Zlatý pohár: Royal Mougins završil vítězný hattrick

Royal Mougins dokonale splnil roli největšího favorita Zlatého poháru Chládek a Tintěra Pardubic. A už tak výraznou stopu v dějinách nejprestižnější klasické steeplechase v tuzemsku ještě více vyšperkoval.

Zlatý pohár

Royal Mougins a Jiřím Kouskem.

 

Sedmiletý tmavý hnědý valach, v jehož sedle byl premiérově žokej Jiří Kousek, na pardubickém dostihovém závodišti navázal na vítězství z minulých dvou ročníků. Svěřenec trenéra Františka Holčáka završil vítězný hattrick a stal se vůbec prvním koněm v historii, který dokázal tento dostih vyhrát třikrát.
„Je moc krásné vyhrát potřetí za sebou. Těžko se to někomu podaří. Šel moc hezky, dneska to byl koncert,“ pochvaloval si trenér František Holčák. „Seděl jsem na nejlepším koni v dostihu. Je to opravdu šampion,“ dodal žokej Jiří Kousek, jenž vyhrál Zlatý pohár podruhé v kariéře.
Reprezentant stáje Dr. Charvát vyhrál lehce o tři a čtvrt délky před Mandarinem, jenž si také zopakoval druhé místo z loňského ročníku. S velkým odstupem za nejlepší dvojicí doběhl třetí De Dur.
Na start klasické steeplechase na 5000 metrů s celkovou dotací 600 tisíc korun se postavilo devět koní. Podle sázkových kurzů byl do role největšího kandidáta na vítězství postaven obhájce Royal Mougins. Sekundovat mu měli zejména Jaady s Amber Hillem.
Tempa se od startu ujal především De Dur s žokejem Janem Faltejskem. Na špici se pohyboval se Amber Hill s žokejem Josefem Bartošem. Další favorité včetně Royal Mouginse se drželi ve středu pole. „Nechtěli jsme se dopředu tlačit moc brzo,“ podotkl Jiří Kousek.
Při náběhu do závěrečného okruhu se tempo zrychlilo. A kupředu se posouval i Royal Mougins. Po výběhu z lesíka už byl v čele. „Před tribunami na začátku posledního kola se všichni začali trošku tlačit. Nechtěl jsem nic ponechat náhodě, abych se nepřipletl do nějaké kolize. Raději jsem šel dopředu a odtud jsem kontroloval dostih,“ řekl Jiří Kousek.
Royal Mougins postupně zvyšoval svůj náskok. A bylo jasné, že míří za třetím triumfem v řadě. Na začátku cílové roviny vedl o několik délek a s přehledem zvítězil. Ani při svém pátém startu ve steeplechase na pardubické dráze tak nepoznal přemožitele.
„Dostih byl optimální. Nechtěli jsme jít v první stopě, proto šel ve třetí. Myslím si, že šel perfektně. Nasadil sice dost brzo, ale je potřeba ostatní koníčky utahat, protože on na to má,“ řekl trenér František Holčák.
Na jeho svěřence se v závěru snažil dotáhnout Mandarino. Ale marně. K vítězi se sice dokázal přiblížit, ale cílem proběhl s více než třídélkovou ztrátou. A zopakoval si loňské druhé místo.
„Jsem maximálně spokojen. Abych řekl pravdu, tak jsem takové umístění ani nečekal. Myslel jsem si, že s Jaadym, Amber Hillem a dalšími mladšími koňmi už těžko bude soutěžit. Ale zase mě překvapil a ukázal, že je to skvělý kůň českého chovu,“ pronesl Stanislav Popelka mladší, trenér Mandarina. „A co se týče Royal Mouginse, tak znovu ukázal, že je to super kůň. Objevovaly se sice hlasy, že to nezvládne po těžkém dostihu v Itálii, který běžel před třinácti dny. Ale já jsem říkal, že vyhraje. Viděl jsem video z Merana – tam Paracchini neporazil Royal Mouginse, ale Pepa Bartoš porazil žokeje Johnsona.“
Za nejlepší dvojicí doběhl se ztrátou devatenácti délek De Dur. Čtvrtý skončil Amber Hill a pátý Fiftynine. Dostih dokončil ještě Imbir.
V rámcovém programu poutala největší pozornost Cena správy a údržby silnic Pardubického kraje, cross country na 5200 metrů o 100 tisíc korun. Mezi startujícími se objevili i tři koně přihlášení do letošní 119. Velké pardubické České pojišťovny. A právě jeden z nich dostih jasně ovládl. Vítězem se stal Baggio s žokejem Janem Faltejskem. Svěřenec trenéra Čestmíra Olehly se dlouho držel uprostřed pole koní, ale v oranici před Havlovým skokem se posunul na špici a v cíli měl náskok dvanácti délek před Tiumenem s žokejem Josefem Bartošem.
Právě Faltejsek a Bartoš byli nejúspěšnějšími jezdci pardubického mítinku. Oba vyhráli dvakrát. Mezi trenéry se ze dvou výher radovali Čestmír Olehla a Josef Váňa.
Sobotní mítink uzavřel první polovinu pardubické dostihové sezony. Druhá část odstartuje 22. srpna, kdy bude na programu Slovenský den. Jeho vrcholem bude třetí kvalifikace na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny.

