20leté pozastavení činnosti pro vytrvalostního jezdce CAS zrušil

Dvacetileté pozastavení výkonu činnosti pro jezdce SA Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi, které uložila FEI, bylo zrušeno po odvolání k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS). Ve svém rozhodnutí CAS zrušil všechny sankce a rozhodl, že dle jeho názoru Mezinárodní jezdecká federace neměla dostatečné důkazy, aby potvrdila jednoznačné zneužívání koně.

Počáteční rozhodnutí soudu FEI se týkalo koně Castlebar Contraband, kterého SH Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi jel 15. října 2016 při CE1* ve Fontainbleau ve Francii. Kůň utrpěl během závodu otevřenou zlomeninu přední končetiny a musel být utracen.

Odebrané krevní vzorky odhalily přítomnost medikační látky xylazin, který se používá jako sedativum, analgetikum či k svalové relaxaci, v soutěžích je však zakázán.

Odhalen byl také výskyt vícečetných lézí související s nedávným použitím injekcí, které podle FEI prokázaly, že kůň byl znecitlivován (nervově blokován) při tréninku, a to jak před soutěží, tak během ní. Tato desenzibilizace v kombinaci s osteoartritidou v pravém předním kloubu způsobila zlomeniny, které nakonec vyústily v katastrofické zranění.

Ve své zprávě pro soudní řízení FEI a CAS veterinární ředitel FEI Dr. Göran Åkerström uvedl, že blokování nervů odstraňuje citlivost, čímž je zvyšováno riziko velmi závažného poranění. Tento fakt je podstatný právě u zlomenin způsobených únavou kostí (stresové zlomeniny), protože kůň nebude pod vlivem injekčně podávané látky vykazovat žádné známky bolesti, jako je například kulhání.

CAS ve svém rozhodnutí uvedl, že ani sportovec, ani veterinář nemohli u koně přesně detekovat údajnou kostní únavu. Navzdory všem důkazům, které FEI předložila, CAS prohlásil, že neexistuje žádný přímý důkaz, že byl kůň během soutěže nervově blokován. Rozhodl tak, protože den před soutěží, a i během ní kůň prošel veterinární kontrolou, nelze tedy tvrdit, že byl nezpůsobilý k účasti v závodu.

Sportovní arbitráž rozhodla, že FEI nedokázala prokázat, že sportovec soutěžil na zraněném nebo chromém koni či že se jezdec dopustil jednání, které by koni způsobilo bolest a nepohodlí. Jezdec se tedy nedopustil porušení všeobecných předpisů FEI, a proto byly uložené sankce zrušeny.

Generální sekretářka FEI Sabrina Ibáñez uvedla:

„I když respektujeme rozhodnutí CAS, jsme velmi zklamaní. FEI se musí postavit za blaho koní. Mezinárodní jezdecká federace bude samozřejmě nadále vyšetřovat a stíhat případy zneužívání koní. Budeme také tvrdě pracovat na tom, abychom zajistili, že toto rozhodnutí CAS neodradí třetí strany od vynesení podobných případů zneužívání na povrch.

Veterinární ředitel FEI Göran Åkerström též vyjádřil zklamání:

„Tento konkrétní případ byl jedním z hlavních hnacích sil pro vývoj systému hyposenzitivity (snížení citlivosti), který poskytuje fyzický důkaz blokování nervů, což bylo dříve prakticky nemožné. Ačkoliv rozhodnutí CAS bohužel neposkytlo spravedlnost tomuto konkrétnímu koni, dalo vznik systému, který se již používá a který v budoucnu pomůže předcházet podobným tragickým zraněním“.

Rozhodnutí CAS v plném znění ZDE

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.