Poběží se poslední kvalifikace na 119. Velkou pardubickou

V sobotu 12. září se v rámci Francouzského dne poběží na pardubické dráze čtvrtý a zároveň poslední kvalifikační dostih pro říjnový 119. ročník Velké pardubické České pojišťovny. Na startu Velké ceny Bargiela dotované společností Charvát Group s.r.o., steeplechase cross country na 5800 metrů bychom měli vidět třináct koní a jezdců. NUMERO DUE (ž. Kousek), PURPUR (ž. Mátl) a RED DANCER (ž. Andrés) budou usilovat o právo startu ve Velké pardubické ČP, ostatní již mají splněno z předchozích kvalifikačních dostihů, GAWAIN (ž. Bartoš) však nebyl zatím do Velké pardubické VP dohlášený. VALLDEMOSO (Stančík) je teprve pětiletý a letos se ho Velká ještě netýká. Podrobnosti přináší Dušan Korel a Milan Tůma.


Favority dostihu budou GAWAIN, který minule běžel výborně a získal třetí místo za Sixteen a Mandarinem, prosadit by se měl konečně NUMERO DUE a k favoritům bude patřit také POCCI (Korpas), který je vítězem zářijové kvalifikace z loňského roku.
Šanci na vítězství mají i MR LAND (Složil) a LAKREG (Liška). Všichni další startující jsou velice zkušení a mohou překvapit. Jsou jimi CLAUDIO (Sovka), KORINKA (ž.Myška) a LIGRETA (Baluchová). PURPUR a LIRAIN (Hrudka) budou spíše mírnými outsidery dostihu.
Pozornost bude poutat i anglický SUPER LORD (ž. Faltejsek), který se již do Velké pardubické ČP kvalifikoval domácím startem a půjde si zřejmě vyzkoušet dráhu.
Na programu sobotního odpoledne bude devět překážkových dostihů. Z rámcových upoutá pozornost i dostih II.kategorie na 3300 metrů, který se poběží na stejné trati jako říjnový Poplerův memoriál, na startu uvidíme třináct koní, favority budou ARCHEA (ž. Stromský), CALAND (ž. Bartoš) a O´KEY (ž. Myška).
První dostih bude odstartován ve 13.00 hodin.

Tipy:
I. TREWIR – RAVENSWOOD – FAJF
II. SULLIVAN – DOBYVATEL – KARLSBAD
III. LUNA SALWACHE – NELLA BELLAMY – MARSYLIANKA
IV. ARCHEA – CALAND – O´KEY
V. POCCI – GAWAIN – NUMERO DUE
VI. DERBY SHARP – DESTERRO – BARYON
VII. CHENONCEAU – CASIO – POLAR POND
VIII. BREMEN PLAN – IMÁGO – TRESH
IX. LASZLO – MARQUIS – TRINITY


Francouzský den – komentáře a tipy

13:00 - CENA SPOLEČNOSTI FRANCE CAR a CENA ALLIANCE FRANCAISE
(Stch - cena III.kat. - 4+ - 3900 m - 80000 Kč)
YORK CITY a SHERARDO zde zvítězili v jarní části sezóny. FAJF a SANGAR běhali velice dobře v Karlových Varech. Třídou v poli je TREWIR, který letos zvítězil v Bratislavě a v předchozích letech byl úspěšný i v Itálii. Minule zde výborně zaběhl RAVENSWOOD a pěkný výkon podal i jeho slovenský kolega VINET. Překvapit by mohla nízko zatížená AMIA FORTUNA.
Tip: TREWIR – RAVENSWOOD – FAJF
Překvapení: AMIA FORTUNA

13:30 - CENA ČASOPISU VŠUDYBYL
(Stcc - cena IV.kat. - 4+ - 4500 m - 50000 Kč)
Poctivý a spolehlivý polokrevný veterán SULLIVAN by se mohl v této společnosti naplno prosadit. O vítězství by měli bojovat také DOBYVATEL, TEVIOT a KARLSBAD, vpředu může být GRASANT a zkušená VODETA.
Tip: SULLIVAN – DOBYVATEL – KARLSBAD
Překvapení: IMAGINE

14:00 - CENA ELEKTRIZACE ŽELEZNIC
(Stcc - cena II.kat. - 4-5 (klisny) - 4200 m - 120000 Kč)
Výborné výsledky mají NELLA BELLAMY, LUNA SALWACHE a MARSYLIANKA. BALERÍNA běhá lépe v Karlových Varech a v Mostě. CHARNELA zde v červnu zvítězila, ale minule zklamala. Vpředu by měla bojovat i CHARLENE.
Tip: LUNA SALWACHE – NELLA BELLAMY – MARSYLIANKA
Překvapení: SONG FOR RAY

