ME Herning 2013: Šestistránková reportáž v zářijovém Jezdectví!

Dánský Herning přivítá o posledním srpnovém víkendu Mistrovství Evropy ve skocích, drezuře a paradrezuře. Také ČR vysílá své zástupce - skokové družstvo a paradrezuristku.

Za ČR jsou přihlášeni: Aleš Opatrný - Zidande P, Jiří Skřivan - Kallisto, Zuzana Zelinková - Luka´s Ninja, Ondřej Zvára - Carmen Arcus (skoky)

Anastasja Vištalová - Jambo (paradrezura) - nakonec nestartovala, o paradrezuře na ME více v říjnovém Jezdectví

Dva mladí Britové Ben Maher a Scott Brash a jeden gentleman z Francie Roger Yves Bost. Foto Michael Motygin

Dámy s Jejím Veličenstvem - Helen, Charlotte a Adelinde. Foto Michael Motygin

 

Zlatí britští sympaťáci... Foto Michael Motygin

Aleš Opatrný a Zidande P ve čtvrteční soutěži na oxeru Rolex č. 11A. Foto Michael Motygin

 

Česká výprava včetně vedoucího ekipy Bohumila Rejnka a veterinářky Dr. Vojáčkové.

Tři nejlepší drezurní týmy: zlato má Německo, stříbro Nizozemí a bronz Velká Británie. Foto Michael Motygin

 

 

 

Ondra a Carmen. Foto Michael Motygin

Jiří Skřivan s Kallistou. Foto Michael Motygin

Zuzana Zelinková a Luka´s Ninja. Foto Michael Motygin

Aleš Opatrný a Zidande P.

Aktualizace 29. 8. 9:40 HOD: Již dnes si budete moci v zářijovém Jezdectví přečíst, jak hodnotí ME všichni čtyři naši účastníci! Víte, proč došlo k zastavení Kallisty před zdí? Nebo že pro dvojici Opatrný-Zidande P to byl poslední společný start? Více na stranách 24-29!

25. 8. 16:30 HOD: A dámy budou i dnes stát na stejných stupíncích, jako po GP Speciálu - nejvýše Charlotte, níž Helen a nejníže Adelinde!

16:11 HOD. To vedení netrvalo dlouho - a už je na špici Valegro! A o necelých 5 procent! 

25. 8. 16 HOD: Dnes se rozdělují poslední medaile, a to v küru GP. Zatím vede Parzival před Undercoverem.

16 HOD: Právě sklízí bouřlivé ovace poslední startující Roger Yves Bost, který udržel nervy na uzdě a dokončil bez chyby, čímž se stal mistrem Evropy! Stříbrný je Ben Maher, ten také nechyboval, i když klisna dnes působila nervozně, a třetí Brit Scott Brash! Ten předvedl obě kola bez trestných bodů.

Do druhého kola nastoupilo pouze 19 dvojic. První výsledek, který byl celkově jednociferný, byl jako 15. Scott Brash s Hello Sanctosem (6,72). Chyboval Ludger Beerbaum s Chiarou (B v trojskoku, nakonec 6. místo), po něm Daniel Deusser s Cornetem d´Amour chybovali pro změnu na A (5. místo). Ani miláček publika Rolf Goran Bengtsson s Casallem Ask se chybě nevyhnul - opět v trojskoku na B (4. m.). Zastavení v trojskoku na B měl Steve Guerdat a Nino, a to je odsunulo až na celkové 8. místo. Před něj se posunula další členka švýcarského týmu Janika Sprunger a Palloubet d´Halong, která v obou kolech jednou chybovala.

14:20 HOD: A tam i zůstává! Po odskoku zdálky na oxer č. 10 chyboval Ben Maher a posunuje se na druhé místo! Na třetí se posunul ze šestého S. Guerdat.

14:18 HOD: Napínavě překonaný téměř každý skok - to je výkon Y.R. Bosta, který ale na překážkách nechyboval a ujímá se vedení (1,58)!

14:15 HOD: Ale ne! I RGB chyboval na závěrečném dvojskoku na A!

