Závěrečné dostihy 2009 v Pardubicích: Cenu Tiumena vyhrál Ignacio

Favorizovaný Ignacio vyhrál Cenu Tiumena – Závěrečnou steeplechase cross country sezony 2009, která byla vrcholem posledního letošního překážkového mítinku na závodišti v Pardubicích. V sedle pětiletého hnědého valacha ze stáje Wrbna Racing, jehož trénuje Čestmír Olehla, byl žokej Jan Faltejsek. Ignacio rozhodl o svém vítězství v cílové rovině, kdy výtečným finišem podél bariéry předstihl dlouho vedoucího Ilexe The Great a Wavelight Lasera. Vyhrál jistě o dvě a půl délky. Druhý skončil Wavelight Laser s Josefem Sovkou. O půl délky za ním se na třetím místě umístil Ilex The Great s žokejem Markem Stromským.

„Ignacio je výborným krosařem pro Pardubice. Akorát potřebuje dostat trošku rozum, je až moc hektický. Ale věřím, že se časem usadí,“ pronesl žokej Jan Faltejsek.
Ignacio, který před dvěma týdny v den 119. Velké pardubické České pojišťovny ztratil jezdce v Ceně Vltavy na Irské lavici, šel na start steeplechase cross country na 4200 metrů o 100 tisíc korun v roli největšího favorita. Z devítky soupeřů měla být jeho největší konkurentkou klisna francouzského původu Orphee Des Blins a veterán Hirsch, jenž po pádu na Taxisově příkopu nedokončil Velkou pardubickou České pojišťovny.
Naděje „Francouzky“ vedené žokejem a trenérem v jedné osobě Jaroslavem Myškou však pohasla na sedmé překážce kurzu, na Francouzském skoku za lesíkem. V tu dobu už tempo diktoval Ilex The Great, jemuž v čele sekundovali Wavelight Laser a Czogori. Pozdější vítěz Ignacio se držel zhruba v polovině startovního pole.
„Po zkušenosti z minulého startu jsme s trenérem Olehlou trošku pozměnili taktiku. Při Velké šel víc zepředu a tlačili ho koně. Na Irskou lavici byl moc rychlý, takže jsem v podstatě neměl moc šancí udržet se v sedle. Tentokrát jsme to pojali v klidu zezadu. A až po překonání Irské lavice a dalších nástrah jsme se posunuli dopředu,“ řekl Jan Faltejsek.
Po Velkém anglickém skoku se vedení ujal Czogori, ovšem jen na chvíli. O pár metrů dále měl kolizi s volně běžící Orphee Des Blins. Ztratil šanci bojovat o vítězství a v závěru byl zadržen stejně jako Bejrut a Aljaška. „Já jsem to také trošku chytnul. Trošku nás to vyvedlo z tempa. Ale naštěstí ještě bylo dost času,“ poznamenal Jan Faltejsek.
Po kolizi Czogoriho se do čela vrátili Ilex The Great a Wavelight Laser a bok po boku zamířili do cílové roviny. Ovšem podél bariéry zaútočil Ignacio. A záhy složil úspěšný reparát za nedokončenou Cenu Vltavy. Předvedl skvělý finiš a nakonec zvítězil jistě a o dvě a půl délky.
„Věděl jsem, že Ignacio umí posledních dvě stě metrů. Hodně jsem na to spoléhal a klaplo to. Vyhrál v podstatě lehce,“ radoval se Jan Faltejsek.
Druhý skončil Wavelight Laser (Sovka) a třetí Ilex The Great (ž. Stromský). Za nimi se umístili Grilias (ž. Bartoš), Hirsch (ž. Andrés) a Posejdon (žk. Váňa ml.).
Hlavní postavou Závěrečného dostihového dne v Pardubicích byl žokej Jan Faltejsek. Kromě výhry v hlavním dostihu přidal ještě dvě vítězství v rámcovém programu a stal se nejúspěšnějším jezdcem mítinku. Dvě vítězství vybojoval žokej Josef Bartoš. Společně se nyní dělí o vedení v šampionátu profesionálních jezdců na překážkách, když oba mají na svém kontě šestnáct triumfů.



