II. den metropolitní sezóny: 53. Velká dubnová cena Factoringu ČS

Dostihová sezóna 2010 pokračuje v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle tuto neděli svou druhou kapitolou, jejímž vrcholem bude výborně obsazená 53. Velká dubnová cena Factoringu ČS pro čtyřleté a starší koně na 1800 metrů o 150.000 Kč. Celkem se v osmi dostizích představí 84 koní, první z nich odstartují tradičně ve 14 hodin. Nedělní odpoledne ve Velké Chuchli bude opět dobrou zábavou pro celé rodiny, nejmenším návštěvníkům tentokrát Český animační tým Martina Hrdinky připravuje v koutku „Hříbátka“ dětskou diskotéku.

Tullamore proti Mariydimu, vrací se Funny Valentine
Do vrcholu druhé neděle letošní metropolitní sezóny nastoupí sestava deseti koní, jejíž vysokou kvalitu vyjadřuje např. součet tří vítězství a devíti dotovaných umístění v klasických dostizích, která její členové získali. První hvězdou startovního pole je pětiletý hnědák stáje YOKO Tullamore (Janáček), vítěz Českého derby a slovenské Velké jarní ceny, třetí ze Slovenského a Polského derby, čtvrtý ze St. Leger a první tuzemský kůň, který startoval v nejslavnějším a nejbohatším dostihu evropského kontitnetu Prix de l'Arc de Triomphe. Paradoxně je, kromě svého stájového kolegy The Storma, jediným vloni nezvítězivším účastníkem 53. Velké dubnové ceny Factoringu ČS, ale měl by mít všechny předpoklady k tomu, aby se po necelých dvaadvaceti měsících od zisku "modré stuhy" znovu prosadil naplno. Vloni totiž zahajoval sezónu v zahraničí, následně musel být léčen a pak už se připravoval na říjnovou cestu do Paříže. Navíc nyní bude od většiny soupeřů dostávat hmotnostní výhodu.
Účastníkem s nejvyšším handicapovým hodnocením je čtyřletý hnědák stáje Dr. Charvát Mariydi, který po smolném vstupu na zdejší dráhy nasadil v létě k progresu a přes druhé místo ze Slovenského derby, St. Leger a čtvrté z Velké ceny českého turfu se propracoval k suverénnímu vítězství v Pardubickém Legeru a následnému jistému triumfu v Ceně prezidenta republiky. Výborného vytrvalce poprvé povede žokej Dušan Andrés, jelikož jeho vítězný jezdecký partner Janáček je vázán do sedla Tullamoreho.
Velmi atraktivním koněm v poli bude zástupce stáje Rabbit Trhový Štěpánov Funny Valentine (Srnec), jehož start si nemůže nechat ujít žádný příznivec českého chovu. Čtyřletý hnědák totiž vloni dosáhl vynikajícího výsledku, když ve slovenské Velké jarní ceně přinesl své stáji vůbec první klasické vavříny, následně ale onemocněl těžkou kolikou a nad jeho dalším osudem visel velký otazník - po vyléčení se ale opět objevuje na dostihové dráze.
Jedinou klisnou ve startovním poli, která ale navazování na loňský triumf Determinacje bude mít v této konkurenci hodně složité, je čtyřletá tmavá hnědka Hřebčína Křenek Sakheart (Chaloupka), jež ač úspěšná česká reprezentantka (druhá ve slovenském Oaks, vítězka bratislavské Ceny Pat's Music právě před Determinacjou), představí se na pražské dráze vůbec poprvé. K nadstandardu loňského klasického ročníku spolehlivě patřila dvojice tuzemských rodáků Gold Bless You (CK Martin Tour, Radek Koplík) a Marl Bora (Quartis, Hind), podzimními triumfy po předchozích výpadcích potvrdil příslušnost k vyšší společnosti i jejich vrstevník Blesk (DS Pegas, Hlavatý). Dvojici, jež v ČR nystoupí premiérově, tvoří vítěz Nagrody Sac-a-Papier (polský ekvivalent zdejší Ceny prezidenta) a šestý z Velké varšavské Indian Reef (Javor, Vraj) a irský import s dosud jedním vítězstvím na kontě Francisco Goya (Efros, Zatloukal).
 
Program:
14.00 - Cena dostihových sázek ve Fortuně (hdcp IV. k., 1200 m): šancí šampióna Janáčka na pokračování spanilé jízdy z předchozího týdne je čtyřletý Bordo.
14.30 - Cena VOLVO C30 (hdcp II. k., 1200 m): první souboj sezónních debutantů s několika aktéry z minulé neděle je otevřenou záležitostí
15.00 - Cena DERBY KLUBU (III. k., 1400 m): mezi sedmi nezvítězivšími vrstevníky bude klasické ambice potvrzovat podruhé startujícíc Akiyo.
15.30 - Cena VOLVO S80 (III. k., 1800 m): další nedělní souboj několika aspirantů na starty v klasických zkouškách se odehraje na delší trati.
16.30 - Cena záchranné služby Trans Hospital (III. k., 1800 m): v prvním plně obsazeném dostihu letošního roku by měl kvality potvrdit klasicky umístěný Connex.
17.00 - Cena VOLVO XC60 (IV. k., 2200 m): první měření sil letošních tříletých na trati nad dva kilometry.
17.30 - Cena dětského koutku Hříbátka (hdcp IV. k., 2200 m): vyrovnaný handicap nižší kategorie na závěr programu je výzvou pro sázející.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.