Kočáry Národního hřebčína již míří na Světové jezdecké hry

V americkém Tryonu bude Českou republiku reprezentovat čtyřspřeží starokladrubských koní z Národního hřebčína Kladruby nad Labem pod vedením Jiřího Nesvačila jun. V pondělí 6. srpna 2018 se v Kladrubech nad Labem již uskutečnila nakládka kompletního vybavení do námořního kontejneru pro cestu do USA.

Pečlivě zabaleno a odborně naloženo bylo vše potřebné pro reprezentativní účast a komfortní zázemí. Jedná se o drezurní a maratonový kočár, postroje na koně do drezury i maratonu, chrániče na nohy koní, doplňkové pomůcky nezbytné pro péči o koně včetně osobního vybavení a ústroje jezdce a přísedících. Po cestě dlouhé přes 7000 km a třech týdnech dorazí zásilka do Tryon International Equestrain Center v Mill Springs. Pětice starokladrubských koní včetně účastníků sportovního týmu z Národního hřebčína se na místo konání dopraví v září letecky.

 

 

 

 

Česká reprezentace míří na Světové jezdecké hry, čtyřspřeží se v USA představí vůbec poprvé

(Praha, 7. srpna 2018) V září proběhnou v americkém Mill Springs v Severní Karolíně Světové jezdecké hry. Na šampionát v zámoří poprvé vyráží i česká reprezentace. Logistiku vybavení českého týmu pro akci, která by se svým významem dala nazvat „koňskou olympiádou“, zajišťuje logistická společnost DB Schenker.

Na začátku druhého srpnového týdne proběhla v Národním hřebčínu v Kladrubech nad Labem neobvyklá událost – nakládka kompletního vybavení pro čtyřspřeží do námořního kontejneru pro cestu do USA. Specialisté z DB Schenker zde odborně naložili drezurní kočár, maratonový kočár, postroje pro drezuru, postroje pro maraton a další vybavení jako deky, chrániče na nohy, pomůcky do stáje nebo osobní vybavení jezdců.

„Po nakládce přímo v areálu hřebčína v Kladrubech zamířil kontejner na kamionu do překladiště v Uhříněvsi, kde se přeloží na vlak a poputuje do německého přístavu Bremerhaven. Velkou kontejnerovou lodí poté urazí největší část své cesty, po více než 7 tisíci kilometrech a třech týdnech přistane zásilka v americkém přístavu Charleston v Jižní Karolíně. V poslední etapě se kamionem dostane do Tryon International Equestrian Center v Mill Springs,“ upřesnil Martin Bacílek z logistické společnosti DB Schenker, která přepravu vybavení pro českou výpravu zajišťuje při cestě tam i zpět.

„Naše čtyřspřeží se ve Spojených státech představí poprvé. Když závodíte daleko od domova, potřebujete kvalitní zázemí. A pokud chcete ještě k tomu zvítězit, všechno musí stoprocentně klapnout. DB Schenker jsme si vybrali pro jeho komplexní a profesionální řešení našeho požadavku na přepravu a zároveň velmi přátelské jednání,“ doplnil Jaroslav Pavel z České jezdecké federace. Pětice starokladrubských koní s reprezentačním jezdcem se pak na místo konání dopraví letecky.

Všechny jezdecké disciplíny mají každý rok svá mistrovství světa jednotlivě. Při World Equestrian Games, které se konají jednou za čtyři roky, probíhají soutěže všech jezdeckých disciplín na jednom místě. Česká jezdecká federace pro letošní rok vysílá reprezentanty ve čtyřech disciplínách: skoky, para-drezura, voltiž a spřežení. „V disciplíně spřežení bude Českou republiku reprezentovat Jiří Nesvačil ml. z Národního hřebčína Kladruby nad Labem. V kategorii se o mistrovský titul utká s nejméně další dvacítkou nejlepších jezdců z celého světa,“ říká ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jiří Machek. Letošní ročník Světových jezdeckých her proběhne od 10. do 24. září ve 12 arénách na 1 600 akrech v novém mezinárodním jezdeckém závodišti Tryon. Organizátoři očekávají návštěvu až půl milionu diváků.

 

Profil DB Schenker     

DB Schenker je jedním z předních světových poskytovatelů integrovaných logistických řešení a globálních spedičních služeb. Zajišťuje mezinárodní výměnu zboží formou silniční, železniční, letecké a námořní přepravy. Je specialistou na řízení dodavatelského řetězce a poskytování komplexních logistických řešení - od přeprav, skladování a distribuce až po řízení toku informací. Kromě inovačních řešení nabízí komfort komplexních služeb, individuální přístup, vysokou profesionalitu a oporu spolehlivého partnera. Disponuje širokým technickým, technologickým i kapitálovým zázemí.

