XXI. den metropolitní sezóny: 92. HERKUL Cena prezidenta republiky

Pod záštitou prezidenta České republiky pana Václava Klause se poslední říjnovou neděli uskuteční závěrečný dostihový den letošní sezóny. Vrcholem odpoledne bude samozřejmě 92. ročník HERKUL Ceny prezidenta republiky (I. k., 3200 m, 280 tis. Kč, 3l. a st.) na startu s jedenácti předními vytrvalci, další tradiční program tvoří např. překážková Cena EŽ Praha ve spolupráci s Českou televizí, 5. ročník populární Ceny běloušů CK Martin Tour, finální díl celoročního seriálu žákovských dostihů Hippospol Cup, či nejdelší dostih roku pro dvouleté koně. Ani letos nebude na závěr dne chybět slavnostní přípitek šampiónů - nových držitelů jezdeckých šampiónských titulů. Celkem je na osmi startovních listinách 93 koní a 34 jezdců, první dostih startuje již ve 12 hodin.

Aktualizace 30. 10. 18:30 HOD:

Poslední říjnovou neděli na závodišti v Praze-Velké Chuchli skončila letošní dostihová sezóna. Tradičním závěrečným vrcholem byla 92. HERKUL Cena prezidenta republiky, supervytrvalecký dostih na 3200 metrů o 280 tisíc korun, konaná pod záštitou hlavy státu, pana Václava Klause, jemuž letos pracovní povinnosti zabránily osobně se dostihového dne zúčastnit.

Dostih ovládly klisny, nejlepší byla favoritka Greek Wedding

Letošní ročník prestižního dostihu zcela ovládly klisny, které poprvé v dlouhé historii obsadily první tři místa v cíli. O poctivé tempo (na 4,4 pružné dráze výsledný čas 3:36,83) se podle předpokladů staral Connex, kterého sledovali Pikardie a stájový kolega, útočící na čistý hattrick v tomto dostihu, Mariydi. Nicméně ve finiši se pořadí proměnilo a po stupňovaném útoku vnější stopou se vítězkou stala favorizovaná čtyřletá hnědka, držitelka tří umístění z loňských dostihů, která se na dráhu vrátila po zdravotní pauze teprve před třemi týdny premiérovým životním triumfem v pardubické Velké ceně Domec, Greek Wedding ze stáje BORS Břeclav s žokejem Jánem Havlíkem, jenž získal své vůbec první chuchelské vítězství. O délku a půl za ní brala stříbro tříletá ryzka, vítězka letošního Oaks Orphan (EKOFARMA Rybár, ž. Šafář) a další dvě délky zpět získala třetí honorář další tříletá ryzka, vytrvalecký objev závěru letošního roku Pikardie (DS Pegas, ž. Foret). Nejlepší pětici doplnili nečekaně pětiletý hnědák Devil's Star (Stall Amor, ž. Chaloupka) a poctivý čtyřletý hnědák Omnibus (Zdeněk Kavka, ž. Koplík).

Na konci programu proběhl tradiční přípitek šampiónů, nejlepším jezdcem na rovinách letos byl, poprvé v kariéře, Jaromír Šafář, nad překážkami již pátý titul získal Jaroslav Myška a v nově sledovaném žebříčku čistě ženských jezdkyň dosáhla nejvíce úspěchů Vendula Korečková.

Další dění:

Prvním bodem nedělního programu zároveň vyvrcholil celoroční seriál dostihů pro žákovské jezdce, v Ceně náměstka primátora hl. m. Prahy Ing. Antonína Weinerta, CSc. (hdcp IV. k., 1400 m) se po čtyřech a půl letech dočkal čtvrtého životního vítězství sedmiletý valach Lenzir (Gabriela-Trachtová), v jehož sedle zaznamenal druhý triumf kariéry Michal Mach, celkovým vítězem Hippospol Cupu 2011 se stal Daniel Zurynek, zde o hlavu druhý.
Cena vstupenky "Derby Klub 2012" (III. k., 1800 m) byla letošním nejdelším dostihem pro dvouleté koně a lehkého vítězství v ní docílila hnědka River Diamond (Hřebčín Pavlin dvůr-Picek), s níž devětadevadesáté životní výhry dosáhl žokej Milan Zatloukal.
Následoval 5. ročník Ceny běloušů CK Martin Tour (II. k., 1600 m), jejž ve čtvrté letošní i podzimní vítězství jistě o dvě délky proměnil pětiletý valach Bailando (Luka-Mandak) s žokejem Janem Rájou.

