. 6. 10 HOD: Trezor drží kvalifikační žezlo i v letošní sezoně. V sedle s Ondřejem Velkem vyhrál i bez podkovy. Váňa při svém velkém návratu vybojoval bronz.

Trezor drží kvalifikační žezlo i v letošní sezoně

Malou chvíli to vypadalo, že Trezor bude v druhém kvalifikačním dostihu 124. Velké pardubické s Českou pojišťovnou poražen. Ale v cílové rovině projevil své velké srdce a úžasným finišem odsunul na stříbrnou příčku už v květnu kvalifikovaného Zarifa. Zvládl to i bez podkovy. 

 

Trezor a Ondřej Velek. Foto Milan Křiček

 

Hlavní dostih pardubického Polského dne, v pořadí druhou kvalifikaci na 124. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, znovu ovládl kvalifikační král Trezor. Že je po zdravotních problémech v plné formě zpátky na vrcholu, ukázal nejen zaplněným tribunám, ale také devatenácti svým soupeřům v Memoriálu mjr. Miloše Svobody. Premiéru v jeho sedle si odbyl Ondřej Velek. „Ondra se s premiérou popasoval velmi dobře,“ chválila jezdce Trezorova trenérka Hana Kabelková. „Věděli jsme, že nemusíme vyhrát a jeli v pohodě. Trezor se tam na chvíli trochu zašmodrchal, ztratil totiž podkovu na problematické noze, přesto vyhrál. Je to prostě borec,“ nadšeně prohlásila Hana Kabelková.  

 

Průběh dostihu. Foto Milan Křiček

 

V první fázi dostihu se vedení ujal Marl Bora s Josefem Sovkou, kteří však dostih kvůli pádu nakonec nedokončili. Na Irské lavici zaváhali Cantridara (James Banks) a Cherwick (ž. Jaroslav Myška). Už za lesem se na vedoucí pozici posunuli Trezor a Kasim (ž. Marcel Novák), při závěrečném vyběhnutí na travnatý ovál je vystřídal Zarif s žokejem Thomasem Boyerem. Ještě poslední překážku překonával jako první, pak ale vystartoval Trezor a Zarifa o tři čtvrtiny délky udolal. „Trezor je profesor, byl jsem jen pasažér. Jen jsem na něm seděl. On si to jede sám, zná to a ví, kdy má zatočit. A má velké srdce, na dráze by se rozdal,“ prohlásil po dostihu Ondřej Velek. Trezor není přihlášen do Velké pardubické, tým okolo něj měl jiné záměry. A jasno nemá stále. „Je to na majiteli, ale já bych stále ráda do Francie,“ přiznala Hana Kabelková. 

 

Vítězná dvojice II. kavlifikace na VP - Trezor a Ondřej Velek. Foto Milan Křiček

 

Spokojen ovšem byl i trenér nakonec druhého Zarifa, který má podmínky kvalifikace pro letošní Velkou pardubickou splněné už od května. „Jsme druzí, ale je to dobré,“ řekl Zarifův majitel Ivo Köhler. Ten vůbec zažíval příjemné odpoledne. Radost mu jistě udělal i Tiumen, který v rámcovém dostihu, Memoriálu Kamila Kuchovského, dokončil v sedle s Josefem Váňou st. na třetí pozici.  

Kvalifikaci dokončilo dvanáct koní, kromě Trezora a Zarifa ještě Kasim, Sisi Merble, Borderland, Puntaneras, Sheron, Cardam, Ter Mill, Sun Belina, Sortina a Budapest.

 

Váňa při svém velkém návratu vybojoval bronz

Nejsledovanějším dostihem v rámcovém programu Polského dne byl pravděpodobně Memoriál Kamila Kuchovského a v něm velmi očekáváný návrat žokeje Josefa Váni staršího. Po pádu v loňské Velké pardubické sice osminásobný vítěz nejtěžšího dostihu kontinentální Evropy ohlásil konec své jezdeckého kariéry, půl roku poté už ale byl zpátky v sedle Tiumena. 

