V sobotu se poběží 3. kvalifikace na 119. Velkou pardubickou

Po prázdninové přestávce se na závodišti v Pardubicích rozběhne druhá polovina letošní dostihové sezony. V sobotu 22. srpna ji zahájí Slovenský den, jenž začíná ve 13.00 hodin. Kromě devíti překážkových dostihů, jejichž vrcholem bude Velká cena Skanska a.s. – 3. kvalifikace na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny, nabídne i doprovodný program. Bude pochopitelně zaměřen na Slovensko, jak bývá zvykem při národních dnech.


V areálu závodiště bude mít opět svůj stan společnost Europe Direct, v němž se představí i řemeslníci z města Vysoké Tatry. Bude v něm probíhat tématický program pro dospělé i pro děti se soutěžemi a kvízy. A bude možné si odtud odnést informační materiály věnované Evropské unii a Slovensku.

Ve druhém stanu se bude prezentovat Slovenská agentura pro cestovní ruch (SACR). Nabídne ukázky řemeslné výroby typické pro naše východní sousedy, omalovánky pro děti a propagační materiály o Slovensku.

Doprovodný program bude probíhat i v těsné blízkosti obou stanů. Po celé odpoledne si návštěvníci dostihů budou moci poslechnout vystoupení skupiny Goralské hudby Daniela Gemera.

A na své si přijdou i milovníci zvířat při prezentaci slovenského sokolnictví. V průběhu odpoledne budou vystupovat u stanů. A dvakrát budou mít svá zhruba dvacetiminutová vystoupení v přestávkách mezi dostihy před tribunou D. Zde by se měli představit přibližně ve 13.40 a 14.15.


Velká cena Skanska
Velká cena Skanska a.s., steeplechase cross country na 5800 metrů, bude v sobotu 22. srpna třetím kvalifikačním dostihem pro letošní 119. ročník Velké pardubické České pojišťovny. Na startovní listině figuruje čtrnáct koní a jezdců - třináct z domácích stájí a jeden z kolébky turfu, Anglie.

Sobotní vrchol bude skvěle obsazeným dostihem. Pouhá trojice koní má již účast ve Velké pardubické České pojišťovny zajištěnou. Jsou to dvojnásobná vítězka SIXTEEN, druhý z květnové Velké ceny města Pardubice MANDARINO a anglický SUPER LORD, který byl koncem března v Kemptonu třetí v dostihu na 4800 metrů.

Favority dostihu budou SIXTEEN (ž.Bartoš), MANDARINO (ž.Myška), NUMERO DUE (Urbánek) a BAGGIO (Tůma Petr). Překvapit by mohli TIUMEN (žk.Váňa ml.), GAWAIN (Korpas), anglický SUPER LORD (ž. Faltejsek) a možná stejně jako před rokem v tomto dostihu MARATH (Sovka), když byl druhý za Juventusem.

Velmi dobří a zkušení jsou i ostatní startující, někteří půjdou zřejmě na jistotu s cílem kvalifikovat se. Dalšími uchazeči o start ve Velké pardubické České pojišťovny jsou HIRSCH (ž. Andrés), který v loňském ročníku skončil druhý, LIGRETA (Baluchová), MARKA (Složil), MONTGOMERY (Temel), PURPUR (Liška) a ROOSEVELT (ž. Kousek).

Výborně obsazené jsou i rámcové dostihy, ve kterých uvidíme celou řadu koní z naší překážkářské špičky.
Celkem je na programu „Slovenského dne“ devět překážkových dostihů, první bude odstartován ve 13.00 hodin.


Tipy:
I. CLAUDIO – IMÁGO – DERBY SHARP
II. CHARNELA – MARSYLIANKA – ZULEJKA
III. DEL SOLE – AMANT GRIS – MASTMAN
IV. SIXTEEN – MANDARINO – BAGGIO
V. LIFE IS LIFE – SHERARDO – NEPAL
VI. BREMEN PLAN – O´KEY – TREZOR
VII. IGNACIO – BACCARAT – DATIFFO
VIII. CABERNET – CYRIL – FANTASTYKA
IX. MOJA SLODYCZ – MARCANTA – OROK


Kvalifikaci poběží anglický kůň
Zajímavý kůň figuruje ve startovní listině sobotní třetí kvalifikace na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny pod číslem 11. Ponese ho jediný zahraniční účastník – anglický jedenáctiletý tmavý hnědý valach Super Lord. V jeho sedle bude český žokej Jan Faltejsek.

„Konečně po letech v Anglii, kde sezona teprve začíná, někdo vyslyšel naše rady. Tedy aby koně k nám přivezli už v létě, dva měsíce ho připravovali v Česku, absolvovali s ním dostihy v srpnu a v září a seznámili se se závodištěm. Tím se pak zvyšuje jejich šance pro Velkou,“ pronesl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice.

