Nadějný Chenonceau bude favoritem druhé kvalifikace na 121. Velkou pardubickou ČP

Velkou cenou PPF Banky - Memoriálem majora Miloše Svobody bude v sobotu 11. června v rámci „Polského dne“ uzavřena jarní část tuzemských kvalifikačních dostihů. Většina „velkých jmen“ se představila v prvním květnovém kvalifikačním dostihu, nyní uvidíme další uchazeče o start v podzimní 121. Velké pardubické České pojišťovny.

Favoritem bude nadějný šestiletý CHENONCEAU(ž.Stromský), který je specialista na Pardubice, dobře to tady zná a slavil zde již řadu úspěchů. Naposledy jsme jej viděli zvítězit v Ceně Vltavy. Nevýhodou může být skutečnost, že letos ještě nestartoval, ale s tímto si již v minulosti několikrát poradil.

Největšími soupeři by mu měli být CALAND(ž.Andrés), LUTIN DES BORDES(Šimůnek) a LIRAIN(ž.Bartoš), všichni připravovaní trenérem Josefem Váňou. První dva jmenovaní zde excelovali začátkem května, když získali v uvedeném pořadí první dvě místa v Úvodní cross country.

LIRAIN startoval v prvním kvalifikačním dostihu, ale z vedoucí pozice vybočil za lesíkem z dráhy a dostih nedokončil. Nyní se pokusí vše napravit a musíme s ním počítat na nejvyšší příčky ve výsledkové listině.

K absolutní špičce patřili a snad ještě neřekli poslední slovo NUMERO DUE(ž.Havelka) a polokrevný TOMIS(ž.Faltejsek). První se minule vrátil na dráhu po zranění po roční přestávce a dostih dokončil šestý. Snad brzy naváže na svojí bývalou výkonnost. TOMIS letos ještě nestartoval, naposledy podal skvělý výkon v Ceně Labe, když byl čtvrtý za mladými plnokrevníky. Předloni vyhrál květnovou kvalifikaci.

Zkušenými steeplery jsou i všichni ostatní startující, POSEJDON(ž.Korpas) a RONINO(ž.Myška) zde letos zvítězili v menších dostizích, výborně šel minule v dostihu II. kategorie KELV(ž.Novák). Dvanáctihlavé pole startujících doplňují FLAMBION(Sloup), IMBIR(ž.Mátl) a LAKREG(ž.Urbánek). Dostihem I. kategorie bude také Červnová cross country Válečníka. Dostih se běhá na kurzu Poplerova memoriálu a bývá velice rychlý. V každém období je na tento „krosový sprint“ několik specialistů, v současné době jsou to URSAN a O´KEY. Oba zdobí z předchozích let několik úspěchů, včetně prvenství v již zmíněném Memoriálu kapitána Rudolfa Poplera. V loňském roce měl navrch URSAN, který zvítězil v červnu a v říjnu, O´KEY byl naopak úspěšný v září. Pro URSANA(ž.Bartoš) nyní hraje skutečnost, že je rozběhaný, když zvítězil společně se Zulejkou v Prvomájové steeplechase a poté vyhrál i v italském Meranu, zatímco O´KEY(Šimůnek) ještě letos nestartoval. Naopak nelze přehlédnout, že URSAN ponese v dostihu o 4 kg více. Z ostatních by vpředu měli bojovat SUN COURT(ž.Havelka), LUCULUS(Velek), MIRAINO(ž.Andrés) a možná i BACCARAT(ž.Korpas). Výborně zde šel v květnu DESTERRO(Sovka), překvapit by mohl KING OF GRACIE(ž.Faltejsek).

Výborně jsou obsazené i ostatní dostihy, především početná pole startujících dávají tušit zajímavé boje o vítězství. První dostih bude odstartován ve 14.00 hodin, kvalifikační se poběží v 18.00 hodin. Celkem je na programu devět překážkových dostihů.

