FEI refreshing funkcionářů z celého světa v Pardubicích s úspěchem

Ve dnech 28. - 31. července proběhl v rámci mezinárodních závodů ve všestrannosti v Pardubicích kurz FEI určený k tzv.refreshingu (znovuobnovení stávající kvalifikace oficiála), což je ve všestrannosti povinné minimálně jednou za 3 roky a také k účasti národních oficiálů a jejich případnému následnému povýšení na první mezinárodní stupeň kvalifikace. Kurzu se zúčastnilo celkem 18 rozhodčích, stavitelů a technických delegátů doslova z celého světa. Měli jsme zde zastoupení Španělska, Nizozemí, Polska, Rakouska, Bulharska, Rumunska, Nového Zélandu, Jihoafrické republiky a samozřejmě i České republiky. ...

Kurz byl vedený zkušenými lektory FEI v čele s Martinem Plewou z Německa, který na postu hlavního rozhodčího rozhodoval Olympijské hry v Hong Kongu 2008 a mezi dalšími závody vrcholné úrovně rozhodoval např. ME seniorů 2005 v Blenheimu nebo Světové jezdecké hry v Cáchách v roce 2006...

Dále do ČR vyslala FEI dánskou rozhodčí Anne-Mette Binder, která má zkušenosti na neméně významných závodech ve všestrannosti a mimo jiné byla členkou sboru rozhodčích na Světových jezdeckých hrách v Kentucky 2010. Posledním lektorem byl David Evans z Velké Británie, který se například podílel na stavbě trati pro všestrannost na Olympijských hrách 2008.

Přednáška o rozhodování drezury v praxi. Dole stojí Anne-Mette.

Přednáška o rozhodování drezury v praxi. Dole stojí Anne-Mette.

Kurzu se zúčastnilo celkem 18 rozhodčích, stavitelů a technických delegátů doslova z celého světa. Měli jsme zde zastoupení Španělska, Nizozemí, Polska, Rakouska, Bulharska, Rumunska, Nového Zélandu, Jihoafrické republiky a samozřejmě i České republiky.

Přednáška v salonku...

Přednáška v salonku...

Program kurzu byl povětšinou rozdělen do dvou skupin. Jednu skupiny tvořili rozhodčí, druhou pak stavitelé tratí a techničtí delegáti. Rozhodčím se převážně věnovala Anne-Mette Binder, která se pak velmi podrobně zaměřila na rozhodování drezury. Stavitele a tech. delegáty měli na starost Martin Plewa a David Evans a ti se pochopitelně zaměřili na trať krosu, stavbu parkuru, zázemí a organizaci závodů. Obě skupiny pak částečně pracovaly spolu, když se přednášela pravidla všestrannosti, bezpečnost, jezdectví bez dopingu nebo když přišel přednést hlavní komisař Bohumil Rejnek svůj příspěvek o práci stewardů na mezinárodních závodech.

368 – rozhodci stínově rozhoduji drezury, byli rozsazeni na dvě místa. Tady na fotce dole Dr. Vellenga s manželkou, za nim pan Paleček, Katrin Eichinger Kniely z Rakouska a nad nimi sedí Alexnadru Javorovski z Rumunska.

Rozhodčí stínově rozhoduji drezury - byli rozsazeni na dvě místa.

Jak bylo v Pardubicích patrné, kurz FEI není zdaleka „povídaní o pravidlech“ a FEI zjevně v nárocích na mezinárodní oficiály stále více tlačí k maximální profesionalitě a odbornosti. Jak nám potvrdil jeden z účastníků 4* rozhodčí Dr. Kees Vellenga z Nizozemí za dobu své praxe, kdy musel absolvovat několik FEI kurzů, nezažil tak náročný kurz jako letos v Pardubicích. Lekce začínaly pravidelně v 8:00 až 8:30 hod. ráno a mnohdy končily až po 20. hodině večer. Účastníci denně psali test zaměřený na odpřednášenou látku. Rozhodčí v praxi „stínově“ hodnotili drezuru úrovně 2* a 3*. Techničtí delegáti kromě samotných pravidel, stavby krosu a parkuru také procházeli celý areál a posuzovali zázemí, od ustájení, přes parkování, tiskové centrum, použitou techniku, průběh a místo veterinární přejímky atd.

Všichni pak celé páteční odpoledne strávili na trati, kde každou jednotlivou překážku komentovali lektoři i účastníci. Stejně tak deštivou sobotu strávili všichni venku v terénu a následným hodnocením krosu, práce sboru rozhodčích a překážkových rozhodčích, kvality jezdců a koní a vším co jakkoliv souvisí s terénní zkouškou všestrannosti.

375 – prohlídka krosu (stavitelé a TD) -  zleva zady Graham Winn (RSA), Pam Fillery (RSA), Marcin Konarski (POL), Zdenek Sagl (CZE) a v červeném triku Neil Mosley (NZL) a lektor Martin Plewa v obleku

Prohlídka krosu (stavitelé a TD) -  zleva zady Graham Winn (RSA), Pam Fillery (RSA), Marcin Konarski (POL), Zdeněk Sagl (CZE) a v červeném triku Neil Mosley (NZL) a lektor Martin Plewa v obleku.

V neděli dopoledne proběhla prohlídka parkuru a diskuze. Před polednem byl kurz ukončen individuálním pohovorem s každým z účastníků. Kdo uspěl a kdo ne bylo už během pohovorů jednotlivým účastníkům naznačeno, ale oficiálně se výsledek dozví každá vysílající federace zvlášť až poté, kdy komise podá své hodnocení na FEI.

Celkově účastníci i lektoři odjeli z Pardubic spokojení  S jeho organizací i průběhem až na deštivé počasí, které mezinárodní závody v Pardubicích provázelo. Příjemnou atmosféru kurzu a dobrou náladu však nic nekazilo.

zleva Matouskova, Diringerova, Kolarova, pani Vellenga a Pam Fillery (RSA)

zleva Matoušková, Diringerová, Kolářová, pani Vellenga a Pam Fillery (RSA)

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.