XVI. den metropolitní sezony: Dostihový festival

Hlavními body programu nedělního Dostihového festivalu v Auto Hase Parku Velká Chuchle byly tradiční Velké ceny pro tříleté a starší koně o 500 tisíc Kč, které kromě domácí špičky přilákaly na start také zahraniční konkurenci.

Corcovada ukázala sílu také doma
Podle očekávání ostré tempo Velké ceny Prahy CK Martin Tour (Gd-3, 1600 m) udal čtyřletý Golden Eagle (Ardak Amirkulov, ž. Srnec), který si do cílové roviny přinesl několikadélkový náskok. V polovině finiše se k němu dotáhla trojice soupeřů, z nichž dva měli údernější koncovku. Do poslední dvoustovky šli hlava-hlava tříletí Corcovada a Malq, oba ještě akcelerovali, ale sázková druhá favoritka (3,2:1) měla v cíli navrch a triumfovala o půl délky. V Praze se představila poprvé, i když ji trénuje vedoucí muž trenérského šampionátu Václav Luka (dosavadní čtyři starty absolvovala v zahraničí). S asistencí žokeje Milana Zatloukala tak ovládla svou tuzemskou premiéru před překvapivě druhým svěřencem Josefa Váni Malqem (Estrella, ž. Lukášek). Třetí dokončil Golden Eagle, až čtvrtý za ním byl favorit Sharpour (YOKO, ž. Janáček) a pětici uzavřel první srbský host v Praze Cool Marble (HS Triple A Racing, ž. Šmida). Ryzka teprve letos založené stáje DAR Corcovada navíc výborným časem 1:35,84 vytvořila nový rekord chuchelské dráhy na trati 1600 metrů.

Taro si připsal druhý velký úspěch
Ve Velké ceně Pražské energetiky, a. s. (Velké ceny českého turfu, Gd-3, 2400 m) svedli první polovinu dostihu v průměrném tempu diktoval slovenský Ramblin Scout (EMOP, ž. Šmida) a výrazně se zrychlilo až do poslední osmistovky. Před tribunou se od soupeřů oddělila dvojice, která svedla strhující duel o vítězství: tříletý Taro a o rok starší favorit Mariydi, O tři čtvrtiny délky se prosadil hnědák stáje Viktor Komárek, sázkově třetí šance (4,5:1), Taro, svěřenec Josefa Váni s žokejem Tomášem Lukáškem v sedle, a po nedávném triumfu v klasickém St. Leger si na konto připsal druhý významný úspěch. Mariydi (Dr. Charvát, ž. Janáček) se musel spokojit s druhou příčkou, dvě a čtvrt délky za ním doplnil trojici zkušený osmiletý Oligarch (Stajňa Corinne ČR, ž. Andrés). Ke čtvrtému honoráři se propracovala překvapivě disponovaná Pearl jeane (YOKO, ž. Koplík), pátý skončil Ramblin Scout.

Další dění
V úvodní Ceně sázek ve Fortuně (III. k., 1200 m, 2l.) si po boji druhý životní triumf připsal favorizovaný Nuptius (DS MAENTIVA, ž. Janáček, 2:1). Cenu EBF (III. k., 1400 m, 2l.) přijela až z Polska porměnit v premiérový triumf kariéry hnědka Hossa (ATAMAN, ž. Srnec), i ona byla sázkovou favoritkou (2,5:1) a nejdůležitějším důvodem jejího dalekého výletu byla lukrativní prémie Racing Postu deset tisíc liber, kterou za vítězství obdržela. V Ceně Autodopravy František Vlk (hdcp II. k., 1400 m) uplatnil pro zisk druhého životního vítězství silný finiš tříletý bělouš stáje Marek Šimák Moonglas (7,7:1), v jehož sedle načala pátou desítku vítězných startů jezdkyně Koplíková. Druhou výhru během dne přidal žokej-šampión Václav Janáček v Ceně Vinařství Kovacs (III. k., 2400 m), když lehce dovedl k letošnímu premiérovému plnému zásahu favorizovanou čtyřletou bělku stáje Lider Racing Stable Novilly (3,5:1). Již sedmnáctý vyhraný dostih v tomto roce si pak po Ceně sázek Betino (hdcp III. k., 1600 m) připsal mladý jezdec Vraj, když jistě zvítězil jím vedený pětiletý ryzák stáje Vesiba Carcassonne (7,7:1). Závěrečná Cena Hippospolu (IV. k., 1420 m) byla vyhrazena žákovským jezdcům a podle předpokladů ji s přehledem opanoval pětiletý valach Caney (Hexion-Váňa, žk. Laube, 2,1:1).

Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 26.9. od 14 hodin - 89. Svatováclavská cena Carlson.

Internetové stránky Auto Hase Park - dostihového závodiště Praha-Velká Chuchle s kompletními údaji o závodišti a mnoha dalšími informacemi z českého turfu mají adresu www.velka-chuchle.cz

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.