Vítězem úvodní kvalifikace je vítěz Velké pardubické 2017 No Time To Lose

Ve svých dvanácti letech je už veteránem, ovšem na pardubické dráze znovu ukázal své kvality. Řeč je o vítězi Velké pardubické z roku 2017 No Time To Lose, který krásným závěrem ovládl úvodní kvalifikaci na 131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou. Na startovní listině se sešla téměř kompletní tuzemská špička. Všech 14 koní dostih dokončilo a zajistilo si právo startu v legendárním dostihu.

Před startem kvalifikace se mluvilo především o slibném souboji sedmileté dostihové naděje Evžena s trojicí vítězů Velké pardubické Theophilem, Tzigane du Berlais a No Time To Lose. Vítěz prestižních dostihů v rámci posledních několika mítinků Velké pardubické Evžen, kterého vedl jeho stálý jezdec a manžel trenérky Štěpánky Myškové, žokej Jaroslav Myška, si ze začátku dostihu nevedl špatně. Dokončil ale až jako poslední, možná mu scházely zkušenosti a síly.

Od startu udával tempo v loňské Velké pardubické druhý Player, který pod žokejem Marcelem Novákem vedl až do cílové roviny. Tam se ale přes něj přehnali Sztorm (ž. Pavel Složil ml.), Casper (Daniel Vyhnálek) a také již zmiňovaný vítěz No Time To Lose. Vyhovovala mu těžší půda, což prokázal i při svém triumfu v roce 2017. Trenér Josef Váňa někdejšího vítěze Velké pardubické tentokrát nasedlal pro žokeje Ondřeje Velka.

„Kdo tomu rozumí, věděl, že je to taková malá Velká pardubická na jaře. Kromě loňského vítěze tady byli téměř všichni, kteří u nás v České republice můžou ve Velké pardubické startovat. Od začátku bylo jisté, že to bude dostih jako řemen. Byla těžká půda. Chvílemi jsem si říkal, že je dostih rychlejší než by se v takových podmínkách mělo jet. Ale kluci jsou zkušení a zvládli to úplně perfektně. No Time To Lose po neúspěchu v loňské Velké pardubické dokázal, že když mu naprší pod nohy, tak je prakticky neporazitelný,“ komentoval průběh dostihu vítězný trenér Josef Váňa.  

Další vítězové Velké pardubické Theophilos (ž. Josef Bartoš) a Tzigane du Berlais (ž. Jan Faltejsek) se seřadili za Playerem na pátém, resp. šestém místě. Kvalifikaci na 131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou si zajistili také Mr Spex, Talent, Mahony, Paris Eiffel, Bugsie Malone, Dulcar de Sivola, Vandual a Evžen.

Úplně prvním vítězem pardubické sezony 2021 se v Ceně proutěnkářů na 3200 metrů stala šestiletá Dylanka stáje Statek Blata Český ráj připravovaná v tréninkové centrále Vocáskových, když pod žokejem Janem Kratochvílem zvítězila před čtveřicí Portorikos, Dancing Blood, Kengi a Svenson.

Dařilo se žokeji Janu Faltejskovi, když zvítězil v druhém jedničkovém dostihu dne. V Ceně Jockey clubu ČR zvítězil v sedle Cheminée, která cválala s odstupem na ostatní koně a své vedení udržela až do konce. Pět délek za ní dokončil Dusigrosz (ž. Pavel Složil ml.), za nimi souboj o třetí a čtvrté místo svedli Aztek a Dajuka. Ze šesti startujících dokončil ještě Gryffichop. Pro na českých drahách debutujícího Max´s Spirita měl dostih bohužel fatální následky.  

Vítězství šestileté klisny Cheminée přišlo po předchozím vítězství Jana Faltejska v crossu III. kategorie, v Poháru BICZ Holding 2021, kde s výrokem zadrženě zvítězil v sedle Night Moon. Oba koně připravuje pro stáj Dr. Charvát trenér Pavel Tůma.

Ve dvojkové Ceně Viléma z Pernštejna se sešli specialisté na krátké crossy. Ve startovním poli sedmi koní si nejlépe vedl Imphal vedený žokejem Markem Stromským, který si poradil s favority dostihu. Teprve za ním se umístili Mustamir, Lad In, Mediciman a Crystal Cross.  

V Ceně TIPSPORTU zvítězil Čáryjape s žokejem Martinem Liškou. Poslední dva dostihy byly plně obsazené. V konkurenci 20 koní se v Ceně Nadačního fondu Jockey Clubu ČR lehce prosadil pětiletý Well Absolut (ž. Jaroslav Myška) a v závěrečné Ceně Dostihového spolku, kde dokonce dva koně zůstali tzv. po čarou, se nádherným výkonem předvedl Chrisitano s Jakubem Spáčilem v sedle.

Výsledky

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.