Poslední dostihy v Pardubicích jsem si užíval, říká žokej Faltejsek

Žokej Jan Faltejsek byl dominantní postavou Závěrečného dostihového dne na závodišti v Pardubicích. Na své konto si připsal vítězný hattrick, když nejcennější triumf vybojoval s Ignaciem v hlavním dostihu Ceně Tiumena. „Jsem nadmíru spokojený. Dneska to bylo fajn,“ radoval se Jan Faltejsek z úspěšných výsledků. První výhry se dočkal ve druhém dostihu. S Dobyvatelem zvítězil v Ceně společnosti Hydro – X, steeplechase cross country na 4100 metrů. A poté ovládl poslední dva body programu. V sedle Universe Of Gracie vyhrál Cenu JK Dostihový spolek o.s., steeplechase cross country na 3900 metrů. A třetí triumf na něho čekal v cíli hlavního dostihu. Ignacia ze stáje Wrbna Racing, jehož trénuje Čestmír Olehla, dovedl k výhře v Ceně Tiumena – Závěrečné steeplechase cross country sezony 2009.


Ignacio byl favoritem hlavního dostihu. Takže se dá v nadsázce říct, že jste splnili povinnost. Co vy na to?
„Přesně tak. Pan doktor Olehla trošku změnil taktiku a já jsem se také trošku zamyslel nad stylem ježdění Ignacia. A povedlo se to ke spokojenosti.“

Co jste změnili?
„Naposledy při Ceně Vltavy v den Velké pardubické České pojišťovny šel víc zepředu a tlačili ho koně. Byl moc rychlý na Irskou lavici. Takže jsem v podstatě neměl moc šancí udržet se v sedle a spadl jsem. Tentokrát jsme to pojali v klidu zezadu. A až se překoná Irská lavice a další nástrahy, tak jsme se chtěli teprve posunout dopředu a jít koncem.“

To se vám podařilo. Ignacio pak předvedl náramný finiš.
„Tímto stylem jsem tady už vyhrál vloni o Velké. Věděl jsem, že posledních dvě stě metrů umí. Takže jsem se na to hodně spolehl a klaplo to.“

Vašimi soupeři ve finiši a v boji o vítězství  byli Ilex The Great a Wavelight Laser. Věřil jste si na ně v cílové rovině?
„Určitě. Když jsem je viděl před sebou, věděl jsem, že Ignacio umí posledních dvě metrů a že to dokáže. Ukázal to. Vyhrál v podstatě lehce.“

Když se ještě vrátím k průběhu dostihu, po Velkém anglickém skoku vám i vašim soupeřům trošku nadělala problémy klisna Orphee Des Blins, která běžela už bez jezdce. Jak složitá situace to byla?
„Hodně na to doplatil Bohouš Mátl, který byl o kousek přede mnou. Narazil do ní. Já jsem ji také trošku chytnul a trošku mě to vyvedlo z tempa. Naštěstí ale bylo ještě hodně času na oddechnutí a konec už Ignacio předvedl.“

Byl to váš jediný problém v průběhu dostihu?
„No, bylo jich i víc. On ale všechno řeší, je strašně šikovný. Jediné co, tak že je moc hektický. Ale on se časem usadí. Myslím si, že je výborným krosařem pro Pardubice. Akorát potřebuje dostat trošku rozum.“

Loučení se sezonou na pardubickém závodišti se vám hodně vydařilo, vybojoval jste tři výhry. Takže s derniérou jste hodně spokojen, že?
„Určitě. Jsem nadmíru spokojený. Je pravda, že jsem si to dneska hodně užíval. Dneska to bylo fajn.“

Znamenají vaše slova i to, že jste bral dnešní dostihy bezstarostně, protože vrchol sezony v podobě Velké pardubické České pojišťovny je už za vámi?
„To bych neřekl. Dostihy se jedou naplno, ať je to jednička nebo čtyřka. Musí se to jezdit nějak dopředu. Samozřejmě vítězství v den Velké pardubické je lepší. Jede se o lepší peníze,  celá atmosféra je na větší úrovni. Ale potěší každý vítězný dostih.“

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.