Ohlédnutí za Ruským dnem aneb Moning Let před Juventusem

Velká cena Paramo a.s.- Memoriál majora Miloše Svobody na 5800 metrů byla v sobotu 14.června druhým kvalifikačním dostihem pro 118.Velkou pardubickou České pojišťovny. Vítěz posledních dvou ročníků tohoto dostihu Decent Fellow a také Zeerow neprošli veterinární kontrolou a tak se na startu sešlo devět koní a jezdců.

V sedle šestiletého My Best Risk došlo ke změně jezdce, když v předchozím dostihu zraněného žáka Josefa Váňu nahradil žokej Josef Bartoš.

Při neúčasti veterána Decent Fellow byli největšími favority MONING LET (ž.Faltejsek) a JUVENTUS, v jehož sedle byl nestárnoucí žokej Josef Váňa, který se v akci divákům představil letos poprvé.

Po startu byli na špici KLIP (ž.Stromský), DERBY SHARP (ž.Kousek) a MONING LET. Koně cválali pohromadě. V dalším průběhu šel do čela MONING LET a prakticky až do cíle před sebe nikoho nepustil. JUVENTUS se taktéž posunul dopředu a kontroloval špici. Velice aktivně si rovněž počínal HARRY THE BEAVER (am.Horčička).

MONING LET z Wrbna Racing, připravovaný trenérem MVDr. Čestmírem Olehlou, zvítězil zadrženě o deset délek, JUVENTUS byl druhý, KLIP třetí, těsně čtvrtý HARRY THE BEAVER a pátý KASKER (ž.Myška). Ostatní proběhli cílem v pořadí PROFIL (Kasl), DERBY SHARP, MY BEST RISK a jako poslední LUXOR (Mátl).

Do Velké pardubické se kvalifikovalo dalších osm koní, celkem zatím splnilo šestnáct domácích uchazečů o start v podzimním vrcholu.

Z rámcových dostihů byla nejhodnotnějším Cena společnosti JAST, s.r.o. – dopravní značení – Červnová cross country Válečníka, dostih I. kategorie na 3300 metrů, který se běhá v kurzu Poplerova memoriálu. Favorizovaná ARCHEA (ž.Stromský) měla pád na Velkém vodním příkopu a tak o vítězství bojovali WELLDANCER (ž.Bartoš) a GERNIA (ž.Myška), kteří patřili taktéž k favoritům. Jistě o dvě a čtvrté délky zvítězil první jmenovaný.

Klasickou steeplechase vyhrál polský host JESIENNY KROKUS, v sedle s naším žákem Rostislavem Benšem.

Žokejové Josef Bartoš a Jan Faltejsek získali každý po dvou vítězstvích, z trenérů byl nejúspěšnější Josef Váňa, jehož svěřenci získali tři prvenství.

Výsledky:   
        I.     FANTASTYKA (ž.Faltejsek) – NIKAS – DARSSIO/GREISEN
        II.    RETRIEVER (žk.Váňa J.,ml.) – NERGOS – MIKEILA
        III.    DEL SOLE (ž.Bartoš) – VALLDEMOSO – BARYON
        IV.    CIPÍS (Šimůnek) – POSEJDON – VARKET
        V.    JESIENNY KROKUS (žk.Benš) – NOVOLARI – HERETIC
        VI.    WELLDANCER (ž.Bartoš) – GERNIA – BRENET
        VII.    MONING LET (ž.Faltejsek) – JUVENTUS – KLIP
        VIII.    IRISH QUEEN (ž.Kousek) – DEAD OR ALIVE – BOŽETĚCH
        IX.    JESTER (ž.Stromský) – NIGGER – MARSYLIANKA


Připravil: Milan Tůma

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.