„Já jsem třetí? No, vidíte to,“ šokoval svým překvapením Josef Vána st. novináře, když chtěli bezprostředně po dostihu znát jeho dojmy z bronzového umístění. Tiumen se totiž téměř celý dostih držel na úplném chvostu pole a až v závěru se začal posouvat dopředu. Ještě za poslední překážkou to vypadalo na čtvrté místo, v napínavém finiši měl ale Tiumen více sil než do té doby třetí Shaman a o půl délky jej předstihl. „Od startu to bylo velmi rychlé, ale věděl jsem, že na trávě někoho určitě předběhneme,“ tvrdil Josef Váňa. „Na Tiumena je to prostě krátký,“ komentoval výsledek Tiuemenův majitel Ivo Köhler. Jeho druhý kůň v dostihu, Silver Regent v sedle s Josefem Váňou mladším, dokončil na posledním, devátém místě. A to i přes to, že se Váňa starší před dostihem tak trochu souboje se synem obával. 

 

Josef Váňa a Tiumen. Foto Václav Volf

 

Gratulace k vítězství ale v tomto dostihu patří suverénnímu Goscaterovi v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou, který dostih dokončil s výrokem „velmi lehce“, stříbro pak Modeně a žokeji Dušanu Andrésovi. Čtvrtý dokončil Shaman (Lukáš Matuský), pátý Kindly Boy (ž. Marcel Novák). 

Dostihový program nabídl celkem deset dostihů. Kromě sledované kvalifikace na 124. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, kterou opět ovládl kvalifikační král Trezor, a Memoriálu Kamila Kuchovského s návratem Josefa Váni staršího, to byla i Červnová cross country Válečníka. Steeplechase cross country I. kategorie na 3300 metrů zcela patřila Tudulovi v sedle s žokejem Ondřejem Velkem, který vystřídal zraněného Jaroslava Myšku. Pro Tudula to bylo první vítězství v letošní sezoně a třetí v jeho kariéře. Tudul od samého začátku cválal v čele a v cíli dokázal odolat i útoku Dorotky, kterou vedl žokej Thomas Boyer. Tudul dokončil dostih s náskokem na Dorotku dvou a čtvrt délky, třetí cílem proběhla Rampulina s Jakubem Kocmanem. Čtvrtý došel Handsome Jack, pátý O´Key. Dokončil ještě Virvál. 

Ve steeplechase cross country III. kategorie na 4500 metrů, nesoucí název polského jockey clubu, uspěl Hinton v sedle s Martinem Liškou. Tomu se v letošní sezoně daří, dokázal zvítězit již čtyřikrát. Druhý dokončil Jesking s žokejem Jaroslavem Myškou, třetí Wavelight Laser (ž. Jiří Kousek), čtvrtý Val de Guye (Jan Derych) a pátý Rendez Vous (ž. Marcel Novák). Dokončil ještě Anthon (Michal Kubík).

 

Josef Váňa a Tiumen. Foto Milan Křiček

 

Ve steeplechase III. kategorie na 3900 metrů, jediné klasické steeplechase dne, o vítězství bojovalo třináct koní. Čtvrté vítězství ve své kariéře v tomto dostihu dosáhl Dekolt v sedle s žokejem Josefem Bartošem. V cílové rovině na něj ještě útočil Pudřík s Josefem Sovkou, nakonec ale dokončil dvě a čtvrt délky za Dekoltem. Třetí došel Spike (František Kovačík), čtvrtý Apartman (Ján Mach), pátý Laurian (Ondřej Velek) a šestý Eso (Rostislav Benš). Zbývající koně z třináctihlavého startovního pole byli zadrženi.

Ve steeplechase cross country III. kategorie na 4000 metrů zvítězil Eldorado se svým již stálým jezdcem Rostislavem Benšem. Pro Eldorada to byl třetí start sezony a první vítězství v letošním roce. Druhá dokončila Fantaghiro (ž. Marcel Novák), třetí Romantique Rouge (ž. Marek Stromský, čtvrtý Luando (Jan Kratochvíl), pátý Liberty Son (Josef Sovka) a šestý Dumago (ž. Dušan Andrés). Katchaba a Lord Jagmin, kteří větší část dostihu odvodili, byli zadrženi. 

Trojkovým dostihem byl i úvodní dostih přes proutěné překážky na 2800 metrů. Vítězství připadlo ryzce Cold As Ice, která měla původně běhat klasiky. Uspěla ale až na překážkách. Spolu s ní triumfoval žokej Jan Rája, rovinový jezdec, který se do překážkových dostihů vrátil po pěti letech. Druhý dokončil Nos Galan (ž. Josef Váňa ml.), třetí Mesi (ž. Marcel Novák), čtvrtá Fujara (ž. Josef Bartoš) a pátý Marmiton (Lukáš Matuský). 

