XV. den metropolitní sezóny: 5. Zlatý pohár Elektrizace železnic Praha, a.s.

Dostihová sezóna v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle pokračuje patnáctou kapitolou, kterou tvoří šest rovinových dostihů a dva přes proutěné překážky. A právě nejdelším a nejbohatěji dotovaným českým testem s lehkými skoky nedělní program vyvrcholí - na start 5. Zlatého poháru Elektrizace železnic Praha, a. s. (I. k., 4200 m, 400 tis. Kč, 4l. a st., start v 17.05 hodin) se postaví devět účastníků. Aktualizace 11. 9. 20:20 HOD: Výjimečné odpoledne prožil mladý žákovský jezdec Martin Laube, který ze šesti dostihů, v nichž startoval, vyhrál celkem čtyřikrát.

Aktualizace 11. 9. 20:20 HOD:

Nečekaně suverénní Lorain

Na start se postavilo osm koní a hned za první překážkou způsobil velký rozruch favorit Rabbit Well, který shodil žokeje Kašného a dále nepokračoval. Tempo dostihu udával žokej Jaroslav Brečka v sedle svého svěřence, desetiletého veterána stáje Ingos Palm Islanda, ale v koncovce se naopak prosadili nejmladší, čtyřletí koně. Po velmi dobrém taktickém výkonu svého žokeje a zároveň trenéra Jaroslava Myšky překvapivě lehce o šest délek dominoval ryzák valach Stáje Jeso a sázkový outsider Lorain, na druhém místě finišoval stejně starý bílý valach DS Pegas Sokol s žokejem Dušanem Andrésem, slovenský host Palm Island pak ubránil těsné třetí místo.

Lorain časem 5:07,54 za rekordem dostihu zaostal o necelé tři sekundy. Při předchozím působení v rovinových dostizích zaznamenal tři výhry, nejvýše ve druhé kategorii, startoval nad překážkami teprve podruhé a dosáhl největšího úspěchu dosavadní kariéry.

Další dění:

Hned v úvodní Ceně spol. Signalbau (hdcp IV. k., 1200 m) zahájil svůj velký den žákovský jezdec Martin Laube, který zde dovedl k letošnímu druhému triumfu pětiletého tmavého hnědáka stáje MUDr. Dany Řežábové Cazzara.

Do Ceny spol. Chládek a Tintěra Pardubice (III. k., 1200 m) pak nastoupilo osm dvouletých debutantů a mezi nimi se lehce prosadila hnědka stáje BORS Břeclav Aglaia of Gracie s žokejem Garym Hindem.

Cenou spol. CZ LOKO (prout. př., IV. k., 3300 m) pokračoval sedmý ročník podzimního pražského seriálu o Pohár spol. EŽ Praha a stylem start-cíl se vůbec poprvé v kariéře vítězně prosadil čtyřletý ryzák stáje EŽ Praha Tammyray s žokejem Novákem.

Druhý nedělní zásah přidal žák Martin Laube znovu v sedle favorita, jímž byla na scéně Ceny spol. SUDOP Brno (hdcp IV. k., 1600 m) tříletá ryzka stáje Arte-Šatra Růženka, jež těsně vybojovala druhé životní vítězství.

Druhou položkou programu pro nejmladší ročník dostihových koní byla Cena spol. Tipa Telekom plus (III. k., 1600 m), v níž znovu předvedl silný táhlý finiš ryzák stáje Ardak Amirkulov Betpak Dala a po srpnovém třetím místě z karlovarského debutu získal premiérový triumf, v jeho sedle vedoucí žokej průběžného pořadí šampionátu CK Martin Tour Cupu Jaromír Šafář ani tentokrát neporušil letošní pravidlo aspoň jedné výhry z každého chuchelského odpoledne sezóny.

První hattrick kariéry završil žák Martin Laube v Ceně spol. OR-NEXT (hdcp III. k., 1800 m), v níž po boji dovedl ke druhé životní výhře čtyřletou hnědku Hřebčína Křenek Gambellinu.
Čtvrtý nedělní zásah pak Laube přidal v závěrečné Ceně spol. Autocentrum Boura (IV. k., 2400 m), kde se pod jeho vedením podle očekávání lehce prosadil favorizovaný pětiletý bílý valach Stáje Luka-Mandak Bailando, který se při svém premiérovém startu ve čtvrté kategorii dočkal prvního letošního a třetího životního vítězství.
 
Příští dostihový den: 18.9. - Dostihový festival

Původní článek z 9. 9.:

