„Tak nám zabili Velkou pardubickou" - protesty proti úpravám skoků jednoho z nejnáročnějších dostihů Evropy

V prohlášení s názvem „Tak nám zabili Velkou pardubickou” protestují někteří bývalí vítězové a dostihoví trenéři proti plánovaným úpravám skoků slavného dostihu, který se každoročně koná v Pardubicích. Pod prohlášení se podepsalo 19 lidí, kromě jiných např. Václav Chaloupka či Čestmír Olehla. Nesouhlas projevili i Pavel Liebich, František Vítek, Karel Benš a další.

 Na základě projednávání situace expertní skupinou a Českou asociací steeplechase bylo letos v březnu rozhodnuto, že změnami projde především nejnáročnější skok - Taxisův příkop. Dojít by mělo k jeho změlčení. Úpravy jsou ale naplánovány i pro další sloky.

CCA97A60-5CEF-4EFB-A9CB-9836E04645AA.jpeg

 Členy expertní skupiny jsou například Josef Váňa, Josef Bartoš, Martin Liška, Jaroslav Myška, dále pak správce dráhy, zástupci Zemědělské univerzity či veterináři. Čtrnáctičlenná skupina vznikla po loňském 130. ročníku Velké pardubické, která se stala osudnou pro valacha Sottoventa.

Protestující jsou přesvědčeni, že pokud bude dostih upraven, dojde k jeho trvalému znehodnocení. „Úpravy, kterými prošel v roce 1994, přežil, opětovné zásahy přežít nemůže.”, uvádí se kromě jiného v prohlášení. „Pokud už se probíhající úpravy nedají zastavit a není tedy možné vrátit vše do původního stavu, jsme názoru, že by měl být dostih přejmenován ”, píše dále nesouhlasící strana. 

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.