V Pardubicích začíná dostihová sezona

Tradiční termín 8. května odstartuje letošní pardubickou dostihovou sezonu. První dostihové odpoledne bude ve znamení Pernštejnů, k nimž se vztahují názvy některých dostihů a také si chvílemi budeme připadat jako v Itálii.

Aktualizace 9. 5. 12 HOD: Hlavní dostih Cena Vojtěcha z Pernštejna pro žokeje Josefa Váňu ml. s osmiletým valachem Charley.

V programu zahajovacího dostihového dne, 14. ročníku Italského dne a pod názvem DEN PERNŠTEJNŮ, bylo na pardubickém závodišti připraveno celkem 9 dostihů. Podívat se na ně přišla tisícovka diváků, které přilákalo nejen hezké počasí, ale také atraktivní dostihový program a možná i přítomnost Viléma z Pernštejna.

V prvním dostihu - v Ceně rodu Pernštejnů zvítězil čtyřletý hnědák PORTENGO s jezdcem Ondřejem Velkem, v tréninku Františka Zobala. Druhý doběhl taktéž čtyřletý hnědák MANIFESTATION trenéra Josefa Váni st. v sedle s Váňou mladším. MANIFESTATION běhal v Albinonu dlouhé roviny nižších kategorií, naposledy v srpnu zvítězil v Doncasteru. Třetí skončil QUANTIKI s žokejem Jiřím Kouskem z tréninkové stáje Petra Juránka, který byl považován za favorita. Následovali THE BIG a ROSI.

V Ceně Jana z Pernštejna zvítězila šestiletá WINKY WINKY s žokejem Marcelem Novákem. Trenérem je René Vinklárek. Druhý doběhl pětiletý TARO v sedle s žokejem Josefem Váňou ml., v tréninku jeho otce, který byl favoritem dostihu. Třetí příčku získala šestiletá KORDELINA z tréninkové stáje Františka Zobala v sedle s jezdcem Ondřejem Velkem, která mohla překvapit - a překvapila. Následovali koně SUN BELINA (ž. Jan Korpas) a DIKTATORIAL (ž. Jaroslav Myška).

V pořadí třetím dostihem byla Cena Viléma z Pernštejna - Cena Alfredo catering. Favoritem dostihu byla čtyřletá REGINE, která nakonec také zvítězila. V sedle byl ž. Jaroslav Myška, trenérem je Čestmír Olehla. Loňský vítěz na proutkách ze Světlé Hory STEP DANCER doběhl druhý, v sedle s Michalem Kubíkem. STEP DANCER je v tréninkuu Josefa Váni. Třetí doběhl CUX z tréninkové stáje Pavla Složila a v sedle se Zdeňkem Bodlákem. Čtvrtý, resp. pátý byli NEBRIUS trenérky Pavlíny Sůrové (ž. Pavel Szikora) a SENATOR trenéra Františka Holčáka (jezdec Tomáš Bosák).


Dostih Premio Merano-Maia jako první cílem proběhl sedmiletý hnědák ARABIAN GEM trenéra Josefa Váni v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou, který patřil k jedněm z favoritů dostihu. Stejně tak MAIESTAS trenéra Lubomíra Špeldy v sedle s žokejem Lubošem Urbánkem, kteří skončili na druhém místě. Třetí cílem proběhla sedmiletá TALINA s jezdcem Janem Derychem, kterou trénuje Petra Jirátová. Čtvrtí skončili NEMIR s žokejem Marcelem Novákem z tréninkové stáje Václava Soukupa, pátí pak HARDY s jezdcem Ivanem Sieglem z tréninkové stáje Jiřího Hurta.


Cena Premio San Rossore - Pisa patřila desetileté ORPHEE DES BLINS a žokeji Dušanu Andrésovi, tedy favoritům dostihu. Trenérem je Grzegorz Wroblewski. Druzí skončili POCTA s žokejem Radkem Havelkou v tréninku u Heleny Vocáskové a třetí SPIKE s jezdcem Františkem Kovačíkem z tréninkové stáje Františka Kovačíka. Čtvrtí cílem proběhli NIGHT KING trenéra Františka Holčáka v sedle s žokejem Markem Stromským a pátí NARROW s jezdcem Zdenkem Bodlákem v tréninku Radima Bodláka.


V pořadí šestým dostihem zahajovacího dostihového dne byla Cena Premio Capannelle Roma - Memoriál velvyslance Paolo Faioly. Jistě zde zvítězili CHAT ET CHIEN s jezdcem Jakubem Kocmanem trenéra Jana Papouška ml. Druzí skončili RUNNING HOME s žokejem Josefem Váňou ml. v tréninku Josefa Váni, třetí pak BAMBINA z tréninkové stáje Iwony Wroblewkse s jezdcem Rostislavem Benšem. Čtvrtá příčka patří jezdci Janu Faltusovi a dvanáctiletému BRICASSAROVI v tréninku Marcely Sýkorové. Pátí proběhli cílem GRIZLA s jezdcem Josefem Sovkou, trenérka Jana Hovadová.

