Northerly Wind proměnil letošní premiéru ve vítězství ve Zlatém poháru

V Pardubicích tentokrát hráli prim především klasičtí steepleři, hodně zajímavé momenty nabídly ale i pardubické krosy. Vrcholem programu byl Zlatý pohár – Cena předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, který – pro mnohé překvapivě – získal sedmiletý Northerly Wind. Reprezentanta stáje Dr. Charvát pro žokeje Jana Faltejska nasedlal trenér Pavel Tůma.

Northerly Wind letos startoval poprvé, naposledy se na dráze představil vloni v říjnu v rámci velkopardubického víkendu, když byl druhý ve Stříbrné trofeji. Tentokrát se postavil na start klasické steeplechase na 4 400 metrů spolu s další pěticí koní. Chyběl loňský vítěz Mustamir a tak byl největším favoritem vítěz květnové předzkoušky Lamum. Tempo od začátku ale udával vítěz předloňský – Dangerous Gleam vedený žokejem Niklasem Lovénem. Těsně za ním se držel Lamum s žokejem Andrewem Glassonburym, který se v Pardubicích začíná zabydlovat. Northerly Wind se na chvíli propadl až na poslední místo, ale Faltejsek ve finiši našel optimální stopu a společně zvítězili s náskokem 4 a půl délky.

„Bylo to přeci jen o 500 metrů dále než přípravka, nebyl rozběhaný – to mu trošku chybělo, proto z toho na chvilku trošku vycouval. Ale dal jsem mu šanci a on mi to vrátil,“ řekl vítězný žokej Jan Faltejsek. „Ze začátku to nebylo úplně rychlé, rozjelo se až když jsme zaběhli za les. Ale je pravda, že druhé kolo už jsme fakt jeli. V menším poli je větší klid, ale stejně jsme namačkaní a toho místa tam stejně tolik není. Ale myslím, že tohle byl hodně krásný dostih,“ dodal Faltejsek.

Trenér Pavel Tůma chválil jezdce, ale s hodnocením dostihu byl ale opatrný. „Je to dobrý kůň, to víme všichni. S hodnocením ale počkám. Teď je všechno zbytečné, důležité je, aby byl kůň zdravý a pak se uvidí, co dál.“

Dvanáct délek za druhým Lamumem cválal třetí Accelerator s žokejem Josefem Bartošem, za ním pak vítěz Zlatého poháru 2017 Dangerous Gleam. Jediná klisna v poli Yara ztratila svého jezdce Martina Lišku už v první polovině dostihu, Mister Westminster pak chyboval na předposlední překážce a žokeje Jana Kratochvíla čekal podobný osud jako předtím Lišku.

Vrcholem krosového programu byla Cena města Pardubic na 4 500 metrů. Jednoznačným favoritem byl pětiletý Evžen připravovaný Štěpánkou Myškovou, který se předvedl už v letošní Úvodní cross country Koroka. Svou roli potvrdil, když s žokejem Jaroslavem Myškou vybojovali vítězství nad desetiletým Mazhilisem (ž. Josef Bartoš). Pro Myšku to byl jediný start dne.

„Přijeli jsme a zase jedeme domů, dneska to bylo OK. Letos se nám až tak nedaří, zranění koně… Musíme počkat, až ta smůla z nás spadne a pak zase budeme závodit. Tohle vítězství nám pomůže,“ řekl pro dostihu Jaroslav Myška. „Měli jsme plán, že Evžena budeme učit držet se za koňmi, ale nikdo moc nechtěl dopředu, tak jsme to zkusili my. Pepa Bartoš v půlce dostihu šel razantně dopředu, když mu Mazhilis tak dobře šel. Evžen si tak trošku odpočinul a pak spolu svedli pěkný souboj,“ dodal Myška.

Za Evženem a Mazhilisem si další příčky rozdělili Modřín (Pavel Složil ml.), Poinsettia (ž. Lukáš Matuský) a s velkým odstupem pátý Sweet Red Wine (Jan Odložil).

Na programu dostihového dne bylo celkem osm dostihů.

Mítink tradičně otevíraly proutěné překážky. V Ceně za podpory RECOLOR zvítězila favoritka Dylankapřipravovaná rodinou Vocáskových, v sedle s žokejem Josefem Bartošem. V prvním handicapu dne, Ceně OHD Pardubice, vítězství vybojoval Randy v tréninku Pavla Odložila a v sedle s Janem Odložilem. Cenu za podpory Jezdeckých potřeb Mauricio s přehledem vyhrál Laverno s žokejem Marcelem Novákem v tréninku Lenky Kvapilové. V dostihu vypsaném pouze pro klisny, v Ceně Registany, zvítězila sedmiletá ryzka Rideri Cross v sedle s Pavlem Složilem ml. Připravuje ji Jana Junková. V Ceně za podpory Sportovního parku Pardubice v napínavém finiši vítězství vybojoval Casper, kterého pro DS Pegas připravuje Čestmír Olehla. V sedle byl žokej Lukáš Matuský. Na výsledky posledního dostihu dne, Ceny za podpory Martina Bešeho, se muselo chvíli čekat. Proti výsledku dostihu byl podán protest ex-offo. Dostihová komise nakonec „prohodila“ pořadí druhého a třetí koně, na vítězství Big Maga a žokeje Josefa Bartoše se nic ale neměnilo. Big Mago je v tréninku Pavla Polese.