14:12 HOD: Napětí vrcholí - na kolbiště vjel za halasu tribun RGB! Ale už je úplné ticho....

14:10 HOD: Celý parkur mu drželi palce, ale chyba přišla - na posledním skoku! L. Beerbaum má 7,34!

14:07 HOD: Do čela se ale dostává olympijský vítěz S Guerdat, protože dokončil čistě (4,29 tr.b.)! Co na to jeho následující konkurenti?

13:57 HOD: A Britové potvrzují skvělou formu, neboť po M. Whitakerovi s 1 tr. b. dokončil jako 16. v pořadí čistě i další čerstvý držitel evropského zlata, mladičký Scott Brash!

13:37 HOD: První na překážkách bezchybný byl nestor jezdectví M. Whitaker a Viking. Ovšem, jak se ukazuje, 13. překážkou tohoto parkuru je čas, který zatím nepřekročil jen první, italský jezdec. A Michael tedy dojel s 1. tr. b.

13:32 HOD: Jednu chybu jako úvodní Ital měla i přes velké štěstí Athina Onassis (předposlední oxer odskakovala opravdu zdálky), a to na prvním skoku dvojskoku (5 tr. b.). Stejný výsledek, jen s větší časovou penalizací měl k radosti domácích S. Pedersen (6).

13:30 HOD: Množí se také chyby na C trojskokui - také člen Shane Breen a Balloon tam chybovali, plus 2 další chyby, na oranžové úzké vysoké zídce a oxeru PSI před závěrečným dvojskokem.

13:24 HOD: M. van der Vleuten kromě jedné chyby též chyboval na závěrečném dvojskoku na distanci s oxerem PSI. Chybu udělal ale na 12B (9 tr. b.). První, kdo bez chyby absolvoval závěrečnou pasáž byl A. de Ponnat, ovšem chyboval na vodě a C trojskoku (zadní břevno spadlo, až když byl za skokem!) (9 tr. b.)

13:20 HOD: Jako druhý za obrovského aplausu nastoupil domácí Andreas Schou a Vivaldi, ten chyboval 2x - nejdříve na skoku FEI/Herning na distanci s trojskokem, kde take měl trošku problém, poté opět na 12A. A jak se ukazuje, bude to asi oříšek tento dvojskok ze dvou velkých úzkých kolmých skoků (10 tr. b.)

13:16 HOD: První jezdec na startu, stále přicházejí diváci, počasí je excelentní, i když trochu větrné - do 25 nakonec nenastoupil C.O. Nagel s Corradinou. Jako první odstartoval Ital Luca Maria Moneti a chyboval jen v závěru na 12A, dvojkoku s úzkým průčelím na skoku, který je tu nový a znározňuje logo tohoto ME. Sledujte s námi další průběh!

24. 8. 10 HOD: Dnes odpoledne se rozhodne o skokovém mistru Evropy! Udrží vedení Ben Maher? Nebo obhájí prozatím třetí RGB? Nebo si snad zatím pátý Ludger dá dárek k pondělním narozeninám? Tipujte s námi! Jak dopadli naši jezdci v souběžně probíhajícím tříhvězdovém CSI?

Včera ve 21 hodin se na velké MCH aréně připravil po juniorském skákání parkur pro CSI*** (prostě tady se pořád něco děje souběžně na dvou arénách). Jako první nastoupil Cento Lano a předvedl bezchybnou jízdu, také Falco Union šel čistě a jako zcela poslední, 82., dokončil Caleri II. Skákání začalo zase dnes v 8 hodin, zatím šla bezchybně Zuzka Zelinková a Caleri.

14:44 HOD: Právě dojel E. Gal s G. Undercoverem, jeho známky však na stupeň vítězů nestačily. Takže pořadí se nezměnilo a olympijští vítězové Ch. Dujardin a Valegro (GBR) zvítězili i na "Evropě" před H. Langehanenberg s Damonem Hillem (GER) a třetí A. Cornelissen s Parzivalem. Zajímavé je, že všechny tři jezdkyně se v úloze zmýlily! Stejně jako Švéd Patrik Kittel (Toy Story, 16.). Isabell Werth (Don Johnson) měla problém v přechodem krok-pasáž-piafa a při přeskocích každý první (19.). Edward Gal nakonec odsunul Kristinu Sprehe s Desperadem na 5. pozici.