Celosvětová síť DB Schenker zahrnuje 130 zemí, kde zaměstnává přes 91 tisíc spolupracovníků. Na každém kontinentu jsou pobočky DB Schenker klíčem

k těsné blízkosti k zákazníkům a umožňují organizovat přepravu zboží po celém světě. DB Schenker je součástí německého koncernu Deutsche Bahn, divize logistiky.

V České republice má DB Schenker prostřednictvím Schenker spol. s r. o. silné zastoupení – 1800 kvalifikovaných spolupracovníků na 22 pracovištích po celé České republice. Díky tomu dokáže být svým zákazníkům a obchodním partnerům co nejblíže a pružně reagovat na jejich požadavky. Při poskytování služeb společnost dbá na ochranu životního prostředí a zdrojů. Rovněž přebírá aktivní roli při utváření sociálního a ekonomického prostředí a snaží se přinášet užitek nad rámec společnosti.

DB Schenker patří podle žebříčku Czech Top100 mezi 250 nejvýznamnějších firem v České republice.

 

Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Národní hřebčín Kladruby nad Labem, státní příspěvková organizace Ministerstva zemědělství, plní primárně funkci chovatelského zařízení starokladrubského koně, zajišťujícího uchování tohoto plemene koně v barvě bílé a černé, jako kulturních památek a součásti národní kulturní památky. Národní hřebčín je uznaným chovatelským sdružením starokladrubského koně a zajištuje podmínky pro uchování genetické rezervy starokladrubského koně. Zároveň Národní hřebčín na svých pozemcích hospodaří, pečuje o kulturní krajinu a disponuje objekty se statutem národní kulturní památky. Současně Národní hřebčín plní funkci muzea, zaměřujícího se na dokumentační, informační a popularizační činnost v oblasti chovu starokladrubského koně a vývoje krajiny, poskytujícího služby veřejnosti, se zaměřením na odbornou i laickou veřejnost.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem představuje jeden z nejstarších hřebčínů na světě a zároveň domov nejstaršího původního českého plemene koní - koně starokladrubského. Posláním Národního hřebčína je pečovat o hřebčín v Kladrubech nad Labem a hřebčín ve Slatiňanech, s cílem udržet kontinuitu tradice chovu starokladrubského koně v Kladrubském Polabí a v krajině Slatiňansko - Slavicka, uchovat jedinečnou hodnotu hřebčína a vzájemnou symbiózu člověka s okolní charakteristickou scenérií pro budoucí generace. Snahou Národního hřebčína je rozvíjet zdejší kulturní bohatství, navazovat hodnotnou spolupráci s institucemi a jednotlivci a prezentovat hřebčín pro návštěvníky z celého světa.

Národní hřebčín chová přibližně 500 starokladrubských koní, a to ve dvou barevných variantách. V Kladrubech nad Labem je ustájeno 250 běloušů. Tradice chovu koní v Kladrubech nad Labem sahá minimálně do poloviny 14. století. Více než 300 let (1579–1918) byl hřebčín v Kladrubech nad Labem císařským dvorním hřebčínem, který zajišťoval koně pro císařský a královský dvůr v Praze a ve Vídni. O vraníky, kterých je také 250, se Národní hřebčín stará v někdejších stájích knížecího rodu Auerspergů ve Slatiňanech u Chrudimě.

Starokladrubský kůň i v současné době plní svojí původní roli ceremoniálního koně a to zejména na královském dvoře v Dánsku a ve Švédsku. Starokladrubští koně se skvěle hodí pro soutěžní spřežení a klasickou drezuru. Pro svojí klidnou a vyrovnanou povahu jsou často využíváni pro hipoterapii a jsou ideálními partnery pro volnočasové ježdění. Starokladrubské koně můžeme ovšem potkat i v parcích a ve městech jako jsou Pardubice, Ostrava a Praha, kde jsou koně využíváni pro pracovní účely u jízdní policie. Kromě toho je starokladrubský kůň k vidění při různých slavnostech a kulturních akcích po celé České republice.

Soukromé chovatele najdeme i jinde v zahraničí, hlavně pak v Polsku, v německy mluvících zemích, ale i v USA a v Asii.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.