XII. den metropolitní sezony: Dostihový den Agrobyškovice

Poslední červnovou neděli skončila na závodišti v Praze - Velké Chuchli první polovina letošní metropolitní sezóny. Poločasovou derniéru tvořilo osm dostihů s početně bohatě obsazenými startovními listinami, takže sázející neměli s určováním favoritů jednoduchou úlohu a doběhy nabídly atraktivní podívanou - pět bodů programu skončilo výrokem rozhodčích "tuhý boj" či "boj" a trojici zkoušek premianti vyhráli "jistě", čili v žádném dostihu neměl jeden soupeř jasnou převahu nad ostatními a o vítězích se rozhodovalo až v posledních metrech.

Hattrick Jana Ráji

Suverén letošního pořadí žokejského šampionátu CK Martin Tour Cupu Václav Janáček byl v neděli angažován na rakouské dráze Ebreichsdorf a jeho soupeři tedy měli "volné pole" působnosti, avšak šance v naplněných dostizích byly vyrovnané a nepředpokládalo se, že by některý z jezdců vyhrál více než dvakrát. Tím spíš Jan Rája, jenž ani v jednom ze šesti dostihů, které jezdil, nevedl předběžného favorita (podle čtvrteční otevírací sázkové nabídky). Jenže opak byl pravdou a dvojnásobný šampión z "předjanáčkovské éry" (let 2004 a 2005) třikrát vyškolil všechny nedělní konkurenty, z nichž se nemalá část dostihově teprve rozkoukávala v době, kdy už Rája patřil do žokejské špičky.


Sedmatřicetiletý rodák z Vyškova zahájil cestu za devátým hattrickem své kariéry (ten předchozí zaznamenal 8. července 2007 v Mostě) hned v první položce programu. V Ceně Lukavy (III. k., 1000 m) dovedl k jistému dvoudélkovému triumfu čtyřletého hnědáka Dostihové stáje Petříková Medrika, s kurzem 4:1 druhého spolufavorita dostihu. Druhý zásah přidal v Ceně Agrobyškovice (hdcp II. k., 2200 m), když "rájovsky" razantně podpořená čtyřletá hnědka stáje PVJ Consult Lady Jane (10:1) po tuhém boji o půl délky, i s nevýhodou čtyř kil, triumfovala nad vrstevníkem Neználkem, za nímž o krátkou hlavu třetí skončila další čtyřletá klisna Olmaia, nesoucí o kilogram méně než vítězka. Hattrick pak Rája završil v Ceně vozu Škoda Yetti (hdcp IV. k., 2400 m), když táhlým finišem z konce pole vyhrál v sedle tříletého valacha stáje EŽ Praha Maklera (3:1), přičemž v závěrečném duelu překonal i tísnění spolufavoritem Cabriem a v cíli byl o hlavu dříve.

 

Další dění: 

V Ceně Femat (III. k., 1200 m) pro dvouleté koně na prvních dvou místech skončili spolufavorité (3,5:1), o krk před Fabregasem se prosadila hnědka stáje Rabbit Trhový Štěpánov Mikrop Fong s žokejem Andrésem. Další dva dostihy skončily rodinnými triumfy: Cenu Gify (IV. k., 1600 m) pro nezvítězivší tříleté o půl délky vybojovala ryzka stáje www.piruch.cz Neklis (9:1), odchovankyně Lenky Piruchové a svěřenkyně jejího manžela Jozefa byla odjetá jejich synem, amatérem Martinem Piruchem.

V Memoriálu Miloslava Nového (hdcp III. k., 1600 m) jistě o tři délky zvítězila pětiletá zástupkyně stáje VH+Flash Nonchalance (14:1), kterou odchoval Václav Chaloupka, trénuje ji jeho bratr Jiří a v sedle byl trenérův syn, žokej Jiří Chaloupka. V Ceně Derby Klubu (hdcp IV. k., 1800 m) navázali na předchozí vítězství v žákovském dostihu tříletá hnědka I Will Fly (6:1) s žákem Myslivečkem a totéž se podařilo i v poslední Ceně sázek ve Fortuně, kde o krátkou hlavu zopakovali měsíc starou výhru osmiletý valach stáje Eliška Nomon (7,7:1) s jezdcem Foretem.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.