Koně z Anglie a Irska se v Pardubicích většinou objeví až těsně před Velkou pardubickou České pojišťovny. Super Lord, jehož připravuje trenér J. A. B. Old, je výjimkou. Poběží už nadcházející třetí kvalifikaci a ve Velké ceně Skanska poměří síly s tuzemskou špičkou v čele se Sixteen, vítězkou posledních dvou ročníků říjnového překážkového vrcholu. „Pravděpodobně by měl přijet i jeho majitel,“ poznamenal Miroslav Petráň.

Super Lord za svou kariéru dosud odběhal patnáct překážkových dostihů. Dvakrát startoval na proutěnkách. Na nich vybojoval jedno vítězství v roce 2005 ve Windsoru. Třináctkrát startoval ve steeplechase. Dvakrát dokázal vyhrát – v březnu 2007 ve velšském Bangoru a v prosinci téhož roku ve Warwicku. V obou případech byl v jeho sedle žokej Jason Maguire, s nímž absolvoval většinu svých startů.

V letošním roce Super Lord zatím nebyl příliš úspěšný. Dva ze tří dostihů, v nichž startoval, nedokončil. Dařilo se mu pouze v březnu v Kemptonu, kde skončil třetí ve steeplechase na 4800 metrů. Tím však zároveň splnil kvalifikační podmínky pro účast ve 119. Velké pardubické České pojišťovny.


Přinášíme vám vizitky 14 koní figurujících ve startovní listině:

BAGGIO (POL) – skvělý na rovině i na překážkách. Byl pátý v Českém derby. V překážkových dostizích dokázal zvítězit v roce 2007 na pardubické dráte v Ceně Vltavy a v zvítězil také v italském Meranu. Loni běhal pouze jednou, když v Itálii dostih nedokončil, letos v Pardubicích v polovině května v dostihu III. kategorie podlehl vítěznému Gawainovi a byl druhý a koncem června zde zvítězil v těžkém dostihu II. kategorie, který se běžel na kurzu Ceny Labe.

GAWAIN – loni startoval třikrát v Pardubicích v dostizích III. kategorie a ten poslední koncem října vyhrál. Letos zde v polovině května zvítězil ve stejné kategorii, když porazil skvělého BAGGIO, potom byl třetí v Itálii a před měsícem se umístil čtvrtý v Albertovské cross country za Valldemosem, Montgomerym a Isarem a za sebou nechal Marku, Derby Sharpa a Welldancera.

HIRSCH – poctivý a nenápadný steepler, který v minulosti běhal většinou dostihy nižších kategorií, občas i zvítězil. Loňská sezóna byla jeho nejúspěšnější. Startoval pouze v Pardubicích, nejprve byl druhý v Úvodní cross country za Mr Landem, potom třetí v květnové kvalifikaci za Amant Grisem a Numero Due, koncem června nedokončil dostih II. kategorie a v srpnu byl ve stejném pátý, zářijový kvalifikační dostih nedokončil a nakonec vybojoval překvapivě senzační druhé místo ve Velké pardubické, za vítěznou Sixteen a nechal za sebou favorizované Juventus, Numero Due, Decent Fellow a další. Letos nedokončil červnovou kvalifikaci.

LIGRETA – před léty dokázala v Pardubicích zvítězit v Ceně Vltavy a v zářijovém kvalifikačním dostihu. Potom se ale potýkala se zdravotními problémy. Loni startovala dvakrát a žádný dostih nedokončila, letos byla čtvrtá v hlavním dostihu ve Světlé Hoře za Rammsteinem, Tomisem a Juventusem.

MANDARINO – jeden z nejlepších a nejúspěšnějších koní tuzemského chovu v posledních letech, syn skvělé proutěnkářky. Dvojnásobný vítěz Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem, dvakrát byl v Pardubicích druhý ve Zlatém poháru, pokaždé za skvělým Royal Mouginsem. Loni po vítězství v Lysé byl třikrát druhý a v polovině října v Pardubicích čtvrtý v Ceně Paramo. I letos mu jsou druhá místa souzena. V Lysé byl v Prvomájové steeplechase těsně poražen Nergosem, koncem května v kvalifikační Velké ceně města Pardubice Tomisem a ve Zlatém poháru Royal Mouginsem. Jsou to jistě skvělá umístění, snad se dočká i velkého vítězství, ve Velké pardubické bude patřit k favoritům.

MARATH – na rovině to býval průměrný handicapový kůň, výrazněji se neprosazuje ani v překážkových dostizích. Výjimkou byla loňská edice srpnového kvalifikačního dostihu, kde překvapit skvělým závěrem a ziskem druhého místa za vítězným Juventusem, když za sebou nechal několik soupeřů zvučnějších jmen. Možná překvapí i tentokrát.

MARKA – výborná klisna sbírá především cenná umístění mezi elitou. Loni byla v Pardubicích dvakrát čtvrtá ve II. kategorii, potom druhá v Albertovské cross country za vítězným Rooseveltem a v září nedokončila na pardubické dráze kvalifikační dostih. Letos startovala pouze jednou v Albertovské cross country, kde byla pátá za Valldemosem, Montgomerym, Isarem a Gawainem.