A stejný žokej triumfoval také v Ceně společnosti Secar Bohemia - Sherlog - rádiové vyhledávání vozů (hdcp II. k., 1200 m), když o hlavu vyhrála jím vedená pětiletá hnědka Agromerace (Provit, a. s.-Váňová)

Překážková Cena Elektrizace železnic Praha ve spolupráci s Českou televizí (I. k., 3300 m) se stala snadnou kořistí pětiletého favorita Bleska (DS Pegas), který s žokejem Markem Stromským v sedle měl náskok jedenácti délek a dosáhl svého třetího skokanského vítězství.

Stylem start-cíl a třetí výhrou završil premiérovou sezónu kariéry také tříletý tmavý hnědák Chuan Che (Martin Wolf-Clint) s žokejem Foretem, když po boji o krk uhájil první místo v Ceně roční vstupenky "Extra" (hdcp III. k., 1800 m).

Poslední dostih roku, Cenu roční vstupenky "all in one" (hdcp IV. k., 1800 m) pak ve druhý plný zásah jistě proměnila tříletá ryzka Sun for Life (KUFR), třetího vítězství zde dosáhl žákovský jezdec Michal Mach.

Původní článek:

Jak zahraje "dámské kvarteto"?

Do nejdelšího tuzemského rovinového dostihu s nejdelší nepřerušenou tradicí nastoupí letos jedenáct koní (včetně celé nejlepší pětice z loňského ročníku), podle posledních výsledků by lepší vyhlídky měly mít klisny a ani by příliš nepřekvapilo, kdyby obsadily kompletní stupně vítězů. Dvě z nich finišovaly na prvních dvou místech nedávné pardubické Velké ceny Domec (2900 m). Po pětiměsíční zdravotní pauze se vrátila Greek Wedding (BORS Břeclav, ž. Havlík, foto č. 1), která při desátém životním startu získala jistým stylem první triumf, jímž potvrdila tři klasická umístění z minulého roku a zde má značné ambice vylepšit loňské čtvrté místo. Výbornou podzimní formu a vytrvalecké schopnosti již podruhé předvedla tříletá Pikardie (DS Pegas, ž. Foret, foto č. 2), která vedle druhého místa z Pardubic zaznamenala stejný výsledek také v zářijovém "dámském" Stříbrném poháru Hřebčína Křenek. Také další dvě klisny reprezentují letošní klasický ročník, Orphan (EKOFARMA Rybár, ž. Šafář, foto č. 3) v létě vyhrála klasické Oaks a Stříbrný pohár Hřebčína Křenek dokončila na čtvrtém místě, progresivní Stromboli (Wrbna Racing, ž. Koplíková, foto č. 4) se v době konání červencové klasiky ještě pohybovala na úrovni třetí kategorie, ale ve Stříbrném poháru Hřebčína Křenek už obsadila pátou příčku a ve Velké ceně Domec si ještě o místo polepšila.

V Pardubicích se do nejlepší pětice vedle tří výše zmíněných klisen vešli třetí Taro (Viktor Komárek, ž. Rája), jenž bronzový stupínek obsadil i v loňské Ceně prezidenta republiky, a pátý Mariydi (Dr. Charvát, ž. Zatloukal), který tu je obhájcem triumfů z posledních dvou let, a má tedy šanci na získání čistého hattricku, což se v historii dostihu povedlo zatím pouze třem koním. Šance na přední umístění by si na start měli nést i další dva koně, kteří se umístili i před rokem, Omnibus (Zdeněk Kavka, ž. Koplík) byl před dvanácti měsíci druhý a letošní dobrou formu naposledy potvrdil v rakouském St. Leger, kde skončil druhý za těsně stříbrným z Velké ceny FVE EMI Energy Lambertusem, Connex (Dr. Charvát, ž. Minařík) obhajuje páté místo, před třemi týdny v Pardubicích startoval ve středotraťařské Ceně společnosti Betfair a s odstupem za suverénním Apollo Starem, před týdnem čtvrtým v německé Gr.3, v cíli jistil druhé místo.

Velkou cenu Domec absolvoval také Peintre Abstrait (Elektromontáže Mička, Verner), který se tam prostřednictvím šestého místa vrátil z překážek do jedničkových rovinových dostihů. Vytrvalecké vlohy uplatnil Fabio (DC Zámrsk MUDr. Bruna V., ž. Korečková) zejména v posledních dvou vystoupeních, jimiž byla čtvrté místo v českém St. Leger a třetí místo ve slovenském St. Leger. Poprvé nad dva a půl kilometru se pak vydá vítěz 1800m mostecké Podzimní ceny Devil's Star (Stall Amor, ž. Chaloupka), nicméně při svém jediném dosavadním vytrvaleckém startu v polovině července na karlovarské dráze prohrál pouze s Tarem a porazil právě Fabia.

