Koněm roku 2020 se opět stal Nagano Gold

Jméno vítěze Kůň roku 2020 se oproti předchozímu roku nezměnilo. Nejlepším koněm loňské sezóny byl totiž stejně jako v roce 2019 vyhlášen Nagano Gold. Reprezentant Syndikátu V3J, jehož trenérem je Václav Luka, znovu sbíral cenná umístění ve Francii a vítězstvím ozdobil svůj návrat do středoevropského regionu.

 Na našich drahách se Nagano Gold neukázal od vítězství v St Legeru 2017, přesto se loni po třech letech představil středoevropskému publiku, když zamířil do vrcholu polské sezóny. Tím je Velká Varšavská, v níž splnil roli favorita. Ještě cennější výsledky každopádně přivezl z Francie. Při vstupu do sezóny totiž sahal po vítězství v nejvyšší kategorii Gr.1. VGrand Prix de Saint-Cloud nakonec skončil o pouhý krk druhýa neméně hodnotný výkon podal v Prix Foy, protože v předzkoušce nejprestižnějšího evropského dostihu Prix de l’Arc de Triomphe vybojoval třetí příčku.

 Loni teprve podruhé platilo, že o ocenění titulu Kůň roku rozhodovaly kromě tradiční ankety také body za výsledky na dráze. Na vítězi to každopádně znovu nic neměnilo. Nagano Gold totiž stejně jako v roce 2019 posbíral nejen nejvíce bodů na základě svých výsledků, ale také obdržel nejvíce hlasů. Připomeňme, že za výsledky získal 8 bodů. Na základě výsledků ankety se rozdělovalo celkem 12 bodů, z nichž jich obdržel 10. Jako Koně roku ho totiž uvedlo 48 ze 71 hlasujících.

 Zbylé 2 body za výsledky ankety získal Opasan, jehož upřednostnilo 11 hlasujících. Vítěz Českého Derby je Jozefem Chodúrem připravován na Slovensku, takže získával body pouze za výsledky na českých drahách. Každopádně díky výsledkům ankety se dotáhl na šestibodové duo NortherlyWindTroop Commander, s nimiž se podělil o celkové druhé místo.

 Níže naleznete dosud neuveřejněné výsledky ostatních dvanácti kategorií. Dvě z nich ovládl Nagano Gold, když zopakoval také triumfy v kategoriích Nejlepší starší kůň a Nejlepší vytrvalec. Nejlepším vytrvalcem se dokonce stal už potřetí. Vícekrát se mezi vítězi objevuje také jméno Hegnus. Vítěz Velké pardubické se totiž stal Nejlepším koněm v crosscountry i Nejlepším koněm českého chovu. Zvláštní zmínku zasluhuje také Mr Right, který završil hattrick v kategorii Nejlepší sprinter.

 Nejlepší dvouletý hřebec/valach: PONNTOS (30,9 %)

Reprezentanta stáje MUDr. Eva Nieslanikova připravuje otec majitelky Miroslav Nieslanik. Na českých drahách absolvoval dva starty, přičemž lépe si vedl při druhém místě na EuropeanJockey´s Cupu, ale zářil především v Itálii. V listopadu totiž stylem start-cíl ovládl sprinty na rovných drahách v Miláně a Římě.

Pořadí na dalších místech: 2. Azov, 3. Vert Liberte a Vi Fi

 Nejlepší dvouletá klisna: MUGURUZA (84,1%)

Reprezentantku stáje Leram připravuje Václav Luka. Hned při debutu zvítězila v Simsonově ceně, na což sice kvůli horší ovladatelnosti nenavázala v Ceně Masise, ale reputaci si napravila v Ceně zimní královny. Ve vrcholu sezóny pro dvouleté klisny se brzy chopila vedení a v cíli měla pohodlný náskok 3 délky.

Pořadí na dalších místech: 2. Giannina, 3. Devoir Rien a Solemeena

 Nejlepší tříletý hřebec/valach: OPASAN (71,8%)

Reprezentant stáje BORMANN, jehož na Slovensku připravuje Jozef Chodúr, loni nepoznal hořkost porážky. Třikrát se prosadil v Česku, když po lehkých triumfech ve dvou derby trialech splnil roli favorita v jubilejním 100. Českém Derby. Jeho mohutné koncovce neodolali ani starší soupeři v maďarském Kincsem díj.  

Pořadí na dalších místech: 2. Troop Commander, 3. Rate

 Nejlepší tříletá klisna: ETERNITY (50 %)

Reprezentantka stáje Lokotrans už odešla do chovu, ale po většinu loňské sezóny byl jejím trenérem Luboš Urbánek. Ten s ní slavil dvojici klasických vítězství, když ovládla Jarní cenu klisen i slovenskou Velkou jarní cenu. Vůbec nejhodnotnější výkon ovšem předvedla v německém Hannoveru, kde obsadila blízké čtvrté místo v Listed.