14:40 - CENA PARDUBICKÉHO KRAJE
(Stcc - cena II.kat. - 5+ - 3300 m - 100000 Kč)
Dostih je generálkou na říjnový Poplerův memoriál a má kupodivu velice kvalitní a početné obsazení.
Specialistkami na takovéto krátké dostihy jsou ARCHEA, který předloni Poplerův memoriál vyhrála a loni byla druhá a GOLD STAR. O vítězství by měli bojovat i někteří další, především CALAND, KOBUZ, O´KEY, BRENET a SILVERSTONE. Překvapit by mohli EFEZJA, NEPAL nebo BOŽETĚCH.
Tip: ARCHEA – CALAND – O´KEY
Překvapení: BOŽETĚCH

15:20 - Velká cena Bargiela,dotovaná spol. Charvát Group
(Stcc - cena NL - 5+ - 5800 m - 200000 Kč)
NUMERO DUE, PURPUR a RED DANCER budou usilovat o právo startu ve Velké pardubické, ostatní již mají splněno z předchozích kvalifikačních dostihů, GAWAIN však nebyl zatím do Velké pardubické dohlášený. VALLDEMOSO je teprve pětiletý a letos se ho Velká ještě netýká.
Favority dostihu budou GAWAIN, který minule běžel výborně a získal třetí místo za Sixteen a Mandarinem, prosadit by se měl konečně NUMERO DUE a k favoritům bude patřit také POCCI.
Všichni ostatní jsou také zkušenými překážkáři a mají šanci bojovat o přední místa, mírnými outsidery budou patrně pouze LIRAIN a PURPUR.
Tip: POCCI – GAWAIN – NUMERO DUE
Překvapení: SUPER LORD

15:55 - CENA VETERINÁRNÍ KLINIKY PARDUBICE
(Stcc - cena IV.kat. - 5+ - 4000 m - 50000 Kč)
DERBY SHARP běhá většinou dlouhé a těžké dostihy, je kvalifikovaný do Velké pardubické. Měl by být hodně vpředu, je to ale spíše tempař bez drtivého finiše a tak jej může některý z mladších rychlíků porazit. O vítězství by měli bojovat DESTERRO, LAKOSTA, MY BEST RISK a BARYON, snad se ukáže v dobrém světle i Mandarinův bratr MONDEO.
Tip: DERBY SHARP – DESTERRO – BARYON
Překvapení: MONDEO

16:30 - CENA LUKROM
(Stcc - cena IV.kat. - 4 - 4300 m - 50000 Kč)
Dostih bude zřejmě velice vyrovnaný, šanci na úspěch má celá řada nadějných mladých steeplerů. Zatím se ukazovali nejlépe CASIO, POLAR POND, LEMUEL, CENTASY, SHERON a WODAN, v květnu zde dokázal zvítězit IRKUT a výborný výkon minule předvedl CHENONCEAU. Překvapit by mohli OTAKAR a LUCIJEN.
Tip: CHENONCEAU – CASIO – POLAR POND
Překvapení: OTAKAR

17:05 - CENA FIRMY JOSEFA HÁJKA
(Stcc - cena III.kat. - 5+ - 4700 m - 80000 Kč)
Zajímavý dostih počtem startujících a obsazením. Favority budou výborní BREMEN PLAN, IMÁGO, JUNG, TRESH, VARKET a AKIM. BEJRUT zvítězil před časem ve Velké mostecké steeplechase a byl třetí v Gran Premio Merano. Snad po zranění dokáže navázat na předchozí výkonnost. Vpředu by měli být i GRILIAS a SATER. Překvapit pak může některý z dalších startujících, především SHAPASS, TREZOR nebo VODORYS.
Tip: BREMEN PLAN – IMÁGO – TRESH
Překvapení: SHAPASS

17:40 - CENA OHD PARDUBICE
(PP - cena III.kat. - 3 - 3200 m - 80000 Kč)
MOJA SLODYCZ a LASZLO již dokázali zvítězit, výkonnostně zdá se jde nahoru druhý jmenovaný. Spolehlivě běhá na překážkách TRINITY a pěkný výkon podal nedávno v Lysé při svém debutu MARQUIS. Překvapit by mohli KING OF GRACIE, HOLY GRAIL a debutující PURSIKA. Od MARCANTY se minule čekalo více. Oba polští zástupci se doma zatím výrazněji neprosadili.
Tip: LASZLO – MARQIUS – TRINITY
Překvapení: PURSIKA


4. kvalifikace – vizitky koní

Vrcholem sobotního mítinku na závodišti v Pardubicích bude Velká cena Bargiela, dotovaná společností Charvát Group s.r.o. – 4. kvalifikace pro 119. Velkou pardubickou České pojišťovny. Nabízíme vám vizitky 13 startujících koní.

