Pohár Josefa Váni míří „domů“, překvapivě zvítězil Soros

Pardubické závodiště hostilo druhou část třídílného seriálu Dostihového poháru Josefa Váni a společnosti Synthesia. Legendární žokej a trenér Josef Váňa si před dostihem velmi přál co nejvíce ztížit situaci karlovarskému vítězi a favorizovanému soupeři Khalshanimu a podařilo se. Trofej si totiž odvezl sám Váňa, když cílem jako první proběhl jeden z jeho pěti svěřenců Soros vedený žokejem Markem Stromským.

Aktualizace 29. 7. 12 HOD: Trojnásobný vítěz Sovka: Na vedro si stěžovat nemůžu

Rodina českých překážkových žokejů se může brzy dočkat nového člena. Pokud totiž Josef Sovka udrží formu, ve které se prezentoval v pardubickém nedělním dopoledni, dostane se na hranici 50 vítězných překážkových startů ještě v letošním roce. Prozatím Sovka nastřádal na překážkách vítězství čtyřicet, přičemž hned tři na konto zapsal právě při posledním pardubickém mítinku. Přestože v hlavním dostihu na start nenastoupil, stal se tak tentokrát mezi jezdci králem pardubického dopoledne.

Josef Sovka a Nadal. Foto Hana Vytopilová

Kromě tří vítězství si zapsal jedno druhé a jedno třetí místo, a to je bilance, jaká se na skocích málokdy povede i největším mistrům. „Pro mě to byl fakticky den, kdy se dařilo snad všechno,“ přiznal jezdec, který letos v červenci patřil mezi nejvýraznější osobnosti naší překážkové scény. Ve Světlé Hoře nečekaně vyhrál v sedle nositele nevděčného jména Mouly tamní Cenu DC Světlá Hora, tentokrát v Pardubicích ale jezdil ve službách trenéra Jana Blechy ze Zámrsku, kde také momentálně profesně působí. Postupně vítězně provedl cílem Al Jaze, Nadala a Ohia, navíc dokončil s Virválem druhý a s Marl Borou třetí. I když šlo vesměs o dostihy nižších kategorií, hattrick vítězství z pardubické dráhy je pro každého jezdce významným mezníkem v kariéře. „Tušil jsem, že to dnes bude dobré,“ připouštěl Sovka poté, co  převzal třetí sadu čestných cen. „S koňmi, které jsem jezdil, se  setkávám v práci, takže jsem tušil, že tu forma je, otázkou jen bylo, na co bude stačit. Tajně jsem si ale před dnešním mítinkem myslel na dvě vítězství, Al Jaz i Ohio mi vycházeli  jako hodně dobré šance. Mile mě překvapil čtyřletý Nadal, tomu se dostih povedl moc dobře - zvlášť na to, že letos startoval poprvé,“ vypočítával Sovka své nedělní úspěšné počiny.

Josef Sovka a Al Jaz. Foto Hana Vytopilová

A proč se koním ze Zámrsku dařilo právě na konci července? Žádnou speciální přípravu na horké počasí v nohách neměli, Sovka ale soudí, že podstatnou roli v jeho dostizích sehrála taktika. „Kvůli počasí se většina dostihů konala v poměrně vlažném tempu. Závodilo se obvykle patnáct set metrů. A to nám dokonale vyhovovalo, koně trénují v kopcích a z téhle přípravy jsou na tom silově dost dobře. Právě to v rozhodujících momentech rozhodovalo,“ liboval si jezdec, který na svých nedělních vystoupeních těžko hledal nějaké mouchy. „Možná s Marl Borou jsem ten dostih mohl odjezdit lépe,“ konstatoval sebekriticky. „Nechci tvrdit, že jsme mohli vyhrát čtyřikrát, ale kdybych s ním zvolil jinou taktiku, možná mohl být ve výsledku jinde,“ říká Sovka na konto svého nejhoršího nedělního umístění. Jinak ale byla neděle dnem, na který bude  zřejmě vždycky rád vzpomínat. „Samozřejmě jsem registroval počasí,  bylo velké vedro, ale když se takhle daří, snáší se to dobře. Doufejme, že všichni koně budou i po dostizích v pořádku, jestli to tak bude, máme za sebou vážně  povedenou neděli,“ uzavřel své hodnocení  trojnásobný účastník Velké pardubické.

