Identifikační číslo ode dneška povinné na všech oficiálních závodech

Ode dneška na všech oficiálních jezdeckých závodech pořádaných pod hlavičkou ČJF platí, že startující kůň musí být v okamžiku, kdy opustí v místě sportovního dění vozík (či stáj), označen identifikačním číslem. Ohledně tohoto nového pravidla jsme si povídali s předsedou legislativně-právní komise ČJF, Ing. Janem Metelkou.

Budou výsledkové listiny a startovní listiny obsahovat toto číslo?
Toto číslo bude obsaženo na startovních i výsledkových listinách. Program Gallop přiřazuje ident. číslo koni automaticky, a již nyní na startovních i výsledkových listinách je (na startovních listinách v závorce za startovním pořadím a na výsledkových listinách za umístěním), pouze se tak koně povinně neoznačovali.

Každý pořadatel dává nové identifikační číslo? Musí tak být označen kůň startující na závodech nebo každý kůň objevující se v areálu během konání závodů?
Každý pořadatel dává nové ident. číslo. Musí tak být označen každý kůň účastnící se závodů (samozřejmě i mimo kolbiště a opracoviště, při jakémkoliv pohybu mimo stáj či vozík…), ale kůň objevující se v areálu (myšleno tedy asi domácí koně, kteří tam stojí nastálo a nezávodí) číslem vybaven být nemusí.

Je na čísle místo pro prezentaci sponzora a je podle PJS možné na čísle sponzora uvést? Číslo tedy nemá standardizovanou podobu (velikost, barvu, atd.)?
ČJF nestanoví žádný rozměr, barvu a materiál pro použití, ale předpokládá se, že budou použity normované sady čísel, které jsou k dostání v obchodech s jezdeckými potřebami. Na těchto příliš prostoru pro jakoukoliv propagaci není. Prostor na čísle podléhá PJS – viz článek 135 všeobecných pravidel.

Platí tedy tato povinnost na všech národních závodech?
Povinnosti platí na všech národních závodech! Tedy na všech úrovních a ve všech disciplínách. Pokud bychom to měli pojmout v mezinárodních zkratkách, tak číslo je povinné pro všechny závody CSN, CDN, CCN, CNC, CAN, CEN, CRN, CVN… Prostě když otevřete kalendář tak od 1. 4. do konce roku na všech, které vidíte… :)

Co vedlo ČJF k tomuto kroku?
VV ČJF takto rozhodl na základě žádostí odborných komisí a oblastí. V některých disciplínách tato povinnost již platí. Jde o usnadnění jednoznačné identifikace. Nárůst počtu jezdců v národních soutěžích (zejména na nižší úrovni) je takový, že už není možné z pozice rozhodčího, nebo komisaře dvojici jednoduše identifikovat.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.