23. 8. 12 HOD: V pátek mají skokani volno. Drezurní jezdci dnes jedou GP Special a odpoledne nás čeká jejich dekorování. Přidána včerejší fotogalerie skokanů. Nezapomeňte, že zářijové Jezdectví vychází ve čtvrtek 29. 8. a najdete v něm vyčerpávající zpravodajství odsud z Herningu včetně rozhovorů s našimi jezdci a nejzajímavějších fotografií!

20:24 HOD: Těsné rozdíly jsou na medailových pozicích mezi zlatou Velkou Británii, stříbrným Německem a bronzovým Švédskem! Aleš Opatrný je na 35. pozici, nejlepších 25 postupuje do sobotního finále. Jednotlivce stále vede Ben Maher před Y.R. Bostem a na třetí se probojoval RGB. Rolf-Goran Bengtsson má v Herningu spoustu příznivců, a tribuny šílely, když přidal nulu na svoje a švédské konto. Uvidíme, jak s Casalem Ask bude v sobotu pokračovat. Na čtvrté místo klesla po prvním kole vedoucí Francie, také dnes se škrtal výsledek Kevina Stauta a Silvany. Páté místo patří Švýcarům a až šesté místo obsadili Nizozemci, stříbrní z OH v Londýně. 

20:05 HOD: Steve Guerdat chyboval na vodě a propadá se.

19:56 HOD: Ve vedení po třech jezdcích zůstává GBR.

19:51 HOD: Po dvou kolech třetí R.Y. Bost dojel čistě a čekáme, jak půjde S. Guerdat, který byl po dvou kolech bezchybný.

18:57 HOD: A Ben Maher ani náhodou nezatížil své konto chybou a zůstává ve vedení. Britské družstvo má tedy první nulu...

18:50 HOD: Alešův výkon se jeví ve světle dalších výsledků výborně, první nulu měl až 19. startující pro švédský tým Jens Fredricson a Lunatic, poté hned pro německý D. Deusser a francouzský P. Delaveau.

18:05 HOD: Aleš Opatrný a Zidande P skvěle dokončili, nechybovali a mají jen 1 tr. b za čas!

17:15 HOD: Od 18 hodin začíná druhé kolo družstev a třetí kvalifkace jednotlivců, Aleš Opatrný bude na startu jako druhý. Dnes se dozvíme i vítěze týmů ve skocích. A motýlí je dnes celý trojskok!

11:18 HOD: Poslední závody v kariéře Digbyho byl excelentní a  získává průběžné čtvrté místo, což znamená zatím  třetí místo pro Dánsko za NED, GBR a před Německem! Vidíte, že boj je opravdu napínavý.

11:07 HOD: Hned po přestávce byl na řadě Parzival - jeho jízdu rozhodčí ohodnotili na třetí místo. Rozdíl oproti Valegrovi je kolem 5 procent. Posunul tak domácí Annu Kaszprzak s Donnperignonem na 4. pozici. Ovšem znamená to, že Nizozemí je o kousíček ve vedení před Velkou Británií a Německem. Na 5. místě je C. Hester a Uthopia s rozdílem 10 procent na Charlotte.

22. 8. 10:45 HOD: Právě skvěle dokončila svoji jízdu Charlotte Dujardin a Valegro, a předjela Edwarda Gala s Glocks Undercoverem! Diváci šílí a boj se přiostřuje, atmosféra je skvělá! A to tu máme pouze způli zaplněné tribuny, až budou plné, těžko si ovace představit. Na tribunách se snaží pořadatelé během jízd udržet maximální ticho, dokonce zavírají jejich vchody. Zatím jsou slyšet na dánské pořadatele opravdu jen slova chvály - všechno klape, každý se snaží vyhovět, ovšem samozřejmě pravidla pro přístup do určitých prostor jsou velmi přísná.