 

 

 

 

Původní tisková zpráva: Zlatý pohár bez obhájce, ale s premianty předzkoušky

V Pardubicích tentokrát nebudou v hlavních rolích specialisté na cross country, nýbrž klasičtí steepleři. Vrcholem programu je totiž Zlatý pohár – Cena předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (L, 4400 m), který je s dotací půl miliónu korun vůbec nejbohatší českou klasickou steeplechase.

Na jeho start se postaví pouhá šestice koní, což je způsobeno i absencí loňského vítěze Mustamira, jehož vyřadil zdravotní problém. Scházet zato nebude dvojice nejlepších z před měsícem konané předzkoušky Zlatého poháru. V ní se prosadil Lamum (Glassonbury). Svěřenec Luboše Urbánka v závěrečném okruhu jako jediný akceptoval poctivé tempo Dangerous Gleama, jehož při točení do cílové roviny vystřídal na špici a jistě zvítězil. Že patří k našim nejlepším klasickým steeplerům, pravidelně dokazoval i v loňské sezóně, ale na jedničkové vítězství čekal až do letošní premiéry. Před rokem byl ve Zlatém poháru jeho jediným přemožitelem právě zmíněný Mustamir, takže tentokrát to může být ještě lepší.

Tempař Dangerous Gleam (Lovén) už ve Zlatém poháru zvítězil před dvěma lety. Právě v předloňské sezóně podával nejlepší výkony, když v jejím závěru prohrál ve Velké národní steeplechase o pohár Josefa Váni pouze s výborným Capferretem. Loni se na dráze objevil až na podzim, a byť zvítězil ve Slušovicích, tolik se mu nedařilo. Jeho výkony vždy byly odvislé od toho, jak se jeho žokejům podařilo trefit tempo. Tento úkol před měsícem zvládnul Niklas Lovén, a i proto před Dangerous Gleama v závěru dostal pouze Lamum. Šance svěřence Stanislava Popelky porostou s očekávanou rychlejší dráhou.

S výsledkem předzkoušky mohl být spokojený i realizační tým Yary (Liška). Svěřenkyně Radka Žaluda totiž v minulých sezónách sbírala umístění v nižších kategoriích, ale posledně mezi špičkou vybojovala páté místo. Dvojice jejích tehdejších přemožitelů bude sice tentokrát na startu scházet, ale jiní kvalitní soupeři přibudou. Jedním z nich je Pavlem Tůmou připravovaný Northerly Wind (Faltejsek), který na podzim skončil druhý ve Stříbrné trofeji. Letos sice ještě nestartoval, ale to by neměl být výrazný problém, protože předchozí dvě sezóny zahájil vítězně. Zkraje té loňské dokonce uspěl v Listed v německém Mannheimu.

Scházet samozřejmě nemohou koně připravovaní rodinou Váňových. Josef Váňa starší je trenérem Mistera Westminstera (Kratochvíl), který patřil ke špičce na rovinách a posléze i na překážkách, když nad italskými siepi získal několik umístění v dostizích kategorie Gr.1. Loni se ale vracel na dráhu po rok a půl dlouhé pauze a zdá se, že do někdejší formy mu něco schází. Výše tak může zamířit svěřenec Josefa Váni mladšího Accelerator (Bartoš). Ten během jara vyhrál v Miláně dvojici menších dostihů, a i když se současnými soupeři nemá srovnání, při české premiéře ho nelze podceňovat.

Ze zbylé sedmičky dostihů nabízí nejvyšší kvalitu krosová Cena města Pardubic (II. kat, 4500 m). Do ní pravděpodobně odskočí v roli favorita Evžen (Myška). Svěřenec Štěpánky Myškové loni jednoznačně kraloval čtyřletým krosařům a dobře vstoupil i do aktuální sezóny. V kvalitně obsazené Úvodní cross country Koroka totiž dlouho bojoval o druhé místo a nakonec skončil těsně čtvrtý. Dobrý start v nohách má také Lombargini, když zvítězil v kvalitně obsazeném handicapu. Do jeho sedla se navíc vrací osvědčený Jan Faltejsek.

Vůbec největší hvězdou sedmičlenné sestavy je ale Mazhilis (Kratochvíl). Svěřenec Josefa Váni totiž před třemi lety ovládl vrchol italské překážkové sezóny Gran Premio Merano. S pardubickými krosy se teprve seznamuje. Zatím se v nich představil dvakrát o dvě kategorie níž, a přestože vždy platil za favorita, bral „pouze“ dvě druhá místa. Jedničkovou vítězkou je také Poinsettia (Matuský), která v říjnu ovládla Cenu Laty Brandisové. Na mítinku Velké pardubické se dobře ukázal rovněž Rui Faleiro (Garner), když vyhojoval překvapivý bronz v Ceně Vltavy.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.