V Oldřichově u Tachova vládl Nágr

Posledním sedmým kvalifikačním kolem skončila koním startujícím v KMK první polovina sezony, kdy čtyřletí bojovali v Z, pětiletí v ZL a šestiletí v L*. Od 23. 6. jsou pro nejmladší připraveny parkury ZL, pro pětileté L* a nejstarší budou závodit v S*. Čeká je také sedm kvalifikačních kol, které vyvrcholí při finále KMK v Martinicích. Závěrečného kola první poloviny sezony se ujal JK Tachov, který má sídlo v Odřichově. Místní obchodní a sportovní stáj patří Milanu Pěchoučkovi, který se rovněž představil v sedle.


Čtyřletých klisen startovalo dvanáct. Komisaři Aloisi Starostovi se nejvíce líbila Lukrecie (Con Air) oldenburského chovu hodnocená 8,8 body, sedlaná Z. Hruškou. Druhá skončila Edmintonova dcera Asie s Václavem Studničkou a o třetí místo se dělil M. Pěchouček s Aurenou (Padinus) a L. Arient s Cordanou (Corrado II). Mezi čtyřletými hřebci zvítězil holštýnský Norman (Nekton) s Ondřejem Nágrem, hodnocený 8,3 body. Druhé místo získal plemenný hřebec Heartbreak ZH (Heartbreaker) s T. Navrátilem a třetí V. Janča na bavorském hřebci Sacipont JV (Stakkato Gold).

KMK

Čtyřleté klisny vyhrála Lukrecie (Con Air) se Zdeňkem Hruškou.

KMK

Jan Buben - Venela po Veneur du Luc.

KMK

Jaroslav Kůst - Pik Lady po Landprinz.

KMK

Kolbiště JK Tachov Oldřichov.

KMK

Komisařem byl Alois Starosta.



Pětiletých klisen startovalo na parkuru ing. Jana Šímy osm. Stejné číslo stačilo k vítězství oldenburské Casandře (Calvados) s Ilgorem Yakushou. Nejvýraznější však byla na parkuru Phébe (Phill) s L. Šímovou, hodnocená 8,6 body. Dvojice měla penalizaci za nešťastnou chybu, která ji odsunula na druhé místo. Třetí skončil opět I. Yakusha ex equo s klisnami Celica (Cafe au Lait) a Arca (Catrick). Stejně starých hřebců mohli diváci vidět devět. Hodnocení 8,6 bodu vyneslo prvenství plemennému hřebci Colonelovi (Colman) s Ondřejem Nágrem. O druhé a třetí místo se dělili Milan Pěchouček se Zenzationem (Lupicor) a Tomáš Navrátil s plemeníkem Landinim ZH (Landini).

Kategorie šestiletých koní zůstala spojená, protože do soutěže byli přihlášeni pouze dva hřebci a sedm klisen. Zvítězila Penelope (Elmero B) s Ondřejem Nágrem, která získala 8,8 bodů. Na druhém místě se umístila Azurka (Dietward I) s V. Studničkou a třetí místo získala Anfí (Dietward I).

KMK

Majitel závodiště Milan Pěchouček s Aurenou po Padinus.

KMK

Nejlepší čtyřletý hřebec Norman (Nekton) s Ondřejem Nágrem.

KMK

Oldenburská Casandra (Calvados) s Ilgorem Yakushou vyhrála pětileté klisny.

KMK

Ondřej Nágr s Penelope (Phill) ovládli kategorii šestiletých koní.

KMK

Plemenný hřebec Colonel (Colman) byl s O. Nágrem nejlepší mezi pětiletými hřebci.

KMK

Tomáš Navrátil a Heartbreak po Heartbreaker.



Vyhlašovatel KMK, Svaz ČT, rozhodl o změně pravidel, která platí od počátku sezony. Jedná se o automatický postup koní do finále, kteří získají v kvalifikačním kole 8 a více bodů. Tím prakticky potrestal všechny pořadatele kvalifikačních kol v druhé polovině sezony. Samotní jezdci se nyní netají tím, že koně se splněnou kvalifikací dále na KMK vozit nebudou. Pořadateli se tak při nízkých počtech soutěžících nevyplatí závody pořádat. Co se týká majitelů koní, negativně vnímají hodnocení jednou známkou, které má za následek častý výsledek ex quo. Tyto změny pravidel, které jsou převzaté ze zahraničí mají svůj význam při vysokém počtu startujících, kdy projdou výběrovým sítem jen skutečně ti nejlepší. Bohužel v našich podmínkách spíše likvidují pořadatele. Tím pádem bude ohrožen zároveň celý chovatelský seriál.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.