36. ročník Hanáckého poháru

Tradiční skoková soutěž Hanácký pohár oslaví v letošním roce svůj již 36. ročník. I díky za léta vybudované prestiži této soutěže je každoročně řazen mezi události jezdecké sezóny ve Zlínském kraji.

Doufáme, že datum 6. 7. , na které připadá konání letošního ročníku závodů, přinese opět sváteční zážitek pro všechny milovníky koní.
Hanácký pohár – specifikum a svým způsobem charakterizující prvek jezdeckého sportu v Pravčicích vstupuje v letošním roce do svého již 36. ročníku. V čem ale spočívá kouzlo této soutěže a proč jsou na ni všichni „koňáci z Pravčic“ tolik hrdí?
Především je to mnohaletá historie Hanáckého poháru, a také dobré jméno, které za léta konání a účasti mnoha kvalitních koní a jezdců (účastnili se i jezdci z Polska a Maďarska) získal. První ročník soutěže, pořádaný Jezdeckým klubem Sokol při JZD Pravčice (vznik r. 1961) se konal v roce 1963, tehdy ještě na fotbalovém hřišti, kde se také konaly další 3 ročníky. Hanácký pohár od tohoto roku tradičně získává ten jezdec, jenž v obou kolech (L+ S parkur) získá nejmenší počet trestných bodů, přičemž v případě rovnosti rozhoduje lepší výsledek vyšší soutěže; potom rozhoduje čas druhého kola. Vítěz Hanáckého poháru získává putovní pohár, který trvale získává po třech vítězstvích.
Od roku 1967 byla soutěž přesunuta na konec obce (po levé straně směrem na obec Količín) – na tomto místě se také jezdily dostihy – a to jak rovinové, tak překážkové. Po dobu svého trvání byl Hanácký pohár pořádán pod hlavičkou pravčických jezdeckých klubů, které měnily svůj název, měnilo se i místo pořádání a také musel být několikrát přerušen. Nejdelší přestávkou v pořádání byly roky 1992 – 1997, protože v r. 1992 byl v Pravčicích jezdecký klub zrušen. Láska ke koním a jezdeckému sportu, který byl v Pravčicích vždy silně zakořeněn, však způsobila, že zásluhou soukromých zemědělců – chovatelů koní, byl v r. 1998 Hanácký pohár znovu obnoven.
Bohužel po r. 1998 musela být opět soutěž přerušena z důvodu nedostatečného množství koní pro konání soutěže tohoto typu. V roce 2004 se však znovu podařilo naplnit startovní listinu a soutěž uspořádat. Od tohoto roku je také soutěž tradičně pořádána pod záštitou JK Sport Pravčice ve spolupráci s ostatními jezdeckými subjekty v Pravčicích a pod patronací obce Pravčice.
6. 7. od 10:30 bude tedy slavnostně přichystaný jezdecký areál v Pravčicích opět otevřen všem příznivcům jezdectví. Sváteční sportovní zážitek garantuje účast každoročně přihlášených kvalitních koní a jezdců ze všech koutů České republiky i ze Slovenska. Stejně jako všechny ročníky v novodobé historii Hanáckého poháru proběhne i letos v režii tradičního pořadatele JK Sport Pravčice.
Vyvrcholením celodenního klání bude dvoukolová soutěž na překážkách 120 a 130 cm o Hanácký pohár startující ve 13 h. Akce proběhne za podpory obce Pravčice, města Hulína, Zlínského kraje a společnosti TOSHULIN, a.s. Přichystán je zajímavý program skokových soutěží až do výšky 130 cm i bohaté občerstvení, pro děti skákací hrad a vožení na koních.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.