CLAUDIO – patří mezi spolehlivé překážkáře. Loni v Pardubicích vyhrál dva dostihy IV.kategorie, byl třetí o dvě kategorie výše a Cenu Labe dokončil jako sedmý. I letos se specializoval na Pardubice, v květnu dostih nedokončil, v červnové kvalifikaci byl jedenáctý a v srpnu se umístil čtvrtý v dostihu IV.kategorie.

GAWAIN – v loňském roce se zpočátku výrazněji neprosazoval, ale na závěr sezóny v Pardubicích vyhrál dostih III.kategorie. Letos se jeho bilance výrazně zlepšila a v současné době se řadí mezi nejlepší. Sezónu zahájil v polovině května dalším vítězství na pardubické dráze v dostihu III.kategorie, potom byl třetí v těžkém dostihu v Itálii na 5500 metrů, v Albertovské cross country doběhl čtvrtý a v srpnové kvalifikaci po skvělém výkonu získal třetí místo za Sixteen a Mandarinem.

KORINKA – dvojnásobná vítězka Velké benešovské steeplechase. Loni běhala jen třikrát, vždy v Pardubicích. Byla třetí v dostihu III.kategorie, čtvrtá v květnové kvalifikaci a nedokončila srpnovou. Letos proběhla cílem Úvodní cross country jako šestá, v červnové kvalifikaci devátá a v červenci zvítězila ve Velké benešovské steeplechase. V srpnu v Pardubicích nedokončila dostih II.kategorie.

LAKREG – loni v Pardubicích zvítězil v dostihu II.kategorie a získal ještě další dvě umístění. Letos byl na pardubické dráze druhý v Úvodní cross country a čtvrtý v květnovém kvalifikačním dostihu. Patří mezi výborné steeplery, má třídu.

LIGRETA – před časem vyhrála Cenu Vltavy a zářijový kvalifikační dostih. V loňském roce nebyla zcela fit, startovala pouze dvakrát a ani jeden dostih nedokončila. Letos byla čtvrtá v hlavním dostihu ve Světlé Hoře a pátá v srpnové kvalifikaci.

LIRAIN – bratr slavného Lisharpa se zatím výrazněji neprosazoval. Loni vůbec neběhal. Letos byl druhý v Radslavicích v dostihu II.kategorie, potom nedokončil květnovou kvalifikaci a v červnové byl třináctý. O prázdninách své dostihy v Kolesách a koncem srpna v Pardubicích nedokončil.

MR LAND – loni měl výbornou bilanci. Nejprve v Pardubicích zvítězil v Úvodní cross country, potom zde byl druhý v dostihu II.kategorie a třetí v srpnové kvalifikaci a nakonec proběhl cílem Velké pardubické jako šestý. Letos přešel od trenéra Josefa Váňi k Pavlu Složilovi, v květnu byl v Pardubicích druhý ve II.kategorii, červnovou kvalifikaci dokončil jako čtvrtý a čtvrtý zde byl i v srpnu v dostihu II.kategorie.

NUMERO DUE (POL) – loni běhal velice spolehlivě, naproti tomu letos má smůlu. V loňském roce po třetím umístění v Bratislavě byl druhý v Prvomájové steeplechase v Lysé a druhý v květnové kvalifikaci za Amant Grisem. V srpnu v Pardubicích vyhrál dostih II.kategorie a ve Velké pardubické získal pěkné čtvrté místo. Letos při čtyřech startech tři dostihy nedokončil. Koncem května v Pardubicích ztratil v dostihu II.kategorie jezdce, potom nedokončil červnovou kvalifikaci, v Bratislavě vyhrál Velkou cenu Petržalky a v srpnu opět nedokončil kvalifikační dostih.

POCCI (GER) – loni v Pardubicích v srpnu vyhrál dostih III.kategorie, potom zářijovou kvalifikaci a v Ceně Labe byl po protestu třetí. Letos startoval pouze dvakrát, v květnové kvalifikaci získal třetí místo a v srpnu v Kolesách dostih nedokončil, když ztratil podkovu a byl zadržen.