Tipy:
I. SUN OF GRACIE – LEA – MARQUESS
II. CABRIO – CANTRIDARA – ILYA
III. TERESINA – SHERON – RUBÍN
IV. FUNNY VALENTINE – NEFERTITI – NIGHT NEON
V. FAR PLAN – PRINCESS OF GRACIE – TAMINOS LOVE
VI. URSAN – O´KEY – SUN COURT
VII. CHENONCEAU – LIRAIN – CALAND
VIII. GOMA – PUMAG – LUANDO
IX. LORNA – PLANETA – SHAMAN

 

Se Chenonceauem bereme roli favorita, říká žokej Marek Stromský

Šestiletý valach Chenonceau půjde na start druhé kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny s vizitkou šestkrát za sebou neporaženého koně. Reprezentant stáje Dr.Charvát, kterého připravuje trenér Radek Holčák, je brán za favorita hlavního dostihu sobotního Polského dne na pardubickém závodišti. Ovšem nadcházející Velká cena PPF Banky – Memoriál mjr. Miloše Svobody bude zatím nejtěžší prověrkou jeho překážkové kariéry. „Trochu z toho máme respekt, ale na druhou stranu si o něm myslím, že je to kůň do Velké pardubické,“ prohlásil žokej Marek Stromský, jenž bude v sobotu v jeho sedle. Se Chenonceauem absolvoval jeho poslední dva vítězné starty v loňském roce – na začátku září vyhráli Velkou starohájskou steeplechase v Bratislavě a o měsíc později triumfovali v Ceně Vltavy v Pardubicích.


Chenonceau je považován za favorita druhé kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny. Přijímáte tuto roli?
Určitě musíme tuto roli brát. Je to kůň, který v minulých letech podával velmi dobré výsledky. Na druhou stranu v letošní sezoně ještě nemá v nohách dostih. Budou proti němu stát rozběhaní koně. Navíc kvalifikaci půjde vůbec poprvé. Takže hlavně chceme dostih dokončit. Chceme, aby si zažil kurz. A samozřejmě bychom byli rádi, aby kvalifikaci dokončil se ctí.


Chenonceau od 22. srpna 2009 nepoznal porážku, vyhrál šestkrát za sebou. Pět vítězství vybojoval právě v Pardubicích. Lze ho označit za specialistu právě na tuto dráhu?
Je mu jedno, kde běhá. Dokázal to vloni v Bratislavě, kde také vyhrál. Je to velmi dobrý skokan a vyrovnaný kůň, který bude v budoucnu určitě super. Rozhodně si o něm myslím, že je to kůň do Velké pardubické.

Většina vašich sobotních soupeřů už v této sezoně absolvovala aspoň jeden dostih, zatímco Chenonceau si prožije letošní premiéru. Cítíte to jako handicap?
U některých koní to tak není. U ale u koní od trenérů Holčáků je znát, že při druhém startu v sezoně jdou nahoru jako hrom. Trochu to bude handicap. Chenonceau má za sebou bezesporu kvalitní práci v tréninku, ale dostih je prostě dostih.


Na druhou stranu v minulých letech už dokázal, že umí vyhrát i svůj první dostih sezony…
To je pravda, jenže to byly dostihy nižší kategorie. Teď proti sobě bude mít dobré koně. Takže trochu máme obavy. Ale koník si jde hlavně zaskákat a když budeme vpředu, budeme bojovat.

Zmíním možná ještě jednu neznámou. Nejdelší dostih, který Chenonceau dosud absolvoval, měřil pět kilometrů. V Pardubicích běžel nejvíce na 4500 metrů. Při kvalifikaci ho však čeká 5800 metrů. Je to i pro vás otazník?
Je to možné. Chenonceau je ale univerzální koník, distance mu nedělá problémy. Samozřejmě z tohoto pohledu je tam trošku respektu. Navíc v kurzu budou některé těžké skoky, které ještě neskákal.


Oproti první kvalifikaci budou v sobotu na startu scházet největší překážkové hvězdy. Pole tvoří nadějní koně v čele se Chenonceauem a zkušení harcovníci jako Numero Due nebo Lutin des Bordes. Očekáváte hodně vyrovnaný dostih?
Myslím si, že jo. Jsou tam mladí koně, ale také zkušení, kteří mají v nohách už jeden dostih. Ať už je to Lutin des Bordes nebo třeba Numero Due, který šel předminule v Pardubicích svůj první letošní dostih. Myslím si, že právě pro to zřejmě nevyhrál. Ale první start ho určitě hodil nahoru.
K aspirantům na vítězství se vedle Chenonceaua řadí Lirain, Caland, Lutin des Bordes nebo třeba Numero Due. Dá se podle vás dostih zredukovat na souboj koní trenérů Josefa Váni a Radka Holčáka?
Koně od těchto trenérů v předchozích letech vyčnívali. Teď se ale dostihový sport vyrovnal. Vpředu určitě může být i kůň od jiného trenéra. Měl by to být vyrovnaný dostih.

