Festivalový dostihový den ve znamení klisen a s překážkovou lahůdkou

Karlovarská dostihová scéna pokračuje s velkou sponzorskou podporou společností Barrandov Studia a Agrofert v atmosféře filmového napětí. Hipodrom Holoubek na sváteční festivalovou neděli 5. července připravil jeden z nejzajímavějších mítinků letošní sezóny. Bude mít dva vrcholy. Jeden rovinový, jeden překážkový.

Cena primátora Karlových Varů - Letní cena klisen (II.kategorie, 2.000m) je specialitou zdejšího závodiště. Ze všech tamních dostihů má nejkratší historii. Začala se psát před jedenácti lety. Jedná se o srovnávací zkoušku tříletých a starších klisen, které se nedostaly na startovní listiny nebo neuspěly významných chovatelských testech, České derby nevyjímaje. 

Inaugurační ročník vyhrála Nana D´Anjou v sedle s Kristýnou Bezděkovou, zatím jedinou ženou, která se prosadila v jezdecké roli. Letos ji žádná z amazonek následovat nebude, neboť se v sedlech představí pouze jezdci. Lužnici (ž.J.Verner) se na dvorské dráze dařilo již v minulém roce. Podaří se jí k triumfu z Ceny Masise a k druhému místu ve Svatováclavské zimní královně přidat další plný zásah? Sapsiree (ž.J.Chaloupka) má bohaté zkušenosti z velkých dostihů. Startovala v Českém derby a druhé místo získala v mosteckém Oaks. Neztratila se ani v zahraničí. Třetí skončila v rakouském Oaks a stejné místo jí patřilo také ve slovenském vrcholu určeném tříletým klisnám. Tehdy zůstala na štítě její nynější zdatné soupeřky Ley Percy (ž.B.Murzabayev). Výčet největších favoritek tímto nekončí. Vysoko by měla mířit loňská vítězka Najinska (ž.M.Zatloukal), která svou třídu podtrhla ještě výborným umístěním v Itálii. Dobrý výkon lze očekávat od letošní dvojnásobné vítězky Money For Danny (ž.P.Foret), Dally Hit (ž.M.Mach) či účastnice Českého i Slovenského derby v loňské sezóně Dekatmie (ž.J.Šafář). Zaváhání soupeřek může vzhledem k nejnižší nesené hmotnosti využít loňská vítězka karlovarské Svatováclavské zimní královny Zamira (ž.M.Laube). 

Atraktivní a kvalitní podívanou nabízí překážkový vrchol odpoledne, Dostihový pohár Josefa Váni Agrofert 2015. Třetí ročník dostihu dlouhého 4.500m a spadajícího do nejvyšší kategorie National Listed přilákal osm účastníků. Na startu nebude chybět předloňský vítěz a loni třetí Khalshani (ž.J.Sovka) a po náhledu do startovní listiny je téměř jisté, že cestu za obhajobou nebude mít snadnou. Dvojici silných soupeřů Big Mago (O.Velek) a No Time To Lose (ž.P.Kašný) posílá právě Josef Váňa. Oba valaši mohou využít výtečnou formu z velkých dostihů přes proutěné překážky, zahraniční nevyjímaje. 

Mezinárodní příchuť dostihu dodá slovenský So Fantastic (ž.J.Brečka). Na daleký výlet z Moravy určitě nepojede Stretton (žk.J.Spáčil) nebo moravský Gargantus (ž.M.Novák). 

 

Sapsiree (vlevo) bude obhajovat loňské 3.místo, Lužnice (vpravo) 2.místo. Foto Marcela Klingorová

 

Program:

14.30  Cena EBF (III.kat.,1.400m)

14.55   Cena Galerie umění Karlovy Vary (IV. kat., 2.400 m)

15.20   Cena hejtmana KK (II. kat., 1.600m)

15.30   Vyhlášení soutěže klobouků

16.05   Barrandovská rovinka (III.kat.,2.000m)

16.30   Cena primátora Karlových Varů – Letní cena klisen (II.kat.,2.000m)

17.00   Pohár Josefa Váni Agrofert 2015 (steeplechase, NL, 4.500m)

17.30   Cena spol. La Nova Consulting (steeplechase, IV.kat.,3.200m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.