Česká jezdecká federace zahájí osvětový program proti dopingu

Česká jezdecká federace (ČJF) zahájí intenzivní osvětovou kampaň zaměřenou na problematiku dopingu.

“V rámci výkonného výboru federace jsme se shodli na tom, že ještě zvýšíme naši dosavadní aktivitu zaměřenou na popisování rizik spojených s dopingem,” uvedla prezidentka České jezdecké federace Olga Plachá.

Jezdecká federace v průběhu podzimu letošního roku plánuje intenzivně proškolit nejen členy seniorské reprezentace, ale i ostatní členy napříč výkonnostními a věkovými kategoriemi. Ve spolupráci s Antidopingovým výborem ČR (ADV ČR) připravila edukační materiály i systém školení, seminářů a e-lerningu.

ČJF bude materiály distribuovat všem svým 18 tisícům členů. Nejprve se uskuteční školení pro členy dětské reprezentace, která povedou lektoři ADV ČR. Děti obdrží i speciálně připravený komiks, který jim bude problematiku dopingu vysvětlovat pro ně pochopitelnou formou. Následně v listopadu projdou školeními členové dospělé reprezentace a vzniknou e-lerningové materiály. Ty jsou určené pro trenéry, cvičitele, funkcionáře i členy komisí ČJF, kteří školením v letošním roce rovněž projdou.

“V rámci této antidopingové kampaně se zaměřujeme na všechny negativní aspekty, které doping přináší. Jedná se jak o zdravotní následky, tak o důsledky sportovní, ekonomické i společenské. Soustředíme se nejen na vědomý doping, závodníci si musejí velmi dobře hlídat i svůj životní styl, stravu, léky i potravinové doplňky, které užívají,” dodala Plachá.

Jezdecká federace ke současné antidopingové kampani přistoupila po nedávných dvou pozitivních dopingových testech jejích závodníků. “Problematiku dopingu bereme velmi vážně. Naše jezdectví se po 85 letech kvalifikovalo na olympiádu hned ve dvou disciplínách ze tří, což je na jedné straně úžasný úspěch, na druhé straně velký závazek. Dospělí reprezentanti jsou velkým vzorem pro řadu dětí a jejich chování musí být příkladné,” dodala Olga Plachá.

Podle ní k případům dopingu často dochází i užitím výživových doplňků či nevhodným životním stylem. “Sportovci musí být zodpovědní a zároveň opatrní a složení doplňků si bedlivě hlídat. Především reprezentanti si musí být vědomi toho, že jsou sportovci i ve svém volném čase a tomu upravit svůj životní styl,” popsala Plachá jeden ze směrů, kterým se v rámci školení federace
vydala.

Samostatnou kapitolou, které se v rámci kampaně chce ČJF věnovat, je doping koní. K němu může dojít i neúmyslně, například při léčbě. Důsledky má však nejen pro koně, ale i pro jezdce, kteří na nich jedou. “Chceme trenéry, chovatele i jezdce vést o odpovědnosti za zvířata. V našem sportu jsou koně naši nejbližší partneři, je proto se k nim chovat s velkým respektem. Já osobně považuji tuto část školení za velice důležitou,” dodala Plachá.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.