PURPUR – v mladších letech patřil k velice nadějným koním, dokázal se umístit i v Itálii, ale zranění jej přibrzdilo v růstu. Loni neběhal. Letos byl v červnu v Pardubicích osmý ve III.kategorie a pátý v obdobném dostihu v Lysé. V srpnu nedokončil kvalifikační dostih.
 – veterán s bohatou minulosti, za éry svého působení u nás zvítězil celkem v osmi dostizích. V roce 2001 v Bratislavě zvítězil ve Velké ceně Petržalky a ve Velké jesenné steeplechase. V roce 2005 v Pardubicích vyhrál srpnový kvalifikační dostih a o rok později Cenu Vltavy. Dokázal zvítězit i v Meranu v menším dostihu, v roce 2002 byl osmý v Gran Premio Merano a šestý ve Sporting Index Chase v Cheltenhamu, ve Velké pardubické byl v roce 2005 šestý. Loni startoval dvakrát, byl třetí v zářijové generálce na Poplerův memoriál a druhý v Ceně Vltavy. Letos v Pardubicích v květnu nedokončil dostih II.kategorie, poté ani červnovou kvalifikaci a koncem téhož měsíce se umístil čtvrtý v dostihu II.kategorie.

RED DANCER (FR) – veterán s bohatou minulosti, za éry svého působení u nás zvítězil celkem v osmi dostizích. V roce 2001 v Bratislavě zvítězil ve Velké ceně Petržalky a ve Velké jesenné steeplechase. V roce 2005 v Pardubicích vyhrál srpnový kvalifikační dostih a o rok později Cenu Vltavy. Dokázal zvítězit i v Meranu v menším dostihu, v roce 2002 byl osmý v Gran Premio Merano a šestý ve Sporting Index Chase v Cheltenhamu, ve Velké pardubické byl v roce 2005 šestý. Loni startoval dvakrát, byl třetí v zářijové generálce na Poplerův memoriál a druhý v Ceně Vltavy. Letos v Pardubicích v květnu nedokončil dostih II.kategorie, poté ani červnovou kvalifikaci a koncem téhož měsíce se umístil čtvrtý v dostihu II.kategorie.

SUPER LORD (IRE) – jediný zahraniční kandidát na start ve čtvrtém kvalifikačním dostihu. Má již splněno a zřejmě se přijede seznámit s pardubickou dráhou. Podle raitingu by měl být velice dobrým koněm, ale podle výsledků by našim nejlepším neměl být vážnějším soupeřem. Za kariéru startoval dvakrát v proutkách a jednou zvítězil a třináctkrát ve steeplechase, kde získal dvě vítězství. Naposledy zvítězil v prosinci roku 2007. Loni startoval čtyřikrát, ve Warwicku byl čtvrtý, ale daleko poslední v dostihu na 5800 metrů, v Bangoru byl osmý a dva dostihy nedokončil. Letos startoval třikrát, dva dostihy nedokončil a koncem března byl v Kemptonu třetí v dostihu IV. kategorie na 4800 metrů a tím splnil podmínku účasti ve Velké pardubické.

VALLDEMOSO – pětiletá naděje našeho turfu. V předchozích dvou letech měl vždy vynikající výsledky v první polovině sezóny, potom šel rapidně s formou dolů. Loni v květnu v Pardubicích vyhrál dva dostihy IV.kategorie a v červnu byl o kategorii výše druhý. Potom se čtyřikrát neprosadil. Letos byl v jarní části sezóny v Pardubicích druhý a čtvrtý v dostizích III.kategorie, v červenci zvítězil v Albertovské cross country. Srpnový start na pardubické dráze se mu nevydařil, když dostih II.kategorie po pádu nedokončil.

Připravil: Milan Tůma

 

Snad se k nám v sobotu přikloní štěstí, doufá Radek Holčák

Z hrdinů loňské Velké pardubické České pojišťovny zbyl už jen jediný kůň, který se dosud nekvalifikoval do letošního 119. ročníku. Vloni v říjnu čtvrtý Numero Due v této sezoně zatím při dvou pokusech neuspěl. Osmiletý valach ze stáje Vasury Kolesa, v jehož sedle bude poprvé žokej Jiří Kousek, má v sobotu před sebou třetí a zároveň poslední šanci vybojovat si právo startu ve slavném překážkovém dostihu.
„Je ve formě a v pořádku. Zatím nám ale chybí štěstí. Snad se k nám nyní přikloní, už bychom ho potřebovali,“ doufá Radek Holčák, trenér Numera Due, jenž bude patřit k favoritům sobotní Velké ceny Bargiela, dotované společností Charvát Group s.r.o.