Pořadí na dalších místech: 2. Vivienne Wells, 3. Wellunca

Nejlepší starší kůň: NAGANO GOLD (84,3%)

Reprezentant Syndikátu V3J připravovaný Václavem Lukou získal titul Kůň roku už za rok 2019 a loni pokračoval ve výborných výkonech. Cenná jsou především jeho francouzská grupová umístění, když těsně druhý skončil v Gr.1 Grand Prix de Saint-
Cloud a třetí v Gr.2 Prix Foy. Vítězství získal ve Velké Varšavské, tedy ve vrcholu polské sezóny.

Pořadí na dalších místech: 2. Hegnus, Ideal Approach a Player

 Nejlepší sprinter: MR RIGHT (50,7 %)

Reprezentant stáje Dr. Charvát, jehož připravuje zkušený František Holčák, se nejlepším sprinterem stal už potřetí v řadě. Loni sice získal jediné vítězství, ale to přišlo ve Svatováclavské ceně, tedy v tradičním sprinterském vrcholu. Hodnotné výkony podal i ve dvou startech na míli a při třetím místě v EJC Million.

Pořadí na dalších místech: 2. Politicum, 3. Mowaeva

 Nejlepší mílař: IGNACIUS REILLY (56,5 %)

Stájový i tréninkový druh Nagano Golda se loni v Česku představil třikrát a získal dvě vítězství. Zkraje sezóny ovládl výborně obsazenou Velkou dubnovou cenu a po dramatickém souboji se prosadil i v Tattersalls Mile. Vysokou třídu dokazoval i ve francouzských black-type dostizích, když v červnu v Compiegne skončil těsně čtvrtý v Listed.

Pořadí na dalších místech: 2. Torque Power, 3. Eternity a Rate

 Nejlepší vytrvalec: NAGANO GOLD (69 %)

Reprezentant Syndikátu V3J připravovaný Václavem Lukou získal titul Kůň roku už za rok 2019 a loni pokračoval ve výborných výkonech. Cenná jsou především jeho francouzská grupová umístění, když těsně druhý skončil v Gr.1 Grand Prix de Saint-Cloud a třetí v Gr.2 Prix Foy. Vítězství získal ve Velké Varšavské, tedy ve vrcholu polské sezóny.

Pořadí na dalších místech: 2. Opasan, 3. Cacophonous

 Nejlepší proutěnkář: STUKE (56,1 %)

Reprezentant stáje K-K Metal připravovaný Radkem Holčákem všechny čtyři loňské starty absolvoval v italském Meranu. Jednou skončil po boji druhý, ale zbylá tři vystoupení proměnil ve vítězství. Nejcennější úspěch zaznamenal v Gran Corsa Siepi di Merano, tedy v italském vrcholu sezóny pro specialisty na lehké skoky.

Pořadí na dalších místech: 2. Cheminér, 3. Capivari

 Nejlepší steepler: NORTHERLY WIND (41,8%)

Také reprezentant stáje Dr. Charvát z lotu Pavla Tůmy loni startoval pouze v Itálii, kde ze čtyř startů vytěžil tři první a jedno druhé místo. To přišlo v Grand Premio Merano, když v závěru měl více sil obhájce vítězství L’Estran. Nicméně vítězství se statusem Gr.1 se dočkal o necelé dva měsíce později, kdy ovládl Grande Steeple Chase di Milano.

Pořadí na dalších místech: 2. L’Estran, 3. Anaking a Dusigrosz

 Nejlepší kůň v cross country: HEGNUS (80,3%)

Loni dvanáctiletý reprezentant stáje Ševců připravovaný Radkem Holčákem v úvodní kvalifikaci na Velkou pardubickou prohrál po boji s Theophilem, ale to hlavní přišlo na řadu druhou říjnovou neděli, tedy v termínu Velké pardubické. V našem nejslavnějším dostihu totiž pod vedením Lukáše Matuského dokázal zvítězit.

Pořadí na dalších místech: 2. Evžen, 3. Broughton

 Nejlepší kůň českého chovu: HEGNUS (49,3%)

Loni dvanáctiletý reprezentant stáje Ševců připravovaný Radkem Holčákem v úvodní kvalifikaci na Velkou pardubickou prohrál po boji s Theophilem, ale to hlavní přišlo na řadu druhou říjnovou neděli,

tedy v termínu Velké pardubické. V našem nejslavnějším dostihu totiž pod vedením Lukáše Matuského dokázal zvítězit.

Pořadí na dalších místech: 2. Wellunca, 3. Stuke

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.