Český skokový pohár 2019: Olomouc - vítězem VC Jiří Hruška

Ve čtvrtek 11. července odstartovaly sedmé závody letošního seriálu Českého skokového poháru. Hostí je Equine Sport Center v Olomouci. Zázemí areálu tradičně láká k účasti početné pole startujících. Ve Velké ceně bude obhajovat prvenství Marek Klus.

 

Výsledky

neděle: 120/130 cm - M. klus a Quastina, 125/130 cm CJC - K. Poledňáková a Spellbound, 135 cm - N. Ulčová a Demont, 145 cm VC - J. Hruška a Orida-M. Tisková informace

 

sobota: 120/125 cm - S. Dvořáková a Liandra, M. Michlíčková a Leeve Jung, 110 cm AT - B. Ryčovská a Novela 1, 120 cm - I. Šálek a Wavo Lampard, 135 cm - Gylord-S

pátek: 110 cm - S. Dvořáková a Fly Sky, 110 cm AT - A. Janků a Eagle-Eye, 120/125 cm - M. Michlíčková a Cornets Boy, 120 cm - L. Strnadlová a Carpala-Peli, 130 cm - L. Vachutka a Vanilla Rose-H, 

čtvrtek: 110 cm - N. Huňová a Merra, 110 cm AT - D. Materová a Lanaken, 120 cm - T. Kalužíková a Avril, 130 cm - J. Hruška a Arven 2, 

 

 

Neděle

Poslední závodní den při VC Olomouce zahájila otevřená dvoufázová soutěž 120/130 cm, kde dominoval Marek Klus v sedle Quastiny.  Průběžně šestý muž pohárového bodování si tak ranním vítězstvím trochu spravil náladu po sobotním incidentu, kdy před parkurem v kolbišti po leknutí klisny sesedl, čímž byl v souladu s pravidly vyloučen.  

Juniorské finále vidělo i přes poměrně náročný kurz Roberta Smékala deset bezchybných jízd. Jako první bez penalizace projela zkráceným parkurem dvojice úspěšná ze sobotní stylové kvalifikace, Sára Finsterle a sedmiletý Harco-N. Mariana Michlíčková, navzdory nízkému věku startující dle svého přání společně se staršími z juniorských jezdců, pak čas Finsterle velmi rychlou jízdou přebila o téměř dvě sekundy. Vhozenou rukavici přijala Klára Poledňáková, letos startující na Spellboundovi, který na kolbištích býval k vidění s Dianou Sommerovou. Jízda Poledňákové sice co do tempa nejrychlejší nebyla, šestnáctiletá jezdkyně však využila navíc jeden zkrácený nájezd, což vyústilo až v obrovský úsměv na nejvyšším ze stupínku vítězů. Celkem pět slečen dokončilo rozeskakování s nulou na kontě, a tak i o zbytku elitní pětice rozhodl čas: čtvrtá skončila Adéla Pokorná v sedle Zairy Caletty a pátá Emma Sophia Španko s Elis 4.

Přes čtyřicet procent čistých základních parkurů, tak vypadala soutěž U25. Možná byl na vině častých nul i fakt, že sobotní generálka na Velkou cenu, kterou mladí jezdci zpravidla absolvovali společně se staršími a zkušenějšími kolegy, byla technicky o mnoho složitější, a tak se nedělní U25 pro mnohé stala příjemným překvapením. V konkurenci dvaatřiceti dvojic svou formu opět potvrdila Natálie Ulčová, která s Demontem slavila již čtvrté vítězství letošní série. Druhá s náskokem pouhých sedmi sekund na třetí Kateřinu Svěrákovou dokončila juniorka Sára Finsterle, tentokrát v sedle Elektry 3.  