 

Goscater a Jaroslav Myška. Foto Milan Křiček

 

Pro úplnost ještě výsledky zbývajících dostihů: ve steeplechase cross country IV. kategorie na 4500 metrů – Ceně společnosti Synthesia a.s. zvítězil Bugaboo s am. Jakubem Spáčilem, před Lewinem, Vivienne of Gracie, Rabbit Librettistem a Cuxem. Ve steeplechase cross country IV. kategorie na 4000 metrů zvítězil Moderator (ž. Marcel Novák) před Miraxem, Vivatem, Nifty Fox a Delight My Fire. 

Závěrečný bumper na 3200 metrů, vypsaný pro mladé jezdce, vyhrál zadrženě Zanzibar. Bylo to jeho první vítězství v kariéře a dovedl ho k němu vítěz pardubického Zlatého poháru předsedy Poslanecké sněmovny Lukáš Matuský. Letos to bylo už jeho deváté vítězství. Druhé místo bere Lear (am. Jakub Spáčil), třetí Zachary (Petr Tůma), čtvrté Ishat Ray (Josef Sovka), páté Scoty (Michal Mach) a šesté Estaca de Bares (žk. Simona Molková). Nedokončila Pegy s amatérkou Markétou Krejčí. 

Šest vítězství z deseti braly mezi trenéry ženy. Úspěšné byly Helena Vocásková, Veronika Lempochnerová, Jana Junková, Štěpánka Sedláčková, Hana Kabelková a Lenka Horáková. Po jednom vítězství mají Pavel Složil, Čestmír Olehla, Tomáš Hurt a Josef Vymazal. 

 

 

Váňův návrat: Otestuje a uvidí… 

Návrat Josefa Váni v sedle Tiumena se sice v sobotu 28. června neodehraje v rámci žádného z vrcholů pardubického mítinku, i tak bude jistě nejsledovanější událostí dostihového odpoledne. Největší osobnost historie Velké pardubické má s koňmi tolik zkušeností, že  jeho návrat jistě není žádnou loterií, a  jak pro něj, tak pro Tiumena bude zřejmě testem pro další dostihovou budoucnost směrem k Velké pardubické.  

O motivaci i úmyslech Josefa Váni v sobotu nelze pochybovat, jaký má ale z jeho návratu dojem jeden z jeho sobotních soupeřů, ale především také syn? Josef Váňa mladší v rodinném souboji pojede v sedle Silver Regenta a jak sám říká, nejsou pardubičtí diváci bez šancí na sledování velkého souboje otce se synem v cílové rovině. „Koně jsou na tom oba určitě dobře, tady bych neměl strach, že by se něco nepovedlo,“ říká Josef Váňa mladší. „A co si myslím o tom, že mám pro sobotu z táty zase soupeře? Myslím, že je to pro oba dobře, jak pro něj, tak pro Tiumena. Jdou si to zase osahat a po doběhu všichni uvidíme, jak na tom jsou…“

 

Foto Pavel Balek


Mladší Váňa ovšem ani trochu nepochybuje o tom, že jeho otec svou další obnovenou dostihovou premiéru zvládne se ctí a důstojností. „Samozřejmě to není jednoduché, jenže on doma v práci jezdí taky, a mnohdy si sedne na ty největší paličáky a snaží se s nimi nějak domluvit. Takže bych řekl, že pro něj to v sedle Tiumena bude pohodlné svezení, ten kůň nedělá problémy a myslím, že si spolu tihle dva dobře rozumí,“ míní  mladší Váňa. 

O tom, že sobota je pouze přípravou na případné další kroky hrdinů Velké pardubické z před tří a více lety se budou odvíjet až na  základě doporučení  z tohoto  startu. „Bylo by hezké, kdybychom si to v rovině rozdali právě my dva,“ myslí si Váňa mladší před očekávaným velkým jezdeckým návratem  jeho otce, dnes ovšem už především trenéra, který si odskočí jen k několika jízdám v dostizích za rok. 

