Finále seriálů Schaumann a Pohár EŽ Praha

V programu dvacátého pokračování letošní sezóny na závodišti v Praze-Velké Chuchli byly také dvě závěrečné kapitoly tradičních seriálů - Cenou Schaumann ČR vyvrcholil již osmý ročník seriálu Schaumann pro dvouleté koně českého chovu, Cena Elektrizace železnic Praha pak zakončila páté vydání podzimní série dostihů přes proutěné překážky o Pohár EŽ Praha.

Chuchle

Vítězové Ceny Schaumann ČR, tmavý hnědák Label Five a žokej Václav Janáček. Foto Jiří Kurzweil

 

Žokejové Janáček a Lukášek ovládli odpoledne
Neobvyklým výsledkovým souhrnem skončilo sedm rovinových dostihů programu, které do vítězné režie převedli pouze dva jezdci. Žokej Tomáš Lukášek výtečně začal, otevírací Cenu www.agroweb.cz (hdcp III. k., 1200 m) lehce vyhrál s tříletou favoritkou stáje Euroframe-Váňová Agromerací (3:1), přičemž právě v sedle této svěřenkyně Hany Váňové vítězně zakončil také předchozí pražský dostihový den. V následné Ceně Vydavatelství Profi Press (III. k., 1500 m) pak s Lukáškovou asistencí exceloval druhý favorit (3:1) Lev, dvouletý bělouš DS Pegas dominoval velmi lehce o čtrnáct délek, v čase (1:37,53) o 0,45 sekundy lepším než vítěz hlavního dostihu. Hattrick pak Lukášek završil v sedle dalšího svěřence Romana Vítka a reprezentanta DS Pegas, Cenu Agromak ND (hdcp II. k., 1810 m) jistě o dvě a půl délky získal, také druhý favorit (4:1), Blesk, stříbrný z loňské Ceny zimního favorita se na dráhu vracel po čtyřměsíční odmlce.
Ani tři vítězné zápisy však žokeji Lukáškovi nestačily na post nejúspěšnějšího jezdce dne - Václav Janáček totiž vyhrál čtyřikrát! Už několik měsíců jistý šampión se vysokou rychlostí žene k těžko překonatelnému zápisu (dosavadní rekord osmačtyřiceti sezónních výher zdolal již v srpnu a nyní má na letošním kontě 76 triumfů!) a patřila mu druhá polovina nedělního programu. Poprvé vyhrál právě v hlavním dostihu dne, Cenu Schaumann ČR (II. k., 1500 m) velmi lehce o šest délek opanoval jediný reprezentant Dostihové stáje Go, svěřenec Václava Luky Label Five, který se splněním role favorita (2,6:1) zároveň stal nejúspěšnějším koněm letošního ročníku seriálu Schaumann (získal v něm celkem 68.400 Kč, druhý Uniray 63.000 Kč, třetí Letní Hvězda 52.000 Kč) Poslední tři dostihy odpoledne pak Janáček ovládl v sedlech klisen, Cenu EBF (III. k., 1810 m) pro nezvítězivší tříleté jistě vyhrála potřetí v kariéře startující hnědka stáje Agrolipt ČR, také v tréninku Václava Luky, Lady Kristinne, kterou sázející poslali do boje s pěticí soupeřů jako favoritku (1,7:1). V Ceně týdeníku Zemědělec (hdcp IV. k., 1810 m), do níž naopak nastoupil maximální počet šestnácti koní, se prosadila šestiletá hnědka stáje Kantek & sons Slavkov u Brna, třetí sázková šance (5:1) Vodnice, svěřenkyně Miroslava Kantka zvítězila po boji o půl délky. Cenu Seco Group (Hdcp III. k., 2600 m) pak stylem start-cíl rozhodla tříletá hnědka, druhá favoritka dostihu (4:1) Emy, zástupkyně stáje LUČ-Stajka vyhrála už čtvrtý letošní dostih, třetí za sebou a svého kouče Filipa Neuberga posunula na vedoucí pozici trenérského šampionátu, v němž atakuje již pátý titul.
Cenou Elektrizace železnic Praha (III. k., 3300 m) skončil Pohár EŽ Praha, v závěrečné kapitole se proti favoritům blýskl teprve podruhé nad překážkami startující čtyřletý valach stáje EKOFARMA Rybár Maly Czar, v sedle svěřence Jaroslava Votavy byl žokej Dušan Andrés, který se tímto vítězstvím dostal na konečné první místo seriálu v kategorii jezdců. Mezi trenéry vyhrál František Zobal, v kategorii majitelů obhájila loňské prvenství stáj Hanzlíková-Bartoš.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.