 

Polský den: komentáře a tipy k jednotlivým dostihům

14:00 - Cena Rady města Pardubice
(proutěné překážky IV. kategorie pro 3leté koně na 2800 m o 50 000 Kč)
Velkými favority budou SUN OF GRACIE, MARQUESS a LEA, kteří zde v uvedeném pořadí před dvěma týdny proběhli cílem v těsném doběhu na druhém až čtvrtém místě. SUN OF GRACIE udělala chybu na posledním skoku, mohla i vyhrát, skvělý výkon podal MARQUESS, který šel celý dostih ze špice a podlehl až v závěru. Pátý byl v témže dostihu, ale již s odstupem MARANELLO a šestá RYANA. Vpředu by mohla být HIROSZIMA, která minule ztratila jezdce a překvapit může někdo další.
Tip: SUN OF GRACIE – LEA – MARQUESS
Překvapení: HIROSZIMA

14:40 - Cena společnosti Multi - Invent s.r.o.
(steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 50 000 Kč)
Před časem patřil k velmi dobrým koním SATER, ale v posledních letech mnoho neběhal. Výborně zde při minulém startu zaběhl CABRIO. Vpředu by měli bojovat BALERÍNA, BOŽETĚCH, CANTRIDARA a ILYA.
Tip: CABRIO – CANTRIDARA – ILYA
Překvapení: OLEANDRO

15:20 - Cena společnosti AVE CZ odpadové hospodářství, s.r.o.
(steeplechase cross country III. kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 80 000 Kč)
SHERON zde začátkem května zvítězil a výborné výkony předvedly v obdobném dostihu TERESINA a RUBÍN, kteří spolu bojovali o vítězství a podlehly pouze vítěznému Posejdonovi. Do širšího okruhu šancových koní budou patřit LAPAJ, KLIRENS, THEODEN, KLAUS a LUXUS. Překvapit může i některý z dalších startujících, kromě prvních tří výše jmenovaných favoritů jsou šance ostatních poměrně vyrovnané, jedná se o zkušené překážkáře, většina má za sebou několik úspěchů.
Tip: TERESINA – SHERON – RUBÍN
Překvapení: MR YOCKER

16:00 - Cena Služeb města Pardubic a.s.
(steeplechase IV. kategorie pro 4leté a starší koně na 3900 m o 50 000 Kč)
Favority budou FUNNY VALENTINE a NEFERTITI. První jmenovaný zvítězil v dubnu v Kolesách, NEFERTITI loni na závěr sezóny v Pardubicích získala druhé místo a porazila v minulosti úspěšného NOVOLARIHO. Pěkným výkonem na proutkách se zde v květnu předvedl NIGHT NEON, loni běhala spolehlivě DALILA. Zajímavými nováčky budou KHALSHANI a DEKOLT.
Tip: FUNNY VALENTINE – NEFERTITI – NIGHT NEON
Překvapení: KHALSHANI

16:40 - Cena společnosti Agrostav Pardubice a.s.
(steeplechase II. kategorie pro 5leté a starší koně na 4400 m o 100 000 Kč)
Někteří se mohou začátkem července představit ve Zlatém poháru. K velmi dobrým a zkušeným koním patří FAR PLAN, KAMIENCZYK a SHERARDO. Nadějný výkon zde podala v květnu nadějná PRINCESS OF GRACIE a na proutkách si dobře vedli DICK MORRIS a TAMINOS LOVE, oba zde letos dokázali zvítězit. NELLA BELLAMY v Pardubicích vyhrála klasickou steeplechase loni v květnu. Před léty skvělý slovenský veterán RAVENSWOOD má již svůj zenit za sebou, ale je třeba s ním stále počítat.
Tip: FAR PLAN – PRINCESS OF GRACIE - TAMINOS LOVE
Překvapení: GOLDEN

17:20 - Červnová cross country Válečníka
(steeplechase cross country I. kategorie pro 5leté a starší koně na 3300 m o 120 000 Kč)
V těchto dostizích se většinou schází nižší počet startujících. Dnes již tradiční Červnová cross country Válečníka se běhá na kurzu Poplerova memoriálu a dostih bývá velice rychlý. V každém období je na tento „krosový sprint“ několik málo specialistů, v současné době jsou to URSAN a O´KEY. Oba spolu svádějí boj o vítězství, oba zdobí z předchozích let několik úspěchů, včetně prvenství v již zmíněném Memoriálu kapitána Rudolfa Poplera. V loňském roce měl navrch URSAN, který zvítězil v červnu a v říjnu, O´KEY byl naopak úspěšný v září. Pro URSANA nyní hraje skutečnost, že je rozběhaný, když zvítězil společně se Zulejkou v Prvomájové steeplechase a poté vyhrál i v italském Meranu, zatímco O´KEY ještě letos nestartoval. Naopak nelze přehlédnout, že URSAN ponese v dostihu o 4 kg více. Z ostatních by vpředu měli bojovat SUN COURT, LUCULUS, MIRAINO a možná i BACCARAT. Výborně zde šel v květnu DESTERRO, překvapit by mohl KING OF GRACIE.
Tip: URSAN – O´KEY – SUN COURT
Překvapení: DESTERRO