To, že si vůbec odskočí, udivilo i Tiumenova majitele Iva Köhlera, který konstatuje: „Říkal jsem si, že když loni po Velké oznámil konec jezdecké kariéry, že to myslel vážně. Několikrát jsme se o tom bavili, ale přál si na Tiumena zase sednout, a tak jsme se dohodli,“ vysvětluje Tiumenův majitel. Ten v sobotu bude ve stejném dostihu sledovat dva koně ve svých barvách a závodění otce a syna Váňových v sedlech. 

„Pro Tiumena je tenhle dostih jednoznačně krátký, je zvyklý na delší tratě. V sobotu tedy z dostihového hlediska o Tiumenovi moc nezjistíme,“ myslí si Köhler. Jeho vyslanec jde na start po pauze a i to je signál, že mu cosi chybí do vrcholné formy. „Počkejme si však, jak se s tím srovná na dráze. Všichni mu budeme fandit,“ připomíná Ivo Köhler. 

 

Foto Petr Guth

 

Trezor bude na startu druhé kvalifikace, Tiumen v rámcovém dostihu

Memoriál majora Miloše Svobody bude v sobotu 28. června druhým kvalifikačním dostihem pro říjnovou 124. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou. Na startu se sejde všech dvacet před týdnem přihlášených koní, z nich jediný ZARIF má již splněno, když byl v květnovém prologu kvalifikačního seriálu šestý.

Velkým favoritem by měl být TREZOR, který loni i předloni vyhrál vždy po dvou kvalifikačních dostizích. Pokud je zcela fit a v obvyklé „kvalifikační“ formě, neměl by najít vážnějšího soupeře. Původně měl dát letos přednost jiným dostihům, především ve Francii, ale startem v Pardubicích jistě všechny příznivce potěší. V jeho sedle bude poprvé jezdec Ondřej Velek, snad si porozumí a dosáhnou pěkného výsledku.

Jeho pozici by mu mohli ztížit především BORDERLAND (ž. Stromský) a BUDAPEST (ž. Váňa, ml.). První jmenovaný vyhrál po taktickém výkonu začátkem května Úvodní cross country Koroka a pokud se povede vše realizovat znova, může si připsat další úspěch. BUDAPEST byl koncem května v dostihu II. kategorie poražen pouze fenomenální Orphee des Blins.

Je zde ale ještě několik dalších výborných koní, kteří by se měli zapojit do boje o vítězství nebo přední umístění. CHERWICK (ž. Myška) se minule představil v menším dostihu a byl druhý, pokud je již po roční pauze v předchozí skvělé formě, musí se s ním počítat. Spolehlivě běhá KASIM (ž. Novák), nadějí je stále AGE OF JAPE (ž. Andrés) a ZARIF (ž. Boyer) již rok hledá skvělou loňskou jarní formu, třeba jí najde právě nyní. Dále jsou zde loňský vítěz Ceny Vltavy RENARD ARGENTÉ (ž. Bartoš), předloňský vítěz téhož dostihu SHERON (Ján Mach), nedávna vítězka z Polska SUN BELINA (Liška), velmi dobrý slovenský CARDAM (ž. Brečka) a ještě několik dalších.

Překvapit by mohl i někdo z ostatních, takovýto těžký a dlouhý dostih by měl být „parketou“ pro polokrevného TER MILLA (Kocman), výkonnostně jde stále nahoru klisna SISI MERBLE (Vladimír Verner).

Z rámcových dostihů budou nejzajímavějšími Červnová cross country Válečníka na „sprinterské“ krosové distanci a Memoriál Kamila Kuchovského, cross country II. kategorie na 4500 metrů.

V prvně jmenovaném dostihu se na dráhu vrací po dvouleté pauze zaviněné zraněním specialista na tyto krátké tratě, dvojnásobný vítěz říjnového Poplerova memoriálu, O´KEY (ž. Bartoš). Uvidíme, zda naváže na předchozí výkonnost, tento dostih ještě nevyhrál, úspěšnější býval v letní a podzimní edici tohoto kurzu. Favoritem asi bude TUDUL (ž. Myška), který zde skvěle zaběhl začátkem května v Úvodní cross country Koroka, kdy byl poražen pouze finišujícím Borderlandem. Skvělá DOROTKA (ž. Boyer) se zde poprvé představí v pardubickém krosu, šanci mají i HANDSOME JACK (Matuský) nebo slovenský FALCON WING (ž. Stromský), připravovaný v Maďarsku.

