XVI. den metropolitní sezóny: Dostihový den Znovínu Znojmo - výsledky

Tuto neděli 20. září se v Conseq Parku Velká Chuchle uskuteční již šestnácté pokračování letošní metropolitní sezóny – Dostihový den Znovínu Znojmo. V jeho rámci se poběží také pětice divácky a sázkařsky atraktivních handicapových dostihů. Aktualizace 22. 9. 8:50 HOD: Wicker Stone vyhrál taktický boj. Výsledky uvnitř článku.

Po startu se nikomu ze šestice jezdců nechtělo poslat svého koně na špici, a tak nakonec zodpovědnost na sebe vzal dvojnásobný žokej-šampión (2011, 2012) Jaromír Šafář. Tempo přizpůsobil potřebám svého koně a čtyřletý valach Wicker Stone (tr. Kotáb, Lokotrans, 5,5:1) v rychlé koncovce odolal snaze soupeřů a vybojoval premiérové životní vítězství. Tradičně silný finiš Tropa (ž. Zatloukal, tr. Jelen, Stáj Pěčín-Jelen, 3:1) stačil o délku a půl zpět na druhé místo, těsně za ním se seřadili sázkový favorit Echo Rules (ž. a tr. J. Chaloupka, CK Martin Tour, 2,25:1) s klisnou Fur Coat (ž. Korečková, tr. Fedorowicz, stáj Swiss Fans-Fedorowicz, 5:1), pětici s odstupem uzavřel tříletý Mondego Bay (ž. Laube, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov)

V úvodní Ceně sektů Znovín Classic (III. k., 1600 m) pro nezvítězivší dvouleté silným závěrečným zrychlením splnil roli favorita podruhé startující polobratr vytrvalce mezinárodní třídy Trip to Rhodose Trip to Sydney (ž. Koplík, tr. Tůma, Dr. Charvát, 2:1).

Druhým dostihem pro nejmladší kategorii koní byla další kapitola celoročního pražského seriálu Fitmin Cup Cena portálu Fitmin & TURF Magazín (III. k., 1400 m), v níž se v maximálně početném poli šestnácti nezvítězivších juniorů naplno prosadila rovněž podruhé v kariéře prezentovaná Tialine (ž. Verner, tr. Petrlík, DAR, 7:1).

První kariérní triumf zaznamenal i v Ceně Messenger (hdcp V. k., 1400 m) pětiletý favorit Ibar (tr. Pohanka, DS Mlékojedy), v jehož sedle načal již pátou desítku letošních prvenství úřadující žokej-šampión Bauyržan Murzabajev.

Sázkovým rekordmanem nejen nedělního programu, ale posledních dvou dekád v Conseq Parku Velká Chuchle se stal poprvé v kariéře vítězný premiant Ceny SUSPRO (hdcp IV. k., 1200 m) Twinky (tr. Jelen, Stáj Pěčín-Jelen), jehož startovní kurz 77:1 byl v Praze nejvyšším vítězným od triumfu klisny Adély (100:1) v Memoriálu Rudolfa Deyla roku 1994 a jehož jezdkyně Miroslava Přibylová se výhry dočkala po téměř třech a půl letech.

Letošní třetí a v kariéře čtvrtou výhru si pak v Ceně RELAY (hdcp III. k., 1200 m) de facto stylem start-cíl připsal pětiletý sázkový druhý favorit Wobull Se Now (tr. Voršilková, stáj Herman, 4,5:1), v jehož sedle první životní triumf slavil mladý, první sezónu jezdící amatérský jezdec, syn vítězné trenérky Adam Florian.

Osmnáct startů čekal na premiérovou výhru šestiletý valach Marker Sun (tr. Pišl, stáj Rozkovec a Zbyněk, 15:1) a dočkal se jí v Ceně vín řady Genus Regis (hdcp III. k., 1600 m), do níž s nejnižší zátěží v poli nastupoval po sedmi letošních umístěních ze stejného počtu startů.

V závěrečné Ceně Evropského poháru žokejů 2015 (IV. k., 1800 m) se podruhé naplno prosadil žokej Jaromír Šafář, s jeho asistencí premiérového kariérního plného zásahu docílila tříletá klisna Rheedia (tr. Horáková, Stáj JB, 4:1).