Ale zpět k drezuře. Zatímco včera po první části vedlo Německo, nyní to vypadá opět na Velkou Británii, která excelovala již vloni na OH. A zatím to vypadá i na druhé místo pro Německo. Ale uvidíme - buďte s námi, za chvíli jde Parzival!

21 HOD: Ve čtvrtek začne skákání v 18 hodin, druhý jde Aleš Opatrný, snad půjde přímý přenos na Eurosportu (a nezapomeňte na FEI TV). Připravujeme pro vás do časopisu, který vyjde příští týden, zákulisní informace a další zajímavosti. I když je spíše škoda, že jste v Herningu nebyli osobně - konta našich jezdců i týmu vypadají vysoká, ale sami jako odborníci přeci víte, jak málo stačí... Parkur o parametrech 160 cm výška, 200 cm šířka a 400 metrů/min rychlost na mistrovství Evropy nemůže být žádná brnkačka.   

19:28 HOD: Dle očekávání předjela všechny I. Werth a Don Johnson (75,213 %). Druhá je Fabienne a třetí Andreas Helgstran a impozantní valach Akeem Foldager.

17:50 HOD: Místo překážek nyní v hlavní aréně vyrostl drezurní obdélník a jedou se první kola družstev a jednotlivců. Zatím vede Němka Fabienne Lütkemeier a D´Agostino.

17:40 HOD: Do zítřejšího třetího kola jednotlivců pro 50 nej se dostal A. Opatrný.

12:58 HOD: Čeští jezdci jsou v jednotlivcích 48. A. Opatrný, 59. Ondřej Zvára, 71. Zuzana Zelinková a 72. Jiří Skřivan. Družstvo je 17. z 19.

12:20 HOD: Vede družstvo Velké Británie před Švýcarskem, Francií, Německem a Švédskem. Pořadí jednotlivců se nezměnilo - Ben Maher, S. Guerdat a Y. Bost.

12:17 HOD: Druhý v jednotlivcích zůstává po čistém výkonu olympijský vítěz Steve Guerdat.

12:15 HOD: A Ludger nepřidává družstvu Německa ani jeden trestný bod! A samotnému zůstávají 3.34 tr.b.

12:07 HOD: Bezchybně absolvoval i úřadující mistr Evropy R. G. Bengtsson, po včerejšku sedmý.

11:49 HOD: Stejně jako Corradina chyboval i Codex One na B v trojskoku. Přidá k čistému výkonu Corneta d´Amour nulu Chiara s Ludgerem?

10:18 HOD: Aleši Opatrnému bohužel na skok číslo 3, kolmý skok FEI, nevyšla vzdálenost a chyboval, poté i na následujícím oxeru, ale jinak na složité pasáže zvládly na jedničku, je to opravdu škoda. Celkem 9 tr. b.

9:45 HOD: Bohužel Jiří Skřivan kromě zastavení získal dalších 24 tr. b. Zastavení přišlo na skoku číslo 5, poté chyboval na oxeru B v dvojskoku, v trojskoku na onom prostředním úzkém oxeru, motýlím úzkém skoku a poté na distanci na širokém oxeru Rolex a také na posledním kolmém skoku. Zatím je v této "slabší" části týmů jen jeden čistý výkon, ale za jednotlivce (Athina).

9:21 HOD: Zuzana Zelinková a Lukas Ninja dokončili se 17 tr. b. Nejdříve na prvním, kolmém skoku dvojskoku, poté opět druhý skok v trojskoku, dále motýlí skok, neboť stejně jako včera Ninja bočil k východu, a poslední skok téměř proskočili.

9:01 HOD: Ondřej Zvára a Carmen Arcus předvedli parkur se třemi chybami po pěkném výkonu - v trojskoku na B, na "motýlím" kolmém skoku a bohužel na posledním kolém skoku. Trojskok začíná širokým triplbarem, na dva cvalové skoky úzký oxer, kde koně celkem chybují, a na jeden kolmý skok.

8:50 HOD: A dnešní parkur je již samozřejmě o něčem jiném než včerejší honební (to podotkl na tribuně sedící vítěz ČP Velké ceny Ptýrova S. Motygin). Jako první odstartovali 3 jednotlivci, D. Goldstein, A. Onassis de Miranda (stejně jako včera bezchybně) a turecký E. Karaevli.