MONTGOMERY – před časem velmi úspěšný a nadějný steepler získal několik vítězství a umístění, většinou v sedle se Štěpánkou Sedláčkovou. Po zranění se od loňska postupně dostává do původní výkonnosti. Loni byl v Pardubicích v září pátý ve IV. kategorii a Cenu Labe dokončil jako osmý. Letos byl v polovině května v Pardubicích čtvrtý ve III. kategorii, koncem června zde pak dostih nedokončil a naposledy se představil v Albertovské cross country, kde vybojoval pěkné druhé místo za Valldemosem.

NUMERO DUE (POL) – výborný steepler, trojnásobný vítěz Velké ceny Petržalky na bratislavské dráze, kde zvítězil i v několika dalších dostizích a byl zde vyhlášen Steeplerem roku. V Pardubicích se mu začalo dařit až v loňském roce. V květnové kvalifikaci byl druhý za Amant Grisem, potom zde v srpnu vyhrál těžký dostih II. kategorie a vše korunoval pěkným čtvrtým místem ve Velké pardubické. Letošní vstup do sezóny se mu příliš nevydařil, nejprve v Pardubicích dva dostihy nedokončil, včetně červnového kvalifikačního, poté ale zvítězil v Bratislavě.

PURPUR – pochází ze stejné rodiny jako Profil a v mladších letech byl velkou nadějí a velice úspěšným překážkářem. Po zranění však běhá minimálně a stále se mu nedaří dostat na původní výkonnost. Loni vůbec nestartoval, letos byl v polovině června v Pardubicích osmý v dostihu III. kategorie a o měsíc později v Lysé v obdobném dostihu pátý.

ROOSEVELT – před léty běhal v Itálii velké dostihy, ale bez výraznějšího úspěchu. Od loňska působí u nás. Loni bylo jeho největším úspěchem vítězství v Albertovské cross country a čtvrté místo v zářijovém kvalifikačním dostihu. Čekalo se od něho asi více, ale změna prostředí a typu dostihů mu zřejmě příliš neprospěly. Letos startoval pouze jednou, když byl začátkem května v Pardubicích pátý v dostihu III. kategorie.

SIXTEEN (FR) – jako tříletá byla čtvrtá v Oaks. Na překážkách se jí zvláště na podzim v Pardubicích velice daří. V roce 2005 byla druhá za Ligretou v Ceně Vltavy, o rok později zvítězila v Ceně Labe a v posledních dvou letech zapsala své jméno do listiny vítězů Velké pardubické. Vyniká skvělý závěrečným finišem. Loni byla v Pardubicích pátá v květnové kvalifikaci, potom zvítězila v Itálii, v červenci se umístila druhá ve Velké mostecké steeplechase za skvělým Babie Lato a cílem Velké pardubické proběhla sice jako druhá za Amant Grisem, ale ten byl poté diskvalifikován. Letos startovala pouze jednou v červnovém kvalifikačním dostihu, kde byla po takticky pro ni nepovedeném dostihu druhá za Profilem a tréninkovým kolegou Del Sole. Nepovedeném v tom smyslu, že se držela dlouho na konci pole a přišla s finišem pozdě, když ten byl opět drtivý, ale stihla pouze třetí místo. Od vítězství dělila necelá délka.

SUPER LORD (IRE) – jediný zahraniční kandidát na start ve třetím kvalifikačním dostihu. Má již splněno a zřejmě se přijede seznámit s pardubickou dráhou. Podle raitingu by měl být velice dobrým koněm, ale podle výsledků by našim nejlepším neměl být vážnějším soupeřem. Za kariéru startoval dvakrát v proutkách a jednou zvítězil a třináctkrát ve steeplechase, kde získal dvě vítězství. Naposledy zvítězil v prosinci roku 2007. Loni startoval čtyřikrát, ve Warwicku byl čtvrtý, ale daleko poslední v dostihu na 5800 metrů, v Bangoru byl osmý a dva dostihy nedokončil. Letos startoval třikrát, dva dostihy nedokončil a koncem března byl v Kemptonu třetí v dostihu IV. kategorie na 4800 metrů a tím splnil podmínku účasti ve Velké pardubické.

TIUMEN (POL) – velice kvalitní a stále ještě perspektivní překážkář, který se bohužel čas od času potýká s různými zdravotními problémy. Loni startoval ve druhé polovině sezóny třikrát v Pardubicích, byl čtvrtý a zvítězil ve IV. kategorii a nakonec třetí v Ceně Vltavy. Letos se zde dvakrát představil v dostizích II. kategorie, koncem května byl třetí za Radslavem a Mr Landem, když za sebou nechal Profila a Fiftynine a koncem června byl druhý za Baggiem.

Připravil: Milan Tůma

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.