Hlavní dostih Cena Vojtěcha z Pernštejna - Úvodní cross country města Pardubic byla odstartována v půl páté odpoledne a zvítězili v ní žokej Josef Váňa ml. s osmiletým valachem CHARLEY, který byl favorizovaným účastníkem dostihu. Letos zvítězil v italském Grossetu, ale s pardubickou dráhou neměl téměř žádné zkušenosti. Trenérem je Josef Váňa. Druhé místo patří překvapení dostihu, šestiletému HIPO JAPE trenéra Josefa Váni s žokejem Jiřím Kouskem v sedle. Třetí skončili sedmiletý UNIVERSE OF GRACIE s žokejem Janem Faltejskem, trenér Petr Juránek. Čtvrtá příčka patří osmiletému CIMovi v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou z tréninkové stáje Štěpánky Sedláčkové a páté místo pak osmileté hnědce GODEA s žokejem Markem Stromským v tréninku Martina Bělka.

Osmý dostih dne - Velká cena Itálie - Memoriál Carlo Biffi - Pohár italských přátel pardubického závodiště patřil šestileté CANTRIDAŘE s jezdcem Jakubem Kocmanem z tréninkové stáje Jana Papouška ml., druzí skončili šestiletá LINGARRY v sedle s žokejem Markem Stromským trenéra Radka Holčáka.Třetí místo patří šestiletému GLEAMovi trenérky Štěpánky Sedláčkové v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou, čtvrté místo sedmiletému KINDLY BOY a žokeji Marcelu Novákovi, trenér Přemek Kejzlar. Páté místo obsadili šestiletý READY FOR SMILE s žokejem Josefem Váňou ml., v tréninku Josefa Váni.

Posledním dostihem dne byla Cena pardubického perníku - Cena společnosti Fa Novotný.

Aktualizace 7. 5. 9 HOD: První dostihy už zítra!

V úterý 8. května začíná dostihová sezona v Pardubicích. První dostih startuje ve 13.00 hod., slavnostní zahájení dostihového dne a celé sezony se ale uskuteční už ve 12.40 hod. Bude přitom i historická osobnost Viléma z Pernštejna a jeho družina.

Na programu dostihového dne je celkem 9 dostihů, včetně hlavního dostihu Cena Vojtěcha z Pernštejna - Úvodní cross country města Pardubice na 4500 m. Dostih je přípravou na první letošní kvalifikaci na Velkou pardubickou, která odstartuje 26. května odpoledne.

Původní článek:

Hlavním bodem programu je Cena Vojtěcha z Pernštejna - Úvodní cross country města Pardubice na 4500 metrů. Dostih bude přípravou na první kvalifikaci, která je naplánována na poslední květnovou sobotu. Na startovní listině dostihu je deset koní a jezdců. Favority budou loňští „velcí“ vítězové, NIKAS(ž.Andrés) získal na podzim pro sebe Cenu Labe, RONINO(žk.Odložil) Cenu Vltavy a klisna GODEA(ž.Stromský) na závěr sezóny zvítězila ve Velké slušovické steeplechase, kde ve finiši udolala vysoce favorizovaného Klause. První dva jmenovaní mají s pardubickou dráhou bohaté zkušenosti, GODEA zde loni vyhrála menší dostih. K favoritům musíme řadit také valacha CHARLEY(ž.Váňa Josef, ml.), který již letos zvítězil v italském Grossetu, s pardubickou dráhou ale nemá téměř žádné zkušenosti. Šanci na úspěch mají i další, WYONA(ž.Kašný) byla loni v Pardubicích druhá v Závěrečné steeplechase, KYSHANTY(Velek) třetí v Ceně Vltavy a také zkušený a velice dobrý CIM(ž.Myška). Překvapit pak může i některý z ostatních, pole startujících doplňují UNIVERSE OF GRACIE(ž.Faltejsek), HIPO JAPE(ž.Kousek) a LUXUS(ž.Korpas). Několik známých překážkářů uvidíme i v rámcových dostizích, zajímavými debutanty jsou ještě loni příslušníci rovinové špičky starších koní TARO a MALQ, oba v přípravě trenéra Josefa Váňi.


Na programu úterního odpoledne je celkem devět překážkových dostihů, první bude odstartován ve 13.00 hodin, hlavní je naplánován na 16.30 hodin.

TIP

I. MANIFESTATION – ROSI – THE BIG
II. TARO – MARTIEN – DIKTATORIAL
III. REGINE – SALUTI – PARK MUIR
IV. MAIESTAS – PEINTRE ABSTRAIT – ARABIAN GEM
V. ORPHEE DES BLINS – POCTA – HOLLYPO
VI. RUNNING HOME – CHAT ET CHIEN – GRIZLA
VII. CHARLEY – RONINO – GODEA
VIII. WAVELIGHT LASER – CANTRIDARA – BODYGUARD
IX. TAMINOS LOVE – RAMANA – WILD DANGER

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.