Výsledky

 

Tisková zpráva

Celkem je připraveno osm dostihů, ve kterých se představí 97 koní a 25 jezdců. Úvodní dostih odstartuje ve 14 hodin, areál Conseq Parku je otevřen již od 12 hodin.

Na start vrcholu odpoledne se postaví sice jen šestice koní, ani tak ale mílový handicap druhé kategorie nepostrádá atraktivitu. Dobré šance mají oba spolehliví šestiletí aktéři, kteří jsou zároveň nejstaršími i dostihově nejzkušenějšími účastníky: nejvýše zatížený Echo Rules (ž. a tr. J. Chaloupka, CK Martin Tour) ze sedmadvaceti startů kariérních startů vytěžil sedm vítězství a dvanáct dotovaných umístění, Trop (ž. Zatloukal, tr. Jelen, Stáj Pěčín-Jelen) z rovné dvacítky dosavadních vystoupení vyhrál čtyři a na honorovaných příčkách finišoval v dalších jedenácti.

O rok mladší je jedna ze dvou klisen, která jde do dostihu pod nejnižší hmotností, Fur Coat (ž. Korečková, tr. Fedorowicz, Swiss Fans-Fedorowicz), ta zatím z patnácti životních startů zvítězila dvakrát a šestkrát se umístila. Čtyřletý je jeden z dvojice dosud nezvítězivších kandidátů (byť jednou cílem první proběhl, ale byl diskvalifikován pro nesprávnou nesenou hmotnost) Wicker Stone (ž. Šafář, tr. Kotáb, Lokotrans), kterému se ze třinácti pokusů sedmkrát podařilo obsadit dotovaná místa, letos na jaře měl ke triumfu velmi blízko, když byl dvakrát druhý, o krk a o půl délky.

Letošní tříletý ročník pak reprezentuje dvojice účastníků klasických vrcholů, v nichž se však neprosadila, loňský vítěz Mondego Bay (ž. Laube, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov) se jako jediný letos zúčastnil všech tří dílů Klasické trojkoruny (desátý ve Velké jarní ceně, jedenáctý v Českém derby a devátý v St Leger), zatím nezvítězivší Santin (ž. Verner, tr. Tajmr, Strojírna Litvínov) doběhla devátá v českém a šestá v polském Oaks.

Startovní listiny, sázkové kurzy

Další dostihový program:

14.00 – Cena sektů Znovín Classic (III. k., 1600 m): v prvním ze dvou dostihů pro nezvítězivší dvouleté koně bude o triumf usilovat také Trip To Sydney, jehož sourozencem je vynikající vytrvalec mezinárodní úrovně Trip to Rhodos.

14.30 – Cena portálu Fitmin & TURF Magazín (III. k., 1400 m): v dalším pokračování pražské série dostihů pro dvouleté české odchovance se představí maximální možný počet šestnácti účastníků.

15.00 – Cena Messenger (hdcp V. k., 1400 m): v prvním z pětice handicapů má solidní vyhlídky na premiérovou životní výhru Ibar, který už letos získal tři druhá místa.

15.30 – Cena SUSPRO, s r. o. (hdcp IV. k., 1200 m): ve sprinterském handicapu s nižším statusem může jarní vítězství z podobného měření sil zopakovat Tagugu.

16.00 – Cena Relay (hdcp III. k., 1200 m): do výše hodnoceného z obou sprintů pak nastoupí několik specialistů na krátké tratě, nedávným dobrým výkonem si o pozornost říká Wobull Se Now, poslední starty jistě vyhrály Detekce a Kitty Lot.

17.00 – Cena vín řady Genus Regis (hdcp III. k., 1600 m): tucet adeptů na mílové trati tvoří velmi vyrovnanou sestavu, z níž můžou reálně na vítězství dosáhnout minimálně dvě třetiny startujících.

17.30 – Cena Evropského poháru žokejů 2015 (IV. k., 1800 m): v závěrečné položce programu vybojují odvetu za srpnové Karlovy Vary pětiletá klisna Dang Gia a tříletý hřebec Thailand.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.