Klouda ve finále voltižního Světového poháru pátý

V německém Braunschweigu se 15. až 17. března konalo finále Světového poháru ve voltiži, kterého se účastnil také český reprezentant Lukáš Klouda.

Aktualizace 18. 3. 9:20 HOD: Klouda ve finále voltižního Světového poháru pátý

Český reprezentant ve voltiži Lukáš Klouda nakonec ve finále Světového poháru 2012/2013, které se uskutečnilo 15. až 17. března v německém Braunschweigu, umístil na pátém místě, což je s ohledem na průběh kvalifikačních závodů zajisté zklamání.

Bohužel jej však od jeho poslední kvalifikace v Lipsku opustilo sportovní štěstí. Jeho kůň Radix se před jedním z tréninků poranil v boxu a nestihl se včas zcela zotavit. „Když už jsem si myslel, že budu moci startovat na Carlosovi od francouzského kolegy Ivana Nousse, ozval se druhý Francouz – úřadující mistr světa Nicolas Andreani, že prý také nemá koně a potřeboval by si tedy půjčit Carlose. Tím jsem bohužel vypadl ze hry já a musel uvažovat, co a jak dál. Nakonec jsem startoval na koni Pino Del Rio, který však není tak zkušený. Jiné možnosti byly taktéž komplikované, tak jsem nakonec řekl, že to zkusím na něm,“ konstatoval před pátečním zahřívacím startem Lukáš Klouda.

Český reprezentant nastupoval do sobotního prvního kola finále jako poslední s vědomím, že jízda Američana Gabeho Aniella s Pinem Del Rio byla rozhodčími ohodnocena velmi nízko. Jak se však ukázalo, kůň nebyl pro českého závodníka největší slabinou. „Pino Del Rio šlapal asi nejlépe, jak mohl. Byl v mé sestavě dokonce hodnocený jako nejlepší kůň, zatímco u Američana, který na něm už odjel několik závodů, byl hodnocen skoro jako nejhorší. Řekl bych tedy, že jsme si sedli,“ zhodnotil Lukáš Klouda. „Nic méně celkový stres a nejistota spojená se startem na vypůjčeném koni a ještě navíc na zcela jiném, než jsem doufal, mě dostala pouze na páté místo. To čtvrté by neměl být problém, ale obávám se, že se této pohárové nálepky nezbavím,“ dodal.

Rozdíl mezi 5. a 4. příčkou, na níž se usadil Kloudův stájový kolega Torben Jacobs, byl po prvním kole pouze jedna tisícina bodu. Na poměrně vyrovnanou trojici jezdců z předních příček však ztráceli zhruba čtyři desetiny. „Nezbývá mi nic jiného, než zajet v neděli opravdu perfektní sestavu a minimálně s dobrým pocitem odjíždět domů. Snad i s lepším umístěním,“ doufal Lukáš. To se ale nestalo a Klouda na pátém místě zůstal. Zatímco v prvním kole obdržel 8,372 bodu, v druhém pouze 8,078 a průměrná známka 8,225 na lepší pozici nestačila. Pořadí se přitom míchalo velmi výrazně. Tedy až na tu nejvyšší, kterou vybojoval dle očekávání Nicolas Andreani. Velkým konkurentem se ovšem mu stal Thomas Brüsewitz z Německa, jenž na Aribusovi v druhém kole předstihl Ivana Nousse, jemuž dokonce nechybělo mnoho, aby se propadl ještě hlouběji. V nedělní části soutěže byl až čtvrtý za Švýcarem Lucasem Hepplerem. Ten byl v sobotu šestý, ale druhý den se zlepšil o více jak půl bodu, a to jej katapultovalo i po zprůměrování známek o dva řádky výsledkové tabulky výše. Větší zklamání než Lukáš Klouda zažil Torben Jacobs. Ten se totiž na rozdíl od Hepplera posunul o dvě místa opačným směrem. Kompletní výsledky najdete na adrese www.loewenclassics.de.

Původní článek:

Do finále postoupil z druhé pozice, přičemž na vedoucího Francouze Nicolase Andreaniho ztrácel pouhé dva body. Dalšími finalisty jsou Ivan Nousse (FRA), Torben Jacobs (GER), Gabe Aniello (USA) a Koen Akkerman (NED). Počty bodů v kvalifikacích ovšem již nebudou mít žádný vliv a závodníci začínají tzv. od nuly. V pátek se uskuteční zahřívací kolo od 21.45 hodin, v sobotu již vše vypukne naostro od 21.15 hodin první částí finálové soutěže a druhé kolo je naplánováno na neděli od 10.50 hodin. První si odjede své sestavy šestice žen a muži se dostanou na řadu zhruba o půl hodiny později.