Autor: Petr Guth

Aktualizace 29. 7. 10 HOD: Váňa pod tlakem zabodoval, zbytek poháru bude na pohodu

Tak nějak si to Josef Váňa představoval. Že v rámci poháru, který nese jeho jméno, na start přiláká vysoce kvalitní konkurenci a té pak bude vládnout jím chystaný kůň. Scénář, za jehož naplnění by se Váňa nezlobil ani v jednom ze tří pohárových dostihů, v prvním díle série v Karlových Varech ale naháněl marně. V pardubickém vedru už ale jeho triumf přišel.

M. Stromský a Soros. Foto Hana Vytopilová

Velký favorit Khalshani se snažil, seč mu síly stačily, ale jeho snažení se neodrazilo ve výsledku očekávaným úspěchem. Ten si totiž  odvezl Váňa, jeho svěřence Sorose pro majitele Jiřího Odcházela odjezdil Marek Stromský. Žokej, který Josefu Váňovi koně často nejezdí. „Jenže já jsem tentokrát chtěl postavit to nejlepší, co bylo k mání. A protože Jirka Kousek byl vázaný na Khalshani a Bartoš měl zase jezdit Makléře, obrátil jsem se se Sorosem na Marka.  Náš požadavek, že chceme špičkového jezdce na špičkového koně, se tak splnil dokonale,“ pochvaloval si Váňa.
Nebylo divu, Josef Váňa posledních let je sice úspěšným jezdcem i duchovním otcem  překážkového poháru, především ale zůstává trenérem dostihových koní a jako takový má zájem, aby právě jeho koně vyhrávali ty největší dostihy. „Samozřejmě, už když vznikla myšlenka na ten pohár, uvažoval jsem o něm jako o dostizích, které bych rád nejenom pořádal, ale taky vyhrál. Ale vyhrát proti slabé konkurenci, to by měl netěšilo, chtěli jsme tu  vidět především velké dostihy,“ komentoval situaci po pardubickém vystoupení spokojený Josef Váňa. „Musím ale přiznat, že  jsem na sobě cítil určitý tlak. Ono by asi bylo špatné si tenhle pohár vymyslet a pak ani jednou ze tří příležitostí nevyhrát, to jsme nechtěli připustit,“  vysvětluje Josef Váňa i tu skutečnost, proč do obou soubojů v rámci Poháru poslal ze svých stájí početně silné ekipy. „Chtěl jsem, aby se svezli chlapci z našich stájí, kromě Pepči (Váni mladšího – pozn.), také Kratochvíl a Kubík, a pak tu byli ještě koně, které jsem nabídl  jiným žokejům. Jako právě Soros,“ vykládal Josef Váňa, který někdejšího polského vítěze derby trénuje od jeho čtyř let. „Není to s ním vždycky jednoduché, museli jsme na něj přijít,  a navíc se po prvním startu u nás poměrně nepříjemně zranil. Ale koupili jsme ho jako kvalitního skokana a nepřestávali jsme věřit, že v něm ta kvalita je. Zdá se, že jsme se nemýlili, on je to kůň, který se vlastně pořád zlepšuje a i když má své problémy, prozatím dělá radost. Samozřejmě, první naší starostí doma ale bude, abychom se přesvědčili, zda jsou koně po dostihu v pořádku.“
Z pardubické dráhy měli účastnící zásluhou  počasí obavy, Váňa ale potvrzuje, že se  ukázaly liché. „Byla to jistě velká práce, ale navzdory počasí se dostihy konaly na  dráze, která nebyla tvrdá. Na úvod to někdy podkluzovalo, ale v průběhu dopoledne už  bylo všechno v pořádku.“

Vše samozřejmě je nutné posuzovat optikou červencového vedra, které tlumilo i   bezprostřední oslavy Sorosova vítězství.  „Sezóna běží dál, uvidíme, jak se bude slavit na jejím konci,“ uzavírá Josef Váňa, jehož centrála se nezastaví ani uprostřed  letních  prázdnin. „Od zítřka můžeme uvažovat, s kým vyrukujeme do třetího dílu poháru, který bude v Mostě za měsíc,“ nadhodil Váňa. Soros to zřejmě nebude, jinak ale jistého není nic. Jen to, že tlak na jedno pohárové vítězství už Váňa cítit nebude. "Už to můžeme jít na pohodu," konstatuje s nadsázkou.