Aktualizace 21. 8. 8:38 HOD: Hlásíme se přímo z Herningu. On-line výsledky zde. Začínáme v 8:45 hod, čtvrtý jde Ondřej Zvára, který z prohlídky parkuru směr opracoviště odešel již po osmé...Je pod mrakem a celkem chladno. Prostě Dánsko.

20:21 HOD: Soutěž za pološera skončila, vyhrál Ben Maher a Cella. Naše družstvo je 16. Vedou Francouzi před Velkou Británií.

19:24 HOD: Máme za sebou další jezdce a Ben Maher zatím pořád vede před Bostym a nově třetí Luzianou Diniz s Winningmoodem (několikrát měla štěstí, ve fotogalerii pak uvidíte, jak moc byla bílému hřebci vděčná). Bohužel další z favoritů v závěrečné pasáži přišel k oxeru před trojskokem dál a chyboval a pak ještě i na C trojskoku. Kdo? Henrik von Eckermann s Gothou.

18:53 HOD: A máme novou vedoucí dvojici - kdo jiný, než Angličan Ben Maher a Cella (opět odkazujeme na jeho profil v Jezdectví...) Polák Lukasz Koza, mistr ČR 2010 měl dvě chyby až v závěru v trojskoku. A také máme za sebou první pád Rusky Natalie Simonii.

18:45 HOD: Jiří Skřivan a Kallisto měl 4 chyby a čas 104.44 s. 

17:54 HOD: Probíhá přestávka na úpravu povrchu. Zapomněli jsme na tříčlenné družstvo Portugalska, takže družstev je 21 a za jednotlivce startuje jezdkyně Israele D. Goldstein.

17:49 HOD: A vedení se za velkého potlesku ujímá Bosty s Castle Forbes Myrtille Paulois.

17:47 HOD: Stejně jako Ludger Beerbaum chyboval na C v trojskoku K.-O. Nagel s Corradinou a je na průběžném 5. místě (83:30).

17:44 HOD: Zuzana Zelinková a Lukas Ninja bohužel chybovali 4x.

17:30 HOD: Až 17. jezdec, za sousední Švédsko startující Jens Fredricson s Lunaticem předjel doposud vedoucího Ira, i když na posledním skoku za velkého fandění tribun chyboval (78.90).

16:58 HOD: Ludger Beerbaum s Chiarou měl bohužel jedno shození na C v trojskoku a zařazuje se až na prozatímní druhé místo za úvodním Irem Shanem Sweetnamem.

16: 55 HOD: O. Zvára měl dvě shození, pokaždé na skoku nad bazénkem, a celkový čas je 91.07.

15 HOD: Frank Rothenberger s týmem staví parkur. Dnes v této hlavní aréně probíhaly tréninky drezurních ekip. Jaký je plánek parkuru 150 cm na čas?

Dvojskok hned jako pátá překážka (oxer a liverpool), jako dvanáctka je jasně žlutý trojskok kolmý skok kolmý skok oxer po distanci s oxerem nad bazénkem... Zajímavé to rozhodně bude.

Od 16 je prohlídka parkuru a české družstvo bychom měli oficiálně nafotit.

Aktualizace 20. 8. 14:40 HOD: Hlásíme se přímo z Herningu. Areál se začíná zaplňovat, všichni drezurní a skokoví koně prošli veterinární přejímkou a první mistrovská soutěž odstartuje v 16:45 hod., prvním jezdcem je Ir Shane Sweetnam s hřebcem Amaretto d'Arco, poté odstartuje Pius Schwizer a valach Picsou du Chene a třetí úřadující mistr ČR Ondřej Zvára a klisna Carmen Arcus.

Jak již jistě víte, našemu družstvu vylosoval jeho šéf Bohumil Rejnek pořadové číslo tři. Čtyřku má Německo a tak za Ondrou pojede Ludger Beerbaum s Chiarou.

Družstev je celkem 19 v pořadí: Irsko, Švýcarsko, ČR, Německo, Francie, Maďarsko, Velká Británie, Řecko, Nizozemí, Rusko, Belgie, Finsko, Itálie, Norsko, Turecko, Bělorusko, Švédsko, Španělsko, Dánsko a Polsko.