„Přípravy na finále Světového poháru tentokrát byly náročné především z hlediska ladění kondice našeho koně Radixe. Chvíli po poslední kvalifikaci v Lipsku se před jedním z tréninků poranil v boxu a od té doby s tím stále bojujeme. Rozhodně jsme si ovšem nechtěli připustit, že by se nám ho na samotný finálový závod nemělo podařit znovu dostat do formy. Nicméně jsem měl na úkor toho pouze dva tréninky na koni. Snažil jsem se tedy trénovat především kondici, a tak nějak se zároveň i oprostit od přílišných úvah, jak moc jsem nebo nejsem připraven,“ prozradil Lukáš Klouda.

Běháni, posilování, gymnastika, barel – tak nějak vypadala příprava Lukáše Kloudy, když nemohl trénovat přímo s Radixem. „Nic z toho koně nenahradí, ale určitě to byl dobrý náběh do tréninku i na následující sezonu. Jinak se zdá, že se během příštích týdnů v mém dosavadním žití tady v Německu může mnoho změnit. Snad by to mělo být k lepšímu, tak uvidíme. Díky úplně jiným úvahám jsem se znovu mohl odreagovat od myšlenek, jak to bude ve finále Světového poháru,“ konstatoval český reprezentant, jenž žije dlouhodobě v Kolíně nad Rýnem.

„Během úterní návštěvy veterináře jsme se bohužel museli smířit s tím, že Radix zůstane doma a my si s mým stájovým kolegou Torbenem Jacobsem musíme rychle hledat náhradu. Bylo by velmi krátkozraké, pokusit se Radixe vzít s sebou a přestát s ním celý závod, pokud víme, že není stoprocentně v pořádku. Potřebovat ho budeme ještě mnoho závodů poté,“ uvedl Lukáš.  A na kom tedy bude ve finále startovat? „Ve středu jsem mluvil s lonžérkou Elke Schelp Lensing, která lonžuje mého kamaráda Ivana Nousse z Francie a bylo mi slíbeno, že se pokusí udělat vše pro to, abych mohl na jejich koni Carlosovi závod absolvovat. Samozřejmě to teď bude velice náročné nejen z hlediska samotného sžití se s koněm, ale také na psychiku. – Nějakou taktiku či strategii tak teď vůbec neřeším. Popravdě bych ji neřešil ani v případě, že by šlo vše podle plánu. Nejdůležitější je zajet sestavu čistě, s dobrým pocitem a zbytek pak jde sám. Navíc proti nynějšímu mistrovi světa jsou stejně všechny taktiky málo platné. Nikde jinde na světě není momentálně sport obecně podporován tak, jak ve Francii, natož pak voltiž. Zde zaostává i Německo. Proti Andreanimu tedy může fungovat jedině čistě zajetá sestava a čekání na chybu. Mimochodem, stejně tak jako u všech dalších soupeřů. – Ivan Nousse je např. bronzový z mistrovství světa 2012. Několikanásobný mistr Evropy juniorů Thomas Brüzewitz, který dostal do závodu divokou kartu, je podle mého názoru mnohem lepší a nebezpečnější než jeho starší bratr Viktor. Nebo pak můj tréninkový kolega Torben Jacobs či američan Gabe Annielo z Kalifornie, kteří už také předvedli, že jsou právem v této disciplíně na světové špičce... – Každopádně se pokusím si závod za všech okolností užít a pokud se mi to podaří, měla by to být i záruka dobrého výsledku,“ shrnul Lukáš Klouda. „Držte mi tedy palce nejen na samotné finále, ale i do dalších závodů, kde snad znovu odstartuji společně s Radixem,“ dodal na závěr. Finálovým závodem Světového poháru pro něj totiž rozhodně nic nekončí a hned poté se začne připravovat na reprezentační start při mezinárodních závodech CVI až v daleké Sydney.

Nyní se však veškerá pozornost ubírá směrem do Braunschweigu. Podrobné informace vč. startovních a výsledkových listin jsou k nahlédnutí na adrese www.loewenclassics.de.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.