Zlatý pohár

Průběh ZP – zleva vpžředu Amber Hill s žokejem Bartošem (červená čapka), mandarino s žokejem myškou (dres EŽ Praha), Royal Mougins s žokejem Kouskem (modrá čapka) a de Dur s Tůmou (žlutý dres).



Seděl jsem na šampionovi, říká vítězný žokej Kousek
Dva starty a dvě vítězství. Takovou bilancí se v šestnáctileté historii Zlatého poháru Chládek a Tintěra Pardubice pyšní jediný žokej. Stoprocentní úspěšnost má na svém kontě pouze Jiří Kousek.
Nejprestižnější klasickou steeplechase v tuzemsku vyhrál poprvé v roce 1997 s George de Harebem. A po dvanácti letech na svůj triumf navázal, když na pardubické dráze vyhrál s Royal Mouginsem, v jehož sedle se objevil poprvé v kariéře.
„Jsem moc rád, že jsem na něm mohl sedět. Je to opravdový šampion,“ prohlásil Jiří Kousek, jenž si pro vítěznou trofej došel s desetitýdenní dcerkou v náručí. „Seděl jsem na nejlepším koni v dostihu. Měli jsme dobrý průběh, nestala se žádná chybička, takže jsme to měli brzo pod kontrolou. Nebyla to těžká výhra,“ dodal vítězný žokej.


Royal Mougins byl pasován na jasného favorita. Nebylo to pro vás svazující?
„Určitě jsem byl trošku pod tlakem. Nejen kvůli tomu, že to byl první favorit a je to jeden z nejlepších koní ve střední Evropě. Neznám ho, nikdy jsem na něm neseděl. Z toho trošku pramenil tlak. Když jezdíte takového koně, tak je zodpovědnost přece jen dost veliká.“


Byla pro vás premiéra v sedle Royal Mouginse těžká? Je to náročný kůň na ježdění?
„Ne ne. Je to velice jednoduchý koník. Asi proto je i tak dobrý. Je lehko jezditelný, skáče výborně. Je to prostě dostihový kůň.“


Zpočátku jste se drželi ve středu pole koní, vpřed jste se posunuli až na začátku závěrečného okruhu. Odpovídalo to představám před startem?
„Nechtěl jsem jít až tak brzo dopředu, ale před tribunami na začátku posledního kola se tam začali všichni trošku tlačit. Nechtěl jsem nechat nic na náhodu, abych se nezapletl do kolizí. Raději jsem šel dopředu a odtud jsem kontroloval dostih.“


Po výběhu z lesíka jste už byli v čele a zvyšovali jste svůj náskok. Zvyšovala tím i vaše jistota, že vyhrajete?
„Určitě. Ale pořád před námi byly ještě nějaké skoky, do cíle zbývalo ještě dost metrů. Pořád bylo nutné neudělat nějakou chybičku.“