Autor: Petr Guth

Původní článek:

Do dostihu odskočilo jedenáct koní, do čela šel pětiletý Turf Finch s Jaroslavem Myškou, kteří udávali tempo, ovšem velmi pomalé. Tempo se začalo zrychlovat až v závěrečném okruhu, kdy se do vedení propracovala Dorotka s žokejem Thomasem Boyerem. Ovšem po soubojích v cílové rovince došla až čtvrtá. Dopředu přes ní šli Makléř, favorit dostihu Khalshani a především vítěz Polského derby, svěřenec Josefa Váni Soros, kterému pomalé tempo vyhovovalo asi nejvíc. Samozřejmě ke spokojenosti Josefa Váni: „Soros má dobrou rovinovou třídu. Dokáže vyhrát i velké dostihy v Itálii, ale musí se mu chtít. Dneska vyhrál i díky zkušenostem Marka Stromského,“ pochvaloval si Váňa, který před dostihem ale více věřil Budapestovi. Ten však pod vedením Váni mladšího došel až na šestém místě. Pohár Josefa Váni je seriál tří steeplechase dostihů odehrávajících se v Karlových Varech, v Pardubicích a v Mostě. Každý z dostihů je dotován jedním milionem korun.

Horké počasí v Pardubicích velmi zamíchalo startovními listinami. Už před začátkem prvního dostihu bylo škrtnuto jednadvacet koní, během dne docházelo také ke změnám jezdců. První dostih startoval už v osm hodin ráno. Přesto si většina jezdců i trenérů přesun z tradičního odpoledne na nezvyklý ranní čas pochvalovala. Patřil mezi ně i Marek Stromský, který si vítězství připsal hned v úvodním dostihu pro čtyřleté a pětileté klisny. V Ceně Normy přivedl do cíle Natalii ze stáje Dr. Charvát.
Ve druhém dostihu byli škrtnuti hned čtyři koně, včetně vítězky Velké pardubické Orphee des Blins. Ze sedmi startujících pak Cenu společnosti Buc – Film dokončili pouze čtyři, s výrokem lehce se radoval Al Jaz s Josefem Sovkou v sedle.
Vítězství stylem start – cíl předvedli ve třetím dostihu dne, v Ceně holdingu Maentiva, pětiletý Handsome Jack s Lukášem Matuským. Pro Matuského to bylo letošní třetí vítězství. Později se bohužel zranil a stejně jako Jan Kratochvíl nebo Josef Bartoš v dostizích nepokračoval.
Letní steeplechase cross country II. kategorie na 4200 metrů byla dalším sledovaným dostihem dne. Skvělý finiš měla hnědka Loire s žokejem Michalem Köhlem a udělala tak radost svému trenérovi Pavlu Složilovi. Ten přiznal, že se jim letos příliš nedaří, a proto je vítězství velkou událostí, zvlášť když s Loire chtějí absolvovat Cenu Vltavy nebo Cenu Labe v rámci dostihového mítinku při Velké pardubické.  
Šestý dostih dne, Cena ZOO Dvůr Králové – steeplechase cross country IV. kategorie na 4000 metrů, měla slabší obsazení. Do dostihu odstartovalo pouze pět koní. Tempo udával Lord Jagmin, který ale ve finále podlehl Nadalovi s Josefem Sovkou v sedle. Po zimních zdravotních komplikacích to byl pro Nadala povedený návrat.
Do sedmého dostihu, Ceny Arnošta z Pardubic na 3400 metrů, koně odstartovali ve velmi rychlém tempu, na což možná někteří i doplatili. Nejdřív Netty a pak i Pubmoon a Lovely. Favority měli být Charley, Catch Life a Virvál a právě tito jmenovaní si první příčky mezi sebe také rozdělili. Nejvíce sil měl Catch Life s žokejem Pavlem Kašným, za ním došli Virvál a třetí Charley.
Osmý dostih dne byl hattrickem pro jezdce Josefa Sovku a trenéra Jana Blechu. V dostihu za podpory PRORODEO TOUR 2013 na 4500 metrů přivedli do vítězného konce pětiletého Ohio z Dostihového centra Zámrsk. Pro Sovku to byl první hattrick v životě, navíc přidal ještě jedno druhé a jedno třetí místo. „Úplně fantastickej den,“ komentoval svůj výsledek.
Poslední dostih startoval krátce před třináctou hodinou odpolední a slunce už skutečně pálilo. Po třech škrtech do dostihu přes proutěné překážky pro tříleté koně nastupovalo sedm koní, po škrtnutí Little Raktiho měl být favoritem Over Look trenérky Štěpánky Sedláčkové v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou. Přestože se v cílové rovince velmi snažil, na Pan Kukyho ze stáje Pegas, v sedle s žokejem Thomasem Boyerem, síly neměl.

V Pardubicích teď budou přibližně měsíční prázdniny. Dostihy se sem vrátí 24. srpna, kdy odstartuje už III. kvalifikace na 123. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.