Rabbit Well o reparát za Merano
Favoritem 5. ročníku Zlatého poháru Elektrizace železnic Praha, a. s. je reprezentant stáje Rabbit Trhový Štěpánov Rabbit Well, jehož jezdec Libor Šimůnek a trenér František Zobal v tomto dostihu obhajují loňské prvenství s Fiftyninem. Pětiletý ryzák má na kontě již šest překážkových triumfů a letos na jaře se posunul do absolutní skokanské špičky, když nejprve koncem května lehce vyhrál jedničkovou steeplechase v Pardubicích a počátkem července pak tamtéž vybojoval vítězství i ve Zlatém poháru Chláděk a Tintěra Pardubice. V srpnu se vypravil do Itálie, ale při své mezinárodní premiéře odmítl odstartovat. V Praze, kam se vrací po dvou a půl letech od posledního startu, jímž bylo v dubnu 2009 vítězství v rovině druhé kategorie, jej prověří osm velmi solidních soupeřů. Stejně starý valach Basso (Magog, jezdec Sovka, trenér František Holčák) už vyhrál čtyři překážkové dostihy, dva na Slovensku a dva v Itálii, další pětiletý kůň Zugor (Star stable - Horáková, ž. Mátl, Horáková) zvítězil dvakrát, naposledy v srpnu triumfoval zadrženě na proutěných překážkách v Lysé nad Labem, čtvrtý z kvinteta pětiletých startujících Makler (EŽ Praha, ž. Novák, Votava) sice letos naplno nebodoval, ale vloni vyhrál menší proutěnkové testíky v Kolesách a právě v Praze. Nejstarším účastníkem bude desetiletý slovenský valach Palm Island (Ingos, a. s., ž. a tr. Brečka), který v dubnu snadno vyhrál proutěné překážky v Bratislavě, ale pak favoritovi nedělního vrcholu snadno podlehl v obou zmíněných pardubických dostizích. Mezi starší ročníky patří ještě dva adepti, sedmiletý dvojnásobný vítěz loňské říjnové Ceny EŽ Praha a České televize Color Man (Wrbna Racing, Velek, Čestmír Olehla) a šestiletý All About Sam (DAR, ž. Mátl, Luka), někdejší výborný rovinový vytrvalec na překážky přešel letos, v Itálii se dvakrát neumístil, ale v červnu na mosteckém Hipodromu dominoval o třináct délek. Nejmladšími aktéry jsou dva čtyřletí koně, bílý valach Sokol (DS Pegas, ž. Andrés, Wroblewski) už je ostříleným překážkářem, vyhrál dvakrát v Pardubicích a ve zbylých třech startech v Meranu a Bratislavě se umístil, ryzák valach Lorain (Stáj Jeso, ž. a tr. Myška) má za sebou nadějný skokanský debut, když koncem července obsadil třetí místo v Karlových Varech.

Další dostihový program:
14:00 - Cena spol. SIGNALBAU, a. s. (hdcp IV. k., 1200 m): po dvou umístěních by pětiletý Cazzar mohl dobrou srpnovou formu zužitkovat vítězstvím ve sprinterském handicapu.
14:30 - Cena spol. CHLÁDEK A TINTĚRA PARDUBICE, a. s. (III. k., 1200 m): devět dvouletých koní čeká první životní vystoupení.
15:00 - Cena spol. CZ LOKO, a. s. (prout. př. IV. k., 3300 m): druhým dílem pokračuje již sedmý ročník tradičního metropolitního seriálu překážkových dostihů o Pohár EŽ Praha.
15:30 - Cena spol. SUDOP BRNO, spol. s r. o. (hdcp IV. k., 1600 m): v mílovém handicapu plné startovní boxy, mezi šestnácti koňmi mají proti starším ročníkům celkově lepší vyhlídky tříletí.
16:00 - Cena spol. TIPA TELEKOM PLUS, a. s. (III. k., 1600 m): mezi třinácti dvouletými hlavní pozornost po nadějných debutech poutají Pegas a Betpak Dala.
16:30 - Cena spol. OR-NEXT, spol. s r. o. (hdcp III. k., 1800 m): v handicapu na střední trati jedenáct koní, sedm již letos dokázalo zvítězit.
17:35 - Cena spol. AUTOCENTRUM BOURA, spol. s r. o. (IV. k., 2400 m): proti devíti oponentům je favoritem Bailando, měl by bojovat o svou první výhru v této sezóně.

Doprovodný program:
15:35 - módní přehlídka značky Magic Helena (přízemí tribuny - sázková hala)
Pro děti: jízdy na ponících a "Hříbátka" se zábavným programem!
Pro nejmenší dostihové diváky jsme opět připravili prima zábavu. Děti se mohou zabavit tradičními a oblíbenými svezeními na ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi a dále se bavit v dětském koutku "Hříbátka" situovaném do přízemí tribuny. Kromě míčkového bazénu, skládacího hradu, či skluzavky nabízí díky Českému animačnímu týmu speciální komponované pořady a soutěže o ceny. Rodiče mohou využít občerstvení v přilehlé kavárničce.

"Hříbátka": soutěže o hračky od Dino Toys!
Oblíbený dětský koutek Hříbátka v přízemí tribuny rozšiřuje bohatou nabídku pro nejmenší návštěvníky AUTO HASE PARKU. Opět probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a samozřejmě nechybí loňská novinka: patronát nad "Hříbátky" od nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS, které do soutěží v dětském klubu věnuje ceny ze svého bohatého sortimentu. Oficiální stránky společnosti: www.dinotoys.cz.
AUTO HASE PARK nabízí řadu suvenýrů a nové razítko!
V infocentru (přízemí tribuny - sázková hala) lze pořídit nejen celou řadu suvenýrů, ale také si obohatit domácí "dostihovou knihovničku". V nabídce jsou trička s obrázky trojice našich poníků, pohlednice s portréty českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, knihy, hračky, další dárkové předměty, ale i ročenky, Přehledy plemeníků a ostatní tiskoviny Jockey Clubu či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT. Letošní novinkou pak je možnost nechat si pořídit otisk upomínkového razítka.

ZAČÁTKY DOSTIHOVÝCH ODPOLEDNÍ V SEZÓNĚ 2011:
duben - září: 14 hodin
říjen: 13 hodin
listopad: 12 hodin

VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZÓNĚ 2011:
Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod): zdarma
Držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem: zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu: 120 Kč
Mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská, držitelé karty www.rodinnepasy.cz, držitelé In-karty ČD, držitelé Sphere card: 60 Kč
Celoroční vstupenka (permanentka): 900 Kč
Klub Patriot / Student (pro seniory - 60 let a více a studenty do 26 let): 250 Kč

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.