To se vám podařilo a Royal Mougins jako první kůň v historii vyhrál tento dostih potřetí. Uvědomoval jste si před startem, o co budete bojovat?
„To jsem si ani neuvědomil. Měl jsem velkou radost už z toho, že jsem dostal možnost ho jet. Trošku jsem se bál toho, že před čtrnácti dny měl dost těžký dostih na 4000 metrů v Meranu. A k tomu navíc ještě dlouhou cestu. Ale to je věc trenéra. Dneska byl ve správné kondici a dost odpočinutý. A vyšlo nám to. Zvládnul to perfektně.“


Na startu se sešla řada kvalitních koní. Měl jste z někoho z nich zvýšený respekt?
„Na to jsem se vůbec nesoustředil. Soustředil jsem se jen na svého koně, abych ho správně odjezdil a domů ho dovedl zdravého. Je to šampion. A sedět na takovém koni znamená velkou zodpovědnost pro jezdce.“


V sedle Royal Mouginse jste si prožil premiéru. Dojde i k repríze?
„To nevím. V Itálii jezdím pro pana Favera, což je největší tamní trenér. Jsem u něho druhým žokejem, mám závazky u něj. Pokud ale třeba bude mít v dostihu dva koně a ten druhý nebude tak dobrý a měl bych možnost jet Royal Mouginse, tak se s tím určitě dá něco udělat.  Ale dopředu nemohu nikomu nic slíbit. Znovu však opakuji, že jsem velice rád, že jsem se mohl objevit v jeho sedle nyní. Seděl jsem na šampionovi.“


Mandarino mě zase překvapil, říká trenér Popelka
„Stříbrnou“ sezonu se letos prožívá Mandarino. Osmiletý tmavý hnědý valach při každém ze tří startů doběhl na druhém místě.
Nejprve ho vybojoval v Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem. Poté byl nečekaně stejně úspěšný v úvodní kvalifikaci na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny. A v sobotu si druhé místo v Pardubicích zopakoval. Ve Zlatém poháru Chládek a Tintěra stejně jako vloni nestačil pouze na vítězného Royal Mouginse.
„Jsem maximálně spokojený. Abych řekl pravdu, tak jsem to ani nečekal,“ pronesl jeho trenér Stanislav Popelka mladší.

Mandarino byl brán jako jeden z hlavních konkurentů favorizovaného Royal Mouginse. Vás tedy jeho druhé místo překvapilo?
„Po první kvalifikaci na Velkou pardubickou, kdy došel druhý za Tomisem, jsme už uvažovali, že bychom ho na trávu vůbec nevrátili. Ale do srpnové kvalifikace zbývají tři měsíce a já jsem chtěl, aby měl ještě jeden start. Vybral jsem mu tuhle klasiku. Ale myslel jsem si, že s Jaadym, Amber Hillem a dalšími mladšími koňmi už těžko bude soutěžit. Zase mě však překvapil a ukázal, že je to skvělý kůň českého chovu.“


Výhledově tedy počítáte s trvalým přechodem na krosy?
„Určitě počítám s přechodem na krosy. Ukázal, že mu také půjdou. Letos je osmiletý, takže rychlosti bude pomaličku ubývat, i když dneska to tak rozhodně nevypadalo. Ale za rok na něho přijdou zase další mladší koně. Myslím, že bude lepší ho umístit do krosu.“


Royal Mougins byl velkým favoritem Zlatého poháru Chládek a Tintěra. Vzhlíželi jste v úvahách před startem maximálně k druhému miístu?
„Abych řekl pravdu, tak ani ke druhému místu jsem nevzhlížel. Myslel jsem si, že o první dvě místa si to rozdá Amber Hill a Royal Mougins. Pak jsem počítal s Jaadym. Doufal jsem, že konec tabule, tedy čtvrté nebo páté místo, bychom mohli v pohodě získat. Ale překvapil mě a šel velice dobře.“


