Vzpomínáme na... Vladimíra Dlouhého

Neděle - den určený pracovnímu klidu a odpočinku. Svátek, jehož název v některých jazycích znamená den slunce nebo den Páně, ale také vzkříšení Ježíše Krista. A křísit budeme každou neděli i zde, ovšem pouze vzpomínky. Vzpomínky na osobnosti, které tu s námi již nejsou. Určitě nikdy nezapomenete na seriál Dobrá voda a jednoho z hlavních hrdinů, předčasně zesnulého skvělého herce Vladimíra Dlouhého. Ten také ztvárnil protagonistu filmu Už zase skáču přes kaluže - prostě klasiky, s nimiž se setkal každý milovník koní...

Vladimír Dlouhý se narodil 10. června 1958.

Začínal jako představitel dětských rolí, z nichž nejznámější je asi postava postiženého chlapce z filmu Už zase skáču přes kaluže (1970).

Kariéru herce původně neplánoval, chtěl být po vzoru otce stavbařem. A také se intenzivně věnoval lednímu hokeji. Nakonec však vystudoval pražskou konzervatoř (odmítl ale napsat diplomovou práci, za absolutorium považoval absolventské představení, jako herec odmítal psát „elaborát“).

Hrál v pražském Divadle Na zábradlí, divadle Rokoko a v Divadle na Vinohradech. Vytvořil řadu rolí v televizních seriálech (Arabela, Sanitka, Dobrodružství kriminalistiky, O ztracené lásce atd.), pohádkách (S čerty nejsou žerty,1984) i dramatech. Mezi jeho nejúspěšnější snímky posledních let patří drama Bumerang (1996), nominace na Českého lva), nebo komedie Báječná léta pod psa (1997), Knoflíkáři (1998) či Jedna ruka netleská (2003).

Ztvárnil také mnoho významných divadelních rolí například v Divadle na Zábradlí, Rokoku a v posledních letech v Divadle na Vinohradech.

Pro svůj mimořádný herecký talent dokázal zaujmout v rolích pohádkových hrdinů i dramatických postav, za roli ve filmu Hlídač č. 47 obdržel cenu Českého Lva za vedlejší roli. Věnoval se také dabingu, svůj hlas propůjčoval např. Tomu Hanksovi.

Nedlouho před svou smrtí se oženil s herečkou Petrou Jungmanovou, se kterou měl dvojčata, Jiřího a Jana. Z prvního manželství měl dceru Janu. Také jeho mladší bratr Michal je herec.

Zemřel ve věku 20. června 2010 ve věku 52 let na rakovinu žaludku, ještě před premiérou svého posledního filmu Kajínek. Za něj v roce 2011 získal in memoriam cenu Český lev za Nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli.

 

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.