Jubilejní ročník Velké pardubické vyhrál Hegnus se slovenským žokejem Lukášem Matuským

Bez divácké kulisy na závodišti, ale s velkou podporou televizních diváků odstartovala jubilejní 130. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou.

V cíli se radoval jeden ze smolařů Velké pardubické, žokej Lukáš Matuský, ke kterému se konečně štěstí obrátilo správnou stranou. K cenné trofeji jej donesl dvanáctiletý hnědý valach stáje Ševců Hegnus, kterého připravuje trenér Radek Holčák.

Slovenský jezdec se ve Velké pardubické prosadil po téměř 30 letech, pro Lukáše Matuského ale vítězství mělo ještě vyšší cenu. Podařilo se mu prolomit smůlu minulých let a navíc své vítězství, a celý dostihový den, věnoval do nebe své mamince. I Hegnusovi k úspěchu vždy malý kousek v minulosti scházel. Předloni doběhl druhý za Tziganem du Berlais, vloni se kvůli zranění na start vůbec nepodíval.

Do letošního ročníku odstartoval v konkurenci 18 koní. Dva ze svěřenců Josefa Váni – No Time To Lose a Sottovento – měli pád na Taxisově příkopu. Jediná žena v sedle Veronika Škvařilová – Řezáčová svůj si svůj sen o Velké pardubické v sedle outsidera dostihu All Scatera plnila až k Irské lavici. Pak už dostih pokračoval bez větších problémů. Za Havlovým skokem nasadil k trháku slovenský Vandual, kterého v loňském roce vedl Lukáš Matuský a který s ním tehdy doběhl na osmém místě. Tentokrát Vanduala vedl na poslední chvíli angažovaný francouzský žokej Romain Julliot. Jeho nástup zachytili Player s žokejem Marcelem Novákem a také Hegnus. Na poslední překážce byl na vedoucí pozici Player a Vandual s Hegnusem skákali téměř po boku. Hegnus prokázal sílu ve finiši a došel si pro zasloužené vítězství. Vandual byl jen o hlavu třetí za Playerem. Čtvrtý finišoval Talent, kterého původně měl vést žokej Martin Liška. V rámcovém programu se ale zranil a tak se na poslední chvíli do sedla vyhouplo žokej Pavel Složil ml. Na pátém místě došel předloňský vítěz Velké pardubické Tzigane du Berlais (ž. Jan Faltejsek), na šestém Casper (ž. Sertash Ferhanov) a na posledním dotované příčce se usadil Lodgian Whistle s žokejem Jaroslavem Myškou. Až po nich doběhl Stretton před loňským vítězem Theophilem, Bugsie Malone, Dulcar de Sivola a Mazhilisem. Na posledním místě doběhl vítěz Velké pardubické z roku 2015 Ribelino.

„Velká pardubická je velká pardubická, je to top závod. Je smutné, když vyhrajete, když vám nikdo netleská, když nemáte komu zamávat. Ale je to úspěch, radost,“ popsal své pocity vítězný žokej Lukáš Matuský. „S trenérem jsme byli domluvení, že půjdeme zepředu. Byl jsem někde kolem pátého místa schovaný v koních, nechal jsem ho odpočívat a věřil v jeho silný finiš. V závěru nás francouzský žokej namáčkl na bariéru, bál jsem se, že to Hegnuse rozhodí. Ale je to parádní kůň a dal to,“ dodal Lukáš.

Hegnus je dvanáctiletý valach, který mezi špičku českých překážkářů patří už od svých tří let, kdy vyhrál Zlatou sponu. Později se stal vítězem i Ceny Labe a kvalifikačního dostihu. Ve Velké pardubické byl jednou druhý a jednou pátý.

V rámcovém programu se dařilo žokeji Janu Kratochvílovi, který pro trenéra Josefa Váňu vyhrál tři dostihy. Jasný výkon předvedl Dusigrosz ve Stříbrné trofeji – Ceně pivovarů Staropramen, vzápětí Kratochvíl dominoval v sedle Chelmsfordda i v Ceně Kudy z nudy – Ceně ČASCH. Hattrick završil s Buonarrotim v Ceně hejtmana Pardubického kraje – Ceně Vltavy. „Buonarroti je trochu flink na skocích, musel jsem ho upozornit, aby skákal. Ale on ukázal svou rovinovou třídu a když se nám otevřel prostor na poslední překážce, předvedl že to umí,“ hodnotil dostih vítězný žokej. Pak ekipu trenéra Josefa Váni štěstí bohužel opustilo, Jan Kratochvíl měl pád ve Velké pardubické a Sottovento utrpěl fatální zranění. Theophilos Velkou pardubickou dokončil až na 9. místě, Mazhilis byl dvanáctý.

V Ceně firmy Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. – Ceně Labe, která je považována za předzkoušku Velké pardubické, se z vítězství radovali ve Valech u Přelouče. K vítězství po tuhém boji dovedl žokej Jaroslav Myška šestiletého Evžena. Na jeho výkonu se podepsaly prázdné tribuny. „Dneska byl Evžen laxní, on vyžaduje tu diváckou kulisu. Nasekal mi tam hodně chyb. Ale jsem rád, že aspoň ve finiši pořádně zabojoval a že jsme vyhráli,“ přiznal Jaroslav Myška.

Vítězové dostihů:

Zlatá spona tříletých – Cena holdingu BICZ / Roncal, ž. Jan Faltejsek

Křišťálový pohár města Pardubice / Aztek, ž. Marek Stromský

Cena společnosti STRABAG a.s. – Cena Laty Brandisové / Engele, Ondřej Velek

Stříbrná trofej – Cena pivovarů Staropramen / Dusigrosz, ž. Jan Kratochvíl

Cena Kudy z nudy – Cena ČASCH / Chelmsford, ž. Jan Kratochvíl

Poplerův memoriál – Cena Radiožurnálu – Cena Nadace pro rozvoj města Pardubice / Dajuka, ž. Lukáš Matuský

Cena firmy Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. – Cena Labe / Evžen, ž. Jaroslav Myška

Cena hejtmana Pardubického kraje – Cena Vltavy / Buonarroti, ž. Jan Kratochvíl

Pohár BICZ holding 2020 / Del Rey, ž. Pavel Složil ml.

130. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou / Hegnus, ž. Lukáš Matuský

Galerie

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.