Zlatý pohár jste tedy brali spíše tak, aby měl Mandarino další dostih v nohách?
„Tak tak. Sezonu má zase rozplánovanou jako loňskou, aby absolvoval znovu pět dostihů. Myslím si, že to není moc. Běhá velké a těžké dostihy v nejlepší společnosti. Je to optimální počet startů v jeho letech.“


Jestli vám správně rozumím, ambice při Zlatém poháru byly na druhé koleji?
„Ambice byly takové, že budeme spíše ve druhém sledu. A co se týče Royal Mouginse, tak musím říct, že je to super kůň. Objevovaly se sice hlasy, že to nezvládne po těžkém dostihu, který běžel v Meranu před třinácti dny. Ale já jsem už před startem říkal, že vyhraje. Viděl jsem video z Itálie. Paracchini tam neporazil Royal Mouginse, ale Pepa Bartoš porazil žokeje Johnsona.“


Vraťme se ještě k vašemu svěřenci. Splnil kvalifikaci pro letošní Velkou pardubickou České pojišťovny. Počítáte se startem v tomto dostihu?
„Strašně nerad o tom mluvím, zvláště v červnu. Všichni chtějí do Velké pardubické a nakonec se při ní sejde třeba jen patnáct koní. A touto dobou jich tam chce být ještě třeba čtyřicet.“


A co tedy vaše předběžné plány směrem k Velké pardubické České pojišťovny?
„V den Velké pardubické měl něco jít. Kdyby se srpnová kvalifikace jevila podobně jako ta první, co šel, asi by byl hřích to nezkusit, když bude kůň v pořádku a ve formě. Třeba vloni nikdo nevěřil Hirschovi a nakonec všechny překvapil. I nás. Velká je pro všechny a ne jen pro nějaké vykřičené koně, o kterých se všude píše a mluví. Může přijít i takový poctivý kůň, o němž se tolik nemluví, a dokáže zamíchat kartami na předních místech.“


Rámcové dostihy

Cena Czech Tourism (PP - cena III.kat. - 3 - 2800 m - 80000 Kč):
1. Rytmus (ž. Faltejsek, Wrbna Racing, tr. Olehla), 2. Flying Frankie, 3. Puntarenas.
Cena SVOS Přelouč, s.r.o. (Stcc - handicap III.kat. - 5+ - 3700 m - 80000 Kč):
1. Purbecca (ž. Novák, EŽ Praha a.s., tr. Votava), 2. Kobuz, 3. Shamrock Sambuca.
Cena mezinárodního letiště Pardubice (Stcc - cena IV.kat. - 5+ - 4500 m - 50000 Kč):
1. Demikát (Tůma, K-K Metal a.s., tr. Suchánek), 2. Latwing, 3. Madonnia.
Cena společnosti EIS STUDIO Pardubice s.r.o. (Stcc - cena IV.kat. - 4 - 4300 m - 50000 Kč):
1. Marinus (ž. Kašný, Jantar Bruntál, tr. Novák), 2. Oleandro, 3. Wodan.
Cena Geledrink Orling (Stcc - cena IV.kat. - 4-5 (klisny) - 4000 m - 50000 Kč):
1. Charnela (ž. Andrés, Quartis, tr. Kabelková), 2. Zulejka, 3. Luthien.
Cena Správy a údržby silnic Pardubického kraje (Stcc - cena II.kat. - 5+ - 5200 m - 100000 Kč):
1. Baggio (ž. Faltejsek, Wrbna Racing, tr. Olehla), 2. Tiumen, 3. Aspirant.
Cena Chovservis a.s. Hradec Králové (Stcc - cena III.kat. - 5+ - 4500 m - 80000 Kč):
1. Caland (ž. Bartoš, Javor, tr. Váňa), 2. Kasjer, 3. Varket.
Cena společnosti Danos (Stch - cena IV.kat. - 4 - 3900 m - 50000 Kč):
1. Budapest (ž. Bartoš, Jasna, tr. Váňa), 2. Shaakey, 3. Cyril.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.