Creditas Velká cena Olomouce na rozdíl od mladých jezdců viděla bezchybných parkurů poskrovnu, a tak se do elitní desítky dostaly i dvě dvojice zatížené osmičkou: Zdeněk Žíla a Chacco-To a Jiří Hruška s Arven 2. A byl to tento jezdec z Opavy-Kateřinek, jež rozhodl o výsledku celé soutěže. Nikoli však s Arven, ale se svou druhou klisnou na startu; Oridou-M. Společně s poslední startovní pozicí jim patřila také nejrychlejší dvojitá nula Velké ceny. Druhá skončila opřetická Nicola Grünthalová, které se dařilo již v U25 a s Leandrem S si tentokrát nenechala ujít ani stupně vítězů nejvyšší soutěže víkendu. Průběžný pohárový lídr Jan Štětima se pak s Gylordem-S musel spokojit s bronzovou pozicí. Pětici nejlepších završily dvě dámy s celkovými čtyřmi trestnými body na kontě: Tanya Levorchick s Coco d Eclipse a o jedenáct setin sekundy pátá Tina Šalková v sedle Dartaňana 1.    

 

Sobota

Generálka na Velkou cenu Olomouce pro vítězné duo z Litomyšle

Sobotní program při Českém skokovém poháru otevřeli junioři dvěma odděleními v rámci druhé, tentokrát stylové kvalifikace Czech junior cupu. Mladší kategorie absolvovala soutěž na výšce 120 cm, ta starší pak parkur o pět centimetrů vyšší. Prvnímu oddělení dominovala Sára Dvořáková s Liandrou, když hned jako druhá startující nastavila číselnou hodnotu špičky průběžného pořadí na 8,5. Sára Finsterle v sedle Harca-N vypadala, že by mohla vedoucí pozici Dvořáková ohrozit, styloví rozhodčí ve složení Jarmila Měrková a Jan Kubrický jí však přiznali příděl 8,4 bodu. Za nimi s odstupem desetiny bodu následovala Anna Kostková a Tunika II.

Oddělení B otevřela Veronika Kolářová s Magic Life, která tratí o deseti překážkách a dvou dvojskocích procválala s výslednou známkou 8,3.  Možná menším překvapením, jak napovídal i výraz jezdkyně po zveřejnění bodů, byl výsledek Anny Lani Novak, která s klisnou Last Minute 64 dokončila s výsledkem o desetinu bodu lepším. I jí však nakonec muselo stačit druhé místo vinou Mariany Michlíčkové, která v sedle valacha Leeve Jung 2 zaznamenala jedinou devítku dne.

První ze dvou otevřených soutěží dne byla stupňovaná do 120 cm, kde stavitel Robert Smékal nabídl několik zkrácených variant nájezdů současně s žolíkem v podobě vlnek v plochých hácích, které nachytaly nejednoho jezdce. V této soutěži se vyřádil Igor Šulek, který nejenže od samého počátku průběžně vedl, ale také byl při dekorování zmiňován hned třikrát. S Castellem totiž skončil pátý, s Gamblerem druhý a Wavo Lampard celou soutěž ovládl. Mezi ně se vměstnala třetí Tereza Kalužíková s Avril a čtvrtý Jakub Ludvík v sedle Christin-L.

První finále víkendu tradičně zaznamenali Amatéři, kterých se tentokrát do rozeskakování probojovalo rekordních sedmnáct. Jako obvykle byla atmosféra plná napětí a nejednomu divákovi se zatajil dech při jízdě Barbory Ryčovské s Novelou 1, které předvedly jízdu na hranici možností.  Důležitý byl ale čas, který se zastavil na hodnotě 31,11, a tuto veličinu již nikdo nedokázal překonat. Nejblíže se výsledku dvojice ze stáje Horses Háj přiblížila Martina Soukupová s valachem Mr.Catrick a bronz putoval do Jezdeckého klubu Mustang zásluhou Denisy Materové a Lanakena, které při jízdě hlasitě podporoval i trenér Marek Klus. Bramborovou medaili si do Otic u Opavy odvezly Rozálie Zykánová a Be My Guest a na sklonku dekorované pětice stála Pavla Fuchs s Ispah Beau Landra.

