Zrod mezinárodního dostihového poháru v krosu se blíží

Myšlenka na vznik mezinárodního dostihového poháru v cross country znovu pokročila. Seriál, který je pracovně nazván World Cross Country Cup, by se mohl rozběhnout už v příštím roce. „Účastníci schůzky, která před několika dny konala na pařížském závodišti v Auteuil, se dohodli, že podniknou veškeré kroky k tomu, aby se World Cross Country Cup konal poprvé v roce 2010,“ uvedl předseda představenstva Dostihového spolku Miroslav Petráň, jenž na jednání zastupoval pardubické závodiště.

Jednání v prezidentském salonku závodiště Auteuil v pařížském Boloňském lesíku se zúčastnili představitelé osmi evropských hipodromů. Z Francie byly zastoupeny Lion d´Angers, kde se koná nejdelší cross country na světě měřící 7300 metrů, Pau, Dieppe, Fontainbleau a Compiegne. Přítomen byl pochopitelně britský Cheltenham, belgický Waregem a Pardubice. U zrodu soutěže stojí rovněž irský Punchestown, jenž tentokrát v Paříži chyběl, ale byl zastoupen Cheltenhamem. A k jednání bude přizváno i italské Merano, které prosadily Pardubice.
„Všech deset závodišť se stane základem mezinárodního poháru. Na každém z nich se poběží jeden dostih v cross country, jenž se bude do soutěže započítávat,“ uvedl Petráň.
Z české strany by do soutěže měla být zařazena Velká pardubická České pojišťovny. „Kritéria by splňovaly i kvalifikace pro Velkou pardubickou a Cena Labe, ovšem každý pořadatel by měl mít v seriálu pro začátek zatím pouze jeden dostih,“ uvedl Petráň.
V zatím neoficiálním programu figuruje devět dostihů, francouzská závodiště Compiegne a Fontainebleau by se podle návrhu měla zřejmě střídat. Seriál by mohl odstartovat v únoru ve francouzském Pau, kde by se konala zahajovací Grand Cross Country de Pau na 6200 metrů. Velká pardubická České pojišťovny by byla předposledním dílem. A soutěž by vyvrcholila v listopadu nebo v prosinci v anglickém Cheltenhamu při The Glenfarclas Handicap Cross Country Steeple Chase na 6200 metrů.
World Cross Country Cup by měl být soutěží především pro majitele, trenéry a jezdce. „Tyto tři kategorie budou nejspíše odsouhlaseny,“ uvedl Petráň. „Z toho by mohlo vyplynout ještě hodnocení národů.“
Otázkou je, zda bude i nějaké celkové pořadí koní. Je naprosto nereálné, že by jeden kůň v daném kalendářním roce zvládl starty ve všech dostizích. „Může běžet maximálně tři, výjimečně možná čtyři takové dostihy. Ale víc určitě ne,“ uvedl Petráň. „Ovšem i s nějakou variantou kategorie koní se počítá.“
Definitivní rozhodnutí, zda mezinárodní pohár v cross country bude spuštěn už v příštím roce, by mělo padnout v Pardubicích. Právě zde se uskuteční závěrečná konference. Bude se konat 12. září při příležitosti čtvrté kvalifikace na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny.
„Při tomto setkání také budou řešena pravidla bodování, zajištění sponzorů, možný rozvoj a rozšíření například o Německo, Švýcarsko a eventuálně Slovensko, ve světovém měřítku i o Austrálii, USA a Japonsko. Bude se určitě mluvit také o přiblížení zásadních typů překážek a dalších detailech,“ uvedl Petráň.

World Cross Country Cup – předběžný program:
•    Únor: Pau (Francie) - Grand Cross Country de Pau na 6200 m
•    Duben: Punchestown (Irsko) - La Touche Cup na 6800 m
•    Duben: Compiegne/Fontainebleau (Francie) - zřejmě se budou střídat
•    Květen: Lion d´Angers (Francie) - Anjou-Loire Challenge na 7300 m
•    Červen nebo červenec: Dieppe (Francie) - Grand Steeple-Chase Cross Country de la Ville de Dieppe na 5800 m
•    Srpen: Waregem (Belgie) - Grote Steeple Chase de Vlanderen na 4600 m
•    Září: Merano (Itálie) - Gran Premio Di Merano na 5000 m
•    Říjen: Pardubice (ČR) - Velká pardubická České pojišťovny na 6900 m
•    Listopad nebo prosinec (případně březen): Cheltenham (Anglie) - The Glenfarclas Handicap Cross Country Steeple Chase na 6200 m

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.