O prohlídky Dostihového závodiště Pardubice byl v březnu velký zájem

Bezmála sedm stovek návštěvníků během zahajovacího měsíce. Takovému zájmu se těšily prohlídky Dostihového závodiště Pardubice s průvodcem v průběhu března, kdy pořádající Dostihový spolek a. s. nabídl všem zájemcům o exkurze v domově slavné Velké pardubické vstup zdarma.

„Naším záměrem je Dostihové závodiště co nejvíce otevřít veřejnosti. Jsme mile potěšeni, jakému zájmu se tyto prohlídky těší. Počty návštěvníků neustále stoupaly. Určitě budeme v této akci pokračovat i nadále. Je vidět, že areál Dostihového závodiště je atraktivním místem pro lidi nejen z Pardubic, ale i pro návštěvníky města,“ řekl Jan Němec, předseda představenstva Dostihového spolku a. s.


Unikátní a světově proslulý areál se veřejnosti otevřel na začátku března. Prohlídky závodiště se konají pravidelně dvakrát v týdnu – ve středu od 16.00 hodin a v neděli od 10.00 hodin. Poprvé se uskutečnila 2. března a zúčastnilo se jí osmnáct zájemců. Ovšem v dalších termínech už počty návštěvníků šly nahoru a třikrát se při prohlídkách dokonce sešla více než stočlenná skupina.

„Bylo potěšitelné, že spektrum návštěvníků bylo velmi rozmanité. Scházejí se při nich lidé v produktivním věku, důchodci a také rodiny s malými dětmi. A jednou v mimořádném termínu na exkurzi přišlo zhruba osmdesát dětí ze Základní školy ze Staňkovy ulice. Budeme rádi, když se z nich stanou pravidelní hosté Dostihového závodiště nejen při těchto prohlídkách, ale také při hlavních akcích, které pořádáme,“ řekl Jan Němec.

Exkurze na závodišti trvají zhruba hodinu. Během ni návštěvníci projdou areál, v němž si mohou prohlédnout mramorové desky se jmény všech vítězů Velké pardubické, sochy vůbec prvního vítěze Fantom či nejúspěšnějšího jezdce v historii tohoto dostihu Josefa Váni. Nechybí zastávka ve stájích, v nichž se po zimní přestávce už objevily zhruba čtyři desítky koní. A součástí prohlídky je samozřejmě procházka po dostihové dráze a kolem překážek z kurzu Velké pardubické včetně legendárního Taxisova příkopu. A to vše s výkladem průvodce, od něhož se návštěvníci mohou dozvědět řadu zajímavostí z historie i současnosti závodiště a Velké pardubické.

„Vzhledem k tomu, že se někteří lidé na prohlídky vracejí a že počty návštěvníků měly stoupající trend, tak věříme, že je jejich náplň zajímavá a poučná. A pokud se vydaří počasí, tak je to samozřejmě i příjemná relaxace v krásném přírodním prostředí,“ řekl Jan Němec.

Prohlídky Dostihového závodiště budou i nadále pokračovat. Znovu se budou konat v dosavadních termínech ve středu a v neděli. Výjimkou budou pouze dny, kdy budou na dostihové dráze probíhat jiné akce. V nadcházejícím období se to týká dvou nedělí – 10. dubna a 17. dubna. V těchto dnech se na závodišti uskuteční soutěže v jezdecké všestrannosti. Z tohoto důvodu se exkurze v těchto dvou dnech nebudou konat.

Prohlídky Dostihového závodiště se mohou uskutečnit i v jiných termínech ve všední dny, pokud o ně projeví zájem minimálně desetičlenná skupina. Je však nutné se s alespoň týdenním předstihem objednat,“ uvedl Jan Němec.

Zatímco v březnu na zahájení letošní sezony byly prohlídky Dostihového závodiště Pardubice zdarma, od dubna se již bude platit vstupné. Pro dospělé budou za 50 korun, pro děti do 15 let za 30 korun a pro děti do 6 let v doprovodu dospělé osoby bude vstup zdarma.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.