18:00 – Velká cena PPF Banky - Memoriál mjr. Miloše Svobody - 2. kvalifikace na 121. Velkou pardubickou ČP
(steeplechase cross country kategorie NL pro 5leté a starší koně na 5800 m o 200 000 Kč)
Většina „velkých jmen“ se představila v prvním kvalifikačním dostihu, nyní uvidíme další uchazeče o start v podzimní 121. Velké pardubické České pojišťovny.
Favoritem bude nadějný šestiletý CHENONCEAU, který je specialista na Pardubice, dobře to tady zná a slavil zde již řadu úspěchů. Naposledy jsme jej viděli zvítězit v Ceně Vltavy. Nevýhodou může být skutečnost, že letos ještě nestartoval, ale s tímto si již v minulosti několikrát poradil.

Největšími soupeři by mu měli být CALAND, LUTIN DES BORDES a LIRAIN, všichni připravovaní trenérem Josefem Váňou. První dva jmenovaní zde excelovali začátkem května, když získali v uvedeném pořadí první dvě místa v Úvodní cross country.
LIRAIN startoval v prvním kvalifikačním dostihu, ale z vedoucí pozice vybočil za lesíkem z dráhy a dostih nedokončil. Nyní se pokusí vše napravit a musíme s ním počítat na nejvyšší příčky ve výsledkové listině.


K absolutní špičce patřili a snad ještě neřekli poslední slovo NUMERO DUE a polokrevný TOMIS. První se minule vrátil na dráhu po zranění po roční přestávce a dostih dokončil šestý. Snad brzy naváže na svojí bývalou výkonnost. TOMIS letos ještě nestartoval, naposledy podal skvělý výkon v Ceně Labe, když byl čtvrtý za mladými plnokrevníky. Předloni vyhrál květnovou kvalifikaci.
Zkušenými steeplery jsou i všichni ostatní startující, POSEJDON a RONINO zde letos zvítězili v menších dostizích, výborně šel minule v dostihu II. kategorie KELV.
Tip: CHENONCEAU – LIRAIN – CALAND
Překvapení: RONINO

18:35 - Cena "Polskiego Klubu Wyscigów Konnych"
(steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté koně na 4000 m o 50 000 Kč)
GOMA zvítězila v dubnu v Kolesách, LUANDO zde byl v květnu třetí a spolehlivě běhají PUMAG, BLUE JAZ a také PAVLICEK, i když minule se mu nedařilo. Zajímavými nováčky budou VIRVÁL a CHERWICK a možná zaujme i někdo z dalších, například RUSH nebo BARAK.
Tip: GOMA – PUMAG – LUANDO
Překvapení: BARAK

19:10 - Cena společnosti BAUSET CZ, a.s.
(steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 3400 m o 50 000 Kč)
Hledat v této „sešlosti“ favorita je takřka nadlidský úkol, ti zkušení se zatím mnoho neprosazovali, je zde také několik nováčků, kteří se na překážkách představují poprvé. Minule zde byla v obdobném dostihu LORNA třetí a GILLAN pátá, tak snad tyto dvě klisny bychom mohli označit za mírné favority. Prosadit by se konečně mohli SHAMAN, TRUE LIFE nebo MAGIC BLADE. Zajímavými nováčky jsou PLANETA, TESIOV a před časem dostihovým „bulvárem“ za favorita Derby považovaný IVAN PODDUBNY.
Tip: LORNA – PLANETA – SHAMAN
Překvapení: IVAN PODDUBNY

Připravil: Milan Tůma

V příloze pod článkem najdete vizitky a přihlášky a také několik informací týkající se historie hlavních dostihů.

Nadějný Chenonceau bude favoritem druhé kvalifikace na 121. Velkou pardubickou ČPVelkou cenou PPF Banky - Memoriálem majora Miloše Svobody bude v sobotu 11. června v rámci „Polského dne“ uzavřena jarní část tuzemských kvalifikačních dostihů. Většina „velkých jmen“ se představila v prvním květnovém kvalifikačním dostihu, nyní uvidíme další uchazeče o start v podzimní 121. Velké pardubické České pojišťovny.

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.