Memoriál Kamila Kuchovského bude rodinným soubojem otce a syna Váňových v sedlech TIUMENA, trojnásobného vítěze Velké pardubické a SILVER REGENTA, vítěze loňského zářijového kvalifikačního dostihu. Promluvit do boje o vítězství budou chtít jistě také BASSO (ž. Bartoš), KINDLY BOY (ž. Novák), SHAMAN (Matuský) nebo GOSCATER (ž. Myška).

Program „Polského dne“ bude mít na programu devět překážkových dostihů a jeden rovinový, první bude odstartován ve 13:00 hodin, start kvalifikačního dostihu je naplánován na 15:25 hodin.

 

Tipy:

I. FUJARA – COLD AS ICE – MESI

II. CUX – LEWIN – RABBIT LIBRETTIST

III. CROSS ICE – MIRAX – VIVAT

IV. TIUMEN – SILVER REGENT – SHAMAN

V. TREZOR – BORDERLAND – CHERWICK

VI. HIPO JAPE – ORIX – WAVELIGHT LASER

VII. TUDUL – DOROTKA – O´KEY

VIII. STARBUCK – SPIKE – ANGE GUARDIAN

IX. LUANDO – LIBERTY SON – MACAONE

X. SANTANDER – SCOTY – ZACHARY

 

PROGRAM DOSTIHOVÉHO DNE

13:00 Cena Dostihového spolku a.s. (4049) 

13:35 Cena společnosti Synthesia, a.s. (4046) - doprovodný program – dostih poníků  

14:10 Nagroda Toru Wyścigowego Słužewiec – Warszawa (4047) - doprovodný program – dostih na ¼ míle

14:45 Memoriál Kamila Kuchovského (4043)

15:25 Memoriál mjr. Miloše Svobody – II. kvalifikace na 124. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou (4041)

16:00 Nagroda Polskiego Klubu Wyścigów Konnych  (4045)

16:35 Červnová cross country Válečníka  (4042) - doprovodný program – vyhlášení soutěže AUTO IN 

17:10 Cena za podpory společnosti SEED SERVICE (4048) 

17:45 Nagroda Toru Wyścigowego Partynice - Wrocław (4044)

18:20 Nagroda Agencji Jeździeckiej Bober/Stadnina Koni Krasne (4040)

 

Do druhé kvalifikace na 124. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, která se tradičně běhá jako Memoriál mjr. Miloše Svobody, je přihlášena dvacítka koní. Figuruje mezi nimi i několik zajímavých jmen, která ale v přihlášce do Velké nenajdeme. Třeba kvalifikačního „přeborníka“ Trezora.

Kromě Trezora z trenérské stáje Hany Kabelkové je na startovní listině ještě Ribelino, jehož jméno na přihlašovací listině 124. Velké pardubické s Českou pojišťovnou schází. V Čechách běhá od května letošního roku, ale zatím bez výraznějších výsledků. Naopak Trezor v minulých sezonách v kvalifikacích zářil, v samotné Velké se mu příliš nevedlo. Letos mu trenérka plánovala starty hlavně ve Francii. Ovšem při úspěšném absolvování kvalifikačního dostihu mohou být oba jmenovaní ještě do Velké dodatečně přihlášeni.

 

Nikas, vítěz první letošní kvalifikace na VP. Foto Lenka Janatková

 

O účast ve 124. Velké pardubické s Českou pojišťovnou bude bojovat několik zajímavých koní. Třeba vítěz Úvodní cross country Koroka Borderland, který tím překvapil nejen dostihové fanoušky, ale i samotný tým kolem něj. V přihláškách se objevuje také Sisi Merble, která byla druhým překvapením tohoto dostihu. Mezi favority by mohl patřit Kasim, který loňskou Velkou pardubickou dokončil na čtvrtém místě. Po dvou koních do dostihu přihlásili Josef Váňa (Budapest a Zarif), Stanislav Popelka (Borderland a Sun Belina), Čestmír Olehla (Cherwick a Pareto) a Radek Holčák (Age of Jape a Gauner Danon).

V rámcovém dostihu, steeplechase cross country III. kategorie na 4500 metrů, se možná potkají vítězové předchozích ročníků Velké pardubické Orphee des Blins a Tiumen. Bude v jeho sedle Josef Váňa starší?

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.