Numero Due v letošní sezoně startoval čtyřikrát. V červnu v Bratislavě zvítězil, ovšem tři dostihy v Pardubicích nedokončil. Neznervózňuje vás tato bilance před sobotním mítinkem?
„Neznervózňuje. Snad jen trošku to, že se jedná o poslední šanci kvalifikovat se do Velké pardubické. Stát se může cokoliv. Můžete mít koně sebelépe nachystaného, a pak bude na trati volně pobíhající kůň nebo se stane něco jiného… Jsou to překážkové dostihy. Musíte mít formu, dobrého jezdce, hladký průběh a štěstí, protože na cestě čeká řada překážek. Ale jsem optimistou."

Stala se při minulých startech v kvalifikacích nějaká zásadní chyba, která vás dosud připravila o splnění podmínek pro start ve 119. Velké pardubické České pojišťovny?
„Při našem posledním pokusu bych viděl trošku problém v najetí na skok, šel dost nešťastně ze šikma. Napoprvé si v dostihu počínal dost suverénně, šel na Havlák s náskokem. Bohužel tam upadl. Jezdec i kůň asi byli trošku uspaní. Jak jsem už říkal, v dostizích potřebujete mít i štěstí. Numero Due běhá překážkové dostihy od tří let a nikdy nespadl. Ovšem letos už třikrát. Tak doufám, že v sobotu to dopadne dobře. Formu má dobrou, což už ukázal. A drží se ho do dneška.“


Předpokládám, že pro sobotu je hlavním cílem splnění kvalifikace a výsledkové ambice jsou na vedlejší koleji. Je to tak?
„Hlavně potřebujeme dostih přejít a splnit kvalifikaci. Vše na víc bude jen bonusem.“

Většinu startů v poslední době Numero Due absolvoval s Lubošem Urbánkem. Tentokrát bude v jeho sedle Jiří Kousek, jenž s ním dosud nikdy nestartoval. Proč jste sáhli ke změně?
„Je to na základě domluvy s majitelem. S Lubošem jsem spokojen, mám ho rád. Ale Kousek je přece jen zkušenější. A jezdí pro nás. Neměl nyní koně. Má právo si vybrat toho nejlepšího.“


Ve startovní listině sobotní kvalifikace figuruje třináct koní. Koho považujete za favority?
„Kvalifikace nebude tentokrát tak silně obsazená. Žádný kůň nevyčnívá. Jsou tam samozřejmě outsideři, ale skoro každý má šanci uspět. Věřím, že budeme bojovat o přední pozice, když vše půjde dobře.“


Ze třinácti koní budou o splnění kvalifikace bojovat pouze váš Numero Due, Red Dancer a Purpur. Může to mít vliv na průběh dostihu?
„Myslím si, že ne. Red Dancer má svůj styl, těžko budou vymýšlet nějakou novou strategii. I náš Numero Due půjde tak jako vždy. Vymýšlet nějaké strategie není dobré, pak se vše jen zkomplikuje. Věřím, že to bude čistý a férový dostih a že nebudou žádné karamboly, protože tam jsou celkem zkušení jezdci. To vše by hrálo pro nás.“


Na startu by se měl objevit i anglický Super Lord, jenž měl startovat už v minulé kvalifikaci. Nakonec však byl škrtnut. Jste na něho zvědavý?
„Samozřejmě jsem. V Česku prodělal aklimatizaci a přípravu u kvalitního trenéra. Bude na něm kvalitní český jezdec. To vše jsou plusové body pro něj. Sobotní dostih by už měl být měřítkem pro to, co od něho lze čekat při Velké pardubické.“

 

Francouzský den: doprovodný program
Devět překážkových dostihů. To je hlavní náplň mítinku nazvaného Francouzský den, který se na závodišti v Pardubicích koná v sobotu 12. září od 13.00 hodin. Návštěvníkům však opět nabídne i doprovodný program. Už tradičně bude zaměřen na zemi, jíž je věnován národní den.
V průběhu odpoledne budou v areálu závodiště k vidění mušketýři na koních. Budou je představovat členky zdejšího jezdeckého oddílu a na sobě budou mít mušketýrské kostýmy zapůjčené od Alliance Francaise.
V cílové rovině se divákům představí skupina mažoretek v barvách francouzské vlajky. Jejich vystoupení se uskuteční před hlavním dostihem, který startuje v 15.20 hodin.
Ve stanech u komunikace v areálu bude probíhat prezentace Alliance Francaise a Europe Direct. Divákům v nich bude představena Francie, děti si budou moci vyzkoušet své znalosti o zemi galského kohouta ve vědomostních soutěžích a pro dospělé zase bude připravena ochutnávka francouzských vín.
Přestávky mezi dostihy, pokud to dovolí počasí, opět zpestří skupina leteckých modelářů Mopadoza. Michal Holec se svým kolegou a svými modely budou létat uvnitř dráhy v blízkosti tribuny D po celé odpoledne.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.