Mezinárodní krosový pohár Crystal Cup začne v roce 2010

Mezinárodní seriál překážkových cross country dostihů odstartuje v roce 2010. Zrod zbrusu nové soutěže, při jejíž dlouholetých přípravách hrál stěžejní roli Dostihový spolek Pardubice, byl oznámen v neděli na tiskové konferenci v Paříži. První ročník se uskuteční pod názvem Crystal Cup 2010 – European Cross Country Challenge. Jeho důležitou součástí bude i říjnová 120. Velká pardubická České pojišťovny. „Je to naše iniciativa. A jsem moc rád, že se po dlouholetém jednání povedlo soutěž realizovat a že se v příštím roce bude poprvé konat,“ pronesl Miroslav Petráň, předseda Dostihového spolku Pardubice.

Crystal Cup

 

Zakládajícími členy jsou tato závodiště: Waregem (Belgie), Pardubice (ČR), Compiegne, Craon, Fontainebleu, Lion d´Angers, Pau (vše Francie), Merano (Itálie), Punchestown (Irsko), Cheltenham (Velká Británie). Sídlem sdružení bude Lion d´Angers.
Prezidentem byl zvolen ředitel cheltenhamského závodiště Edward Gillespie a  viceprezidentem  Miroslav Petráň, předseda představenstva DS Pardubice. Sekretářem se stal ředitel závodiště v Pau Francois Galibert a pokladnu bude spravovat Jan Van den Broecke z Waregemu.
Úvahy o mezinárodním krosovém poháru, jehož iniciátorem byl Miroslav Petráň, se poprvé objevily v polovině devadesátých let minulého století. Reálnější obrysy začaly dostávat před pěti lety po jeho jednání s ředitelem závodiště v anglickém Cheltenhamu Edwardem Gillespiem.
„V říjnu 2005 se konala první konference v londýnském sídle British Horseracing Board. Poté následovala další ve francouzském Lion d´Angers. Po mnoha dalších oficiálních i neformálních jednáních jsme se opět sešli letos v únoru v Pau, v červnu na závodišti Paris Auteil. Nakonec jsme jednali v říjnu u nás před Velkou pardubickou České pojišťovny a definitivně jsme se domluvili na vzniku této soutěže,“ popsal zrod seriálu Miroslav Petráň.
Do prvního ročníku se zapojí šest zemí. V programu je celkem deset dostihů. Polovina z nich se poběží ve Francii. Únorový Grand Cross v Pau bude zahajovacím kláním, finále bude v britském Cheltenhamu.
Předposledním bodem programu bude Velká pardubická České pojišťovny, která je nejštědřeji dotovaným dostihem v soutěži. „Jsme nejdůležitější dostih v tomto poháru. Odpovídá to naší pozici ve světě, kterou budujeme dvacet let,“ poznamenal Miroslav Petráň.
V budoucnu by se soutěž měla rozšířit i do dalších zemí. „Počítá se s německým Bad Harzburgem a jedním ze tří švýcarských závodišť, jimiž jsou Aarau, Mainfeld a Frauenfeld,“ uvedl Miroslav Petráň.
V deseti dostizích se na dotacích rozdělí celkem 735 tisíc euro. A prémie čeká i na celkového vítěze. Hlavní cenou budou poháry z českého broušeného skla, jak napovídá název Crystal Cup. A také 10 tisíc eur.
„Tato suma ještě nemusí být konečná. Detaily se stále dolaďují. Může to být i víc, ve hře jsou ještě další sponzoři. Třeba francouzští výrobci vín nebo irské likérky. A my zkusíme sehnat nějaký český pivovar. Totéž zkusí i kolegové v Belgii či Británii,“ uvedl Miroslav Petráň.
V každém dostihu bude bodovat prvních šest koní v cíli. Zahraniční startující si připíší bonusové body a stejně tak účastníci finálového závodu v Cheltenhamu.
Hlavní kategorií, která se bude celkově vyhodnocovat, jsou stáje a potažmo trenéři. Povede se i klasifikace žokejů a nejúspěšnějších koní. „U nich to ale bude obtížné, protože většinou poběží jeden nebo dva dostihy a pouze někteří tři,“ uvedl Miroslav Petráň. „Je možné, že se objeví i hodnocení národů. Podmínky se ještě budou tvořit. Závěrečné stadium příprav bude oznámeno na závodišti v Cheltenhamu při mítinku, který se koná 11. a 12. prosince. Ale je možné, že některé detaily se budou dolaďovat ještě v průběhu soutěže. Hlavně je potřeba začít a tuto potřebnou novinku rozjet,“ dodal předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice.

 

Crystal Cup

Fotografie účastníků konference na závodišti Paris Auteuil, kde byl vznik soutěže oficiálně oznámen.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.