Další dostihový program:
12:00 - Cena náměstka primátora hl. m. Prahy Ing. Antonína Weinerta, CSc. (hdcp IV. k., 1400 m): závěrečný žákovský dostih má na startu deset aktérů, velmi blízko k celkovému vítězství v seriálu má jezdec Daniel Zurynek.
12:30 - Cena vstupenky "Derby Klub 2012" (III. k., 1800 m): v nejdelším sezónním dostihu dvouletých koní je maximální počet šestnácti startujících, na nadějný debut bude navazovat klisna Stensy
13:00 - 5. ročník Ceny běloušů CK Martin Tour (II. k., 1600 m): favoritem populárního utkání bílých koní by měl být spolehlivý Moonglas, už počtvrté se v tomto dostihu objeví i devítiletý matador Nezbeda.
13:30 - Cena společnosti Secar Bohemia - Sherlog - rádiové vyhledávání vozů (hdcp II. k., 1200 m): sprinterský handicap dává šanci čtyřem tříletým a čtyřem zástupcům starších ročníků.
14:00 - Cena EŽ Praha, a. s. ve spolupráci s Českou televizí (prout. př. I. k., 3300 m): mezi desítkou skokanů jsou i dva suverénní vítězové svých posledních vystoupení Blesk a Don Debnik.
15:20 - Cena roční vstupenky "extra" (hdcp III. k., 1400 m): v prvním z dvojice závěrečných, plně obsazených handicapů může aktuální dobrou formu zužitkovat tříletý Manhattan Sky.
15:50 - Cena roční vstupenky "all in one" (hdcp IV. k., 1800 m): poslední dostih celé sezóny by pro sebe mohl rozhodnout jeden z tandemu zkušených šestiletých koní v poli Seco.

Doprovodný program:
módní přehlídka značkyMagic Helena(přízemí tribuny - sázková hala)
vystoupeníÚstřední hudby Armády ČR
Zahájen prodej vstupenek na sezónu 2012!
Společnost TMM zahájila prodej permanentních vstupenek na sezónu 2012. Zakoupit si je lze při dostihovém dni 30. října v pokladně u hlavního vchodu, nebo dále ve všední dny mezi 8. a 15. hodinou v 4. patře tribuny závodiště Velká Chuchle (paní Šárka Pišnová, tel. +420 242 447 034).
Vstupenky zakoupené při dostihovém dni 30. října platí i na tento den.
Do konce kalendářního roku 2011 jsou vstupenky prodávány se slevou 10 %!
Roční vstupenka: 900 Kč
Roční vstupenka "extra" (vstup do areálu a parkování): 1300 Kč
Roční vstupenka "all in one" (vstup do areálu, parkování, Dostihový program): 1800 Kč
Patriot / Student 2012 (nepřenosné celoroční vstupné pro přátele dostihů starší 60 let a studenty do 26 let): 250 Kč
Derby klub (celoroční vstup do Derby klubu, občerstvení, Dostihový program, parkování): 8.000 Kč
Pro děti: jízdy na ponících a "Hříbátka"!
Pro nejmenší dostihové diváky jsme opět připravili prima zábavu. Děti se mohou zabavit tradičními a oblíbenými svezeními na ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi a dále se bavit v dětském koutku "Hříbátka" situovaném do přízemí tribuny. Kromě míčkového bazénu, skládacího hradu, či skluzavky nabízí díky Českému animačnímu týmu speciální komponované pořady a soutěže o ceny. Rodiče mohou využít občerstvení v přilehlé kavárničce.

"Hříbátka": soutěže o hračky od Dino Toys!
Oblíbený dětský koutek Hříbátka v přízemí tribuny rozšiřuje bohatou nabídku pro nejmenší návštěvníky AUTO HASE PARKU. Opět probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a samozřejmě nechybí loňská novinka: patronát nad "Hříbátky" od nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS, které do soutěží v dětském klubu věnuje ceny ze svého bohatého sortimentu. Oficiální stránky společnosti:www.dinotoys.cz.
AUTO HASE PARK nabízí řadu suvenýrů a nové razítko!

V infocentru (přízemí tribuny - sázková hala) lze pořídit nejen celou řadu suvenýrů, ale také si obohatit domácí "dostihovou knihovničku". V nabídce jsou trička s obrázky trojice našich poníků, pohlednice s portréty českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, knihy, hračky, další dárkové předměty, ale i ročenky, Přehledy plemeníků a ostatní tiskoviny Jockey Clubu či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT. Letošní novinkou pak je možnost nechat si pořídit otisk upomínkového razítka.

VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZÓNĚ 2011:
Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod): zdarma
Držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem: zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu: 120 Kč
Mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská, držitelé kartywww.rodinnepasy.cz, držitelé In-karty ČD, držitelé Sphere card: 60 Kč
Celoroční vstupenka (permanentka): 900 Kč
Klub Patriot / Student (pro seniory - 60 let a více a studenty do 26 let): 250 Kč

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.