Samozřejmě jsou všichni Češi na místě:-)

18. 8. 1 HOD: Většina českých koní dorazila, v ranních hodinách se čeká ještě příjezd Jiřího Skřivana a Kallisty. Některé jezdce, jako třeba Aleše Opatrného, přiletí podpořit členové rodiny - přítelkyně Natálka a syn Patrik. Natálka Roučková ještě startuje na VC Ptýrova, ale v pondělí již bude sedět v letadle.

Aktualizace 16. 8. 21:40 HOD: Změnám není stále ještě konec - kvůli zranění nemůže být náhradnicí Meredith Michaels-Beerbaum, chybět bude i drezurní Mistral Hojris a Laura Tomlinson (GBR) a dokonce i Fuego de Cardenas.

Znamená to, že náhradníkem Němců je Marcus Ehning, který měl startovat ve třech hvězdách.

Mnozí jezdci přiletí do Herningu z GCT ve Valkenswaardu, a třeba Zuzana Zelinková dorazí až poté, co odtrénuje na mistrovství Slovenska své mladé svěřenkyně.

Aktualizace 12. 8. 18:30 HOD: Místo Monte Belliniho pojede Chiara, což jistě potěšilo všechny příznivce Ludgera Beerbauma. Bohužel hřebec se minulý týden zranil a Philip Weishaupt tak musí zůstat doma v Riesenbecku a uvolnit místo v týmu svému šéfovi. Jako náhradnice v německém týmu je nyní Meredith M.-Beerbaum a Bella Donna.

Také mezi německými drezuristy došlo ke změně: místo zraněného Dablina (Anabel Balkenhol) nastoupí náhradník  D'Agostino a Fabienne Lütkemeier.

Další novinkou je sponzor  trofejí - stala se jím ruská společnost Kap Jumping.

Čeští koně odjíždí v pátek 16. 8., pouze v sobotu odjíždí Kallista. Veterinářkou týmu je Dr. Vojáčková, vedoucím ekipy B. Rejnek.

29. 7. 12:20 HOD:

Na CSI3* Herning jsou přihlášeni:
Aleš Opatrný – Falco Union
Zuzana Zelinková – Caleri II
Ondřej Zvára – Cento Lano Arcus

Na CSIJ je přihlášena Kateřina Málková - Parodie, Cornils

28. 7. Ondřeje Zváru jsme vyzpovídali na martinickém šampionátu mladých koní. Částečně se mluvilo o mistrovství (to si přečtete v srpnovém Jezdectví) a částečně o nadcházejících týdnech. "Hned po Martinicích startuji týden na CSI Wiener Neustadt, což budou poslední závody před ME." Zato CSIO Bratislava jezdec vynechává: „Už jsme tam byli dvakrát a nebyli jsme tam úplně spokojeni, takže jsme se rozhodli, že tyto závody budeme vynechávat.“ Co byste považoval na ME za svůj úspěch? "Dostat se do finále, vrátit se ve zdraví. To, co tam stojí, jsme ani jeden neskákali, takže je to pro nás velká neznámá. Cítím se ale velmi dobře, klisna, myslím, má formu a s paní majitelkou děláme všechno proto, aby byla zdravá a spokojená."

 

O tom, kdo v Herningu bude a nebude na startu chybět, píše dále Kateřina Hanušová.

