Horse Emergency dokazuje nutnost existence Veterinární záchranné služby

Jen pár dní po výstavě Koně v akci, kde se prezentoval nově vzniklý projekt Horse Emergency, jehož mediálním partnerem je mj. i redakce Jezdectví, k nám dorazila zpráva z prvního akutního výjezdu koňské sanitky. Z neděle na pondělí okolo 3. hodiny ranní zazvonil telefon a operační důstojník jihomoravského integrovaného záchranného systému povolal do akce koňskou záchranku do Brna – Žebětína v ulici Pod kopcem. Popis situace zněl: „dvě jednotky hasičů vyprošťují koně zapadlého do septiku“. Podrobnosti přináší Pavel Čechovský.

Horse Emergency

 

Během prezentace projektu koňské záchranky na Výstavě Koně v akci v Pardubicích ve dnech 4. – 6. září jsme zodpovídali mnoho různých dotazů. Nejčastější otázka však padala, zda jsme již absolvovali nějaký opravdu „ostrý“ výjezd. Odpovídali jsme, že zatím (naštěstí) ne a ťukali přitom na vše, co připomínalo dřevo. To jsme netušili, že po opravdu vyčerpávajících dnech (a nocích) na pardubickém závodišti nás hned z neděle na pondělí čeká další téměř probdělá noc.
Okolo 3. hodiny ranní se rozdrnčel telefon a operační důstojník jihomoravského integrovaného záchranného systému nás povolával do akce v Brně – Žebětíně v ulici Pod kopcem. Popis situace zněl – dvě jednotky hasičů vyprošťují koně zapadlého do septiku.
Sanitka v tom okamžiku stála odstavena na Ranči Loučka v Předklášteří, kde se nadcházející ráno měl natáčet díl pořadu Chcete mě? s Českou televizí. Telefonicky jsme povolali lékaře z brněnské Kliniky, angažovali se MVDr. Zdeněk Žert a MVDr. Monika Najmanová. Okamžitě vsedli do osobního auta a vyrazili na místo. Protože průběžné zprávy od velitele zásahu hlásily, že kůň je sice již vytáhnut, leč nehodlá vstát na nohy, vyrazili jsme na místo se sanitkou a závěsnou konstrukcí. Dorazili jsme se zhruba čtvrthodinovým zpožděním po MVDr. Žertovi. Ten mezitím spolu s kolegyní chladnokrevnou kobylku Normu postavili na nohy a provedli prvotní prohlídku a ošetření. Verdikt zněl – pohybový aparát v pořádku, velké odřeniny na zadních končetinách a hluboká rána na pravé zadní noze, zřejmě od trčícího drátu. Největším obavou tedy zůstalo nebezpečí infekce.
Protože kůň ochotně stál na vlastních nohou, bylo rozhodnuto jej nezavěšovat do konstrukce (časové zdržení, zbytečný stres...), naložit a co nejrychleji převézt na Kliniku. Zde již byl nachystán personál na příjem, zadní končetiny byly omyty a důkladně vydezinfikovány, včetně hluboké rány. Poslední zprávy o stavu kobylky jsou pozitivní, takže všichni to ráno zainteresovaní věří v brzké uzdravení.
Tým Horse Emergency děkuje touto formou spolupracujícím zasahujícím hasičům i oběma veterinářům. Doufáme, že podobných akutních výjezdů bude co nejméně, pokud však nastane podobná situace, je velmi důležité, že již existuje profesionální alternativa, která zvyšuje šance zvířete na přežití.

Pavel Čechovský
tým Horse Emergency



Videoreportáž z prezentace Horse Emergency najdete na tomto odkazu.

 

Horse Emergency

Black Horse Show 2009 – soutěž o vstupenky – VSTUPENKA Č. 045 – výherní kód č.: BHS090911492985

Horse Emergency

 

Black Horse Show 2009 – soutěž o vstupenky – Vstupenky č. 095 + 096 – kód č. 09093033725170

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.