Čtvrtou a závěrečnou soutěží soboty byla generálka na nedělní Velkou cenu, parkur stupně ST*. Tento parkur, který stavitel Smékal postavil s úmyslem co nejvíce otestovat jezdce před nedělními soutěžemi, obsahoval dvanáct překážek, čtrnáct skoků a nul bylo ze začátku k vidění poskrovnu. Ke konci soutěže bylo již bezchybných výsledků více, přesto ji ale z třiaosmdesáti dvojic pouze třináct absolvovalo bez penalizace. První tři místa se dělila v rámci jediné sekundy: bronz brala Tereza Mücková s Control Me Karsit v čase 66,47, o tři setiny rychlejší Jiří Hruška a Orida-M dlouho vedli průběžné pořadí, nakonec však výsledek 66,17 znamenal vítězství pro Jana Štětinu a Gylorda-S.

 

 

 

 

Původní tisková zpráva

Český skokový pohár se přehoupl do druhé poloviny sezony 2019. Ve dnech 11. až 14. července proběhne v Olomouci už sedmé kolo. Nabídne tradičně všechny seriálové túry, o něž je mezi jezdci velký zájem také díky zázemí areálu a špičkovému kolbišti, kterým Equine Sport Center disponuje.

Čtyřdenní program nabídne celkem sedmnáct soutěží od úrovně do 100 centimetrů až po Velkou cenu, která se pojede na parkuru s překážkami do 145 centimetrů. Stavitelem trati bude Robert Smékal.

Olomouc je častým cílem českého reprezentanta Marka Kluse, který tam loni vyhrál právě Velkou cenu v sedle hřebce Al Cambera. Příležitost si nenechá ujít ani letos. Do Velké ceny, jež se pojede v neděli jako vrchol celého mítinku, má nahlášené koně Carebise a Quastinu. Konkurovat mu budou tři nejvýše postavení jezdci průběžného pořadí túry.

Aktuální lídr Jan Štětina veze do Olomouce Guuse S a Gylorda S. Jan Chýle, který je druhý v pořadí, bude sedlat Laru a Abdulaha „B“ a číslo 3 na žebříčku Rudolf Doležal má přihlášenou klisnu Electric Lady. Nejvyšší příčky může atakovat i Tereza Mücková s Control Me Karsit, Zdeněk Žíla na Chacco-To. Ze severní Moravy dorazí Lucie Strnadlová a Fall River Blue, Marek Hentšel s Censorem, Tina Šalková a Dartaňan a Jiří Hruška, který má přihlášené dva svěřence – klisny Oridu M a Arven. Celkem nastoupí do Velké ceny čtyřiadvacet dvojic.

Grand Prix bude předcházet dílčí finále Czech Junior Cupu a také soutěž určená pro jezdce do 25 let. V juniorské túře se v kvalifikacích představí také domácí špička v této úrovni. Mezi bezmála padesátkou přihlášených dvojic najdeme Annu Lani Novak, Natálii Kovářovou, Sáru Finsterle, Elišku Petrusovou, Viktorii Žižákovou nebo Nynu Bartoňkovou. Silná konkurence nastoupí do stopětatřicítky pro jezdce do 25 let. Z nejvyšších příček aktuálního bodování túry U25 jmenujme Natálii Ulčovou, Miroslavu Škanderovou a Ninu Kaločovou. Boj o body se bude s blížícím se koncem seriálu přiostřovat. V Olomouci má šanci na posun v žebříčku i Lucie Kumarová, jež je aktuálně pátá nebo Václav Staněk, který drží šesté místo. V soutěži jsou však další želízka v ohni. Ve formě je Tina Šalková, jež je rovněž přihlášená do této kategorie či Kateřina Kubrická a Kateřina Málková.

Kompletní informace o Českém skokovém poháru najdete na adrese www.ceskyskokovypohar.cz.    

 

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.