Jednotlivé státy již musely určit konečné čtyřčlenné týmy plus náhradníky. Velkou roli v nominacích sehrálo kromě CHIO v Cáchách i zatím poslední kolo Poháru národů první divize ve Falsterbu – kde suverénně zvítězili Němci před Italy a Nizozemci. Dvojitá nula Carstena-Otto Nagela s Corradinou zajistila nominaci této dvojici s přihlédnutím ke skvělým výkonům na předchozích ME a MS. Naopak Marcusu Ehningovi na Plot Blue dvojitá nula ve Falsterbu nepomohla – německý šéftrenér Otto Becker měl v období nominací k dispozici sedm špičkových párů a tak obtížné dilema na svém postu zatím neřešil – nakonec nechal doma loňské olympioniky Marcuse Ehninga (Plot Blue) a Meredith Michaels-Beerbaum (Bella Dona)! Do týmu naopak zařadil již loni nominovaného, ale nakonec nemocného Monte Belliniho (Philipp Weishaupt), který ve Falsterbu zvítězil v PN, aniž nastoupil na start (díky skvělým výkonům ostatních) a ve Velké ceně skončil po dvou čistých kolech šestý, předtím ovšem zazářil čtyřmi nulami a dvěma vítězstvími v Rotterdamu. Další tutovkou byl první jezdec světového žebříčku Christian Ahlmann – nominovaný je s Codexem One, ale v případě zranění ho může nahradit Taloubetem Z, dále se do týmu skvělými výkony a konstantní formou probojoval novopečený mistr Německa Daniel Deusser s Cornet D’Amourem. Ludger Beerbaum s Chiarou obsadili pozici náhradníků. Na výběru se určitě výrazně podepsala skutečnost, že se na ME do týmů započítává i úvodní honební soutěž – a Bella Donna i Plot Blue bývají při tomto hodnocení v nevýhodě.

Řada hvězd Evropu míjí
Nizozemí překvapilo neúčastí Gerco Schrödera (Londona šetří majitel na lépe dotovanou GCT) a Marca Houtzagera, jehož Tamino má lehké zranění, které však vylučuje top-formu v období ME. Oranžový tým by tedy měl startovat ve složení J. Dubbeldam – Utascha SFN, M. van der Vleuten – VDL Groep Verdi, J. Vrieling – VDL Bubalu, L. Thijssen – Tyson a W. Greve – Carambole.

Také zlatí olympionici z Velké Británie se musí na startu obejít bez největší hvězdy – vítěze GP Cáchy Big Stara s Nickem Skeltonem, který valacha rovněž šetří na lépe dotované podniky. V nominaci zůstali S. Brash, W. Funnel, M. Whitaker, B. Maher a R. Smith.

Za Francii by měli nastoupit K. Staut (Silvana HDC), P. Delaveau (Orient Express HDC), Eugenie Angot (Old Chap Time), R.-Y. Bost (C.F. Myrtille Paulois) a A. De Ponnat (Armitages Boy) – chybí tedy hvězdy jako Pénélope Leprevost či Simon Delestre.

Do užšího okruhu favoritů by po letošních výkonech měli patřit i Belgičané, jež postihla smůla v podobě zranění As Cold As Ice Z jezdkyně J.-A. Melchior. Tým nastoupí ve složení D. Demeersman, L. Philippaerts, N. Philippaerts a J. Verlooy.

Medailové ambice určitě mají také Švédové ve složení R.G. Bengtsson (Casall ASK), A. Augustsson (Mic Mac du Tillard), H. von Eckermann (Gotha FRH) a J. Fredricson (Lunatic), kteří v poslední době všichni dokázali vyhrát nějakou významnou GP, poslední zmíněný právě doma ve Falsterbu.

Pominout jistě nelze ani druhé z Falsterba Italy, disponující několika skvělými dvojicemi v čele s L. Monetou (Neptune Brecourt) a svérázným párem E. Gaudiani – Cocoshynsky. Dobře připravení jistě přijedou také Irové, opět bez Denise Lynche, zato s Billym Twomeym a zkušenou Tinka’s Serenade.

Švýcaři jsou oslabení ztrátou nejlepších koní P. Schwizera, zato mají na startu olympijského vítěze Guerdata. Domácí Dánové se rovněž pečlivě připravovali pod vedením S. Pedersena a Tjarka Nagela, takže se můžeme těšit na velmi napínavé souboje o nejcennější kovy.
Drezura

V drezurních kádrech nedošlo k výrazným změnám a na nejcennější kov si stejně jako vloni nejvíce brousí zuby Němci, Nizozemci a Britové. Nezbývá než si počkat, které dvojice přijedou v nejlepší formě, protože drezurní boje se v posledních letech stávají stále napínavějšími.

Seznam startujících najdete zde.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.