Boj o postup do Playoffs v Praze. V Madridu se radoval Francouz Robert

Seriál Global Champions pokračoval o víkendu druhou letošní zastávkou v Madridu. V souboji nejlepších parkurových týmů světa si v Global Champions League nejlépe počínal tým Shanghai Swans. Napínavý souboj o druhou postupovou pozici do Super Grand Prix při Global Champions Prague Playoffs nabídlo rozeskakování individuální Grand Prix, z vítězství se v ní radoval Olivier Robert.

Druhý závod Global Champions League v Madridu nedopadl ideálně pro Pražské lvy, kteří s 30 trestnými body skončili na 16. pozici. Pro sobotní druhou část týmové soutěže GCL Španěl Sergio Alvarez Moya vyměnil dvanáctiletého valacha Valdocco des Caps za třináctiletého Alama. Po jedné chybě dokončil se čtyřmi body a v součtu s penalizací jeho týmového kolegy – Nizozemce Marca Houtzagera, jenž sedlal stejně jako v pátek třináctiletou klisnu Sterrehof´s Dante N.O.P. – zapisovali Prague Lions 12 trestných bodů. Celkem po obou kolech nasbírali 30 bodů, a to stačilo až na 16. místo.

Tým Shanghai Swans dominoval, udržel nulu na bodovém kontě a díky vítězství vede i průběžné pořadí série. Tento celek reprezentovali Němec Christian Ahlmann a Rakušan Max Kühner, přičemž oba v sobotu nastoupili s jinými koňmi než v pátek. Napodruhé Ahlmann sedlal jedenáctiletého hřebce Dominatora 2000 Z, Kühner pak desetiletého valacha Elektric Blue P. Díky zisku 30 bodů mají v bodové tabulce po dvou závodech GCL již 55 bodů a vedou průběžné pořadí před Walkenswaard United a Madrid in Motion.

Právě domácí družstvo se v Madridu předvedlo ve velmi dobrém světle. Eric a Maikel van der Vleutenovi obdrželi jen pět trestných bodů a skončili druzí. Maikel van der Vleuten s valachem Beauville Z přitom dokončil dvakrát s čistým kontem.

Na stupních vítězů nechyběli ještě Harrie Smolders a Darragh Kenny z Paris Panthers. Ti v sobotu byli ze všech nejlepší a třetí byli jen kvůli dvanácti trestným bodům z páteční úvodní části soutěže. Stejné skóre měli po dvou dnech London Knights, ale součet časů byl o více jak čtyři sekundy horší. Jen 38 setin sekundy navíc znamenalo páté místo pro Valkenswaard United.

V základní části Grand Prix Madridu s překážkami vysokými do 160 centimetrů postoupily do rozeskakování jen dvě dvojice postoupily po bezchybné jízdě. Jako první se to podařilo Britovi Scottu Brashovi na dvanáctiletém valachovi Hello Jeffersonovi.  Později zajistil rozeskakování Olivier Robert z Francie na taktéž dvanáctiletém valachovi Vivaldi des Meneaux. Nikdo další s 34 účastníků již do cíle nedojel bez trestných bodů, a tak se rozeskakovali pouze tito dva jezdci.

Scott Brash zopakoval čistý výkon, a to v čase 39,26 sekundy. Olivier Robert věděl, že pokud chce zvítězit a získat tak postup do listopadové Super Grand Prix, která se uskuteční v rámci galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs, musí zajet opět precizní jízdu, a navíc v lepším čase.

To se mu povedlo a cílem projel s Vivaldim o více jak dvě a půl sekundy rychleji. Po Nielsovi Bruynseelsovi je tak druhým postupujícím do vrcholné soutěže sezony Global Champions. Belgický člen týmu Prague Lions se kvalifikoval díky triumfu při prvním kole v Kataru.

Útěchou pro Scotta Brashe mohlo být alespoň to, že se díky zisku 37 bodů do tabulky jezdců ujal vedení v sérii Longines Global Champions Tour. Po dvou kolech má 68 bodů, zatímco druhý Bart Bles o pět méně. Tento Nizozemec byl tentokrát v sedle jedenáctiletého hřebce Kriskrase DV sedmý. Třetí je v žebříčku jezdců vítěz z Madridu Olivier Robert, jenž má kromě aktuálních 40 bodů již 20 z úvodního mítinku v Dauhá.

Šestnáctikolová túra bude po mítinku v Madridu pokračovat hned v následujícím týdnu, kdy se bude konat třetí mítink ve francouzském Ramatuelle u Saint Tropez. Dalšími zastávkami jsou Valkenswaard, Stockholm, Paříž, Monako, Berlín, Londýn, znovu Valkenswaard, dále pak Hamburk, Řím, Mexiko City, New York, Šanghaj a vrcholem bude v druhé polovině listopadu galashow světového parkuru GC Prague Playoffs v O2 areně.

Podrobnosti najdete na stránkách www.gcglobalchampions.com a www.pragueplayoffs.com.

 

Výsledky

Global Champions League - Madrid: 1. Shanghai Swans, 2. Madrid in Motion, 3. Paris Panthers, 4. London Knights, 5. Valkenswaard United, 6. New York Empire, 7. Berlin Eagles, 8. Miami Celtics, 9. Scandinavian Vikings, 10. Doha Falcons, 11. Hamburg Giants, 12. Cascais Charms, 13. St. Tropez Pirates, 14. Monaco Aces, 15. Cannes Stars, 16. Prague Lions.

Global Champions League (pořadí po závodě v Madridu): 1. Shanghai Swans 55, 2. Valkenswaard United 47, 3. Madrid in Motion 39, 4. Berlin Eagles 36, 5. New York Empire 35, 6. Paris Panthers 32, 7. London Knights 28, 8. Doha Falcons 28, 9. Monaco Aces 25, 10. Scandinavian Vikings 25, 11. Miami Celtics 24, 12. Cascais Charms 23, 13. Prague Lions 21, 14. Hamburg Giants 18, 15. St. Tropez Pirates 17, 16. Cannes Stars 7.


Longines Global Champions Super Grand Prix v rámci Prague Playoffs 2021, kvalifikovaní jezdci - Dauhá: Bruynseels (Bel.), Madrid: Robert (Fr.)

 

Global Champions 2021 - termínová listina

  1. - 6. března Dauhá
  2. - 23. května Madrid
  3. – 29. května Ramatuelle / Saint Tropez
  4. – 6. června Valkenswaard
  5. – 20. června Stockholm
  6. – 27. června Paříž
  7. - 3. července Monako
  8. - 25. července Berlín
  9. - 15. srpna Londýn
  10. – 22. srpna Valkenswaard
  11. - 29. srpna Hamburk
  12. - 12. září Řím
  13. - 19. září Mexico City
  14. - 26. září New York
  15. - 24. října (TBC) Šanghaj
  16. - 21. listopadu Prague Playoffs

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.