TAXIS SNOW POLO pohltilo Pardubice

Skoro malý zázrak. V polabské nížině, kde padaly teplotní rekordy, se podařilo uspořádat první mezinárodní turnaj koňského póla na sněhu TAXIS SNOW POLO. Šlo o světový unikát, kdy se finálové zápasy odehrávaly na ledové ploše pokryté téměř 300 kubíky sněhu. 

Příběh koňského póla na sněhu se začal psát už před mnoha týdny, poslední únorový čtvrtek vše vrcholilo. Na pardubické závodiště přijely první kamiony se sněhem z Vysočina Aréna v Novém Městě na Moravě. Nakonec jich bylo čtrnáct. Poslední vrstvu sněhu malé „bagříky“ na ledovou plochu rozhrnuly v sobotu ráno, tedy v den D mezinárodního turnaje. A zatímco v zahraničí rušili světový pohár v lyžování, v Pardubicích se koňského pólo na sněhu odehrálo – i navzdory teplotním rekordům, které v posledních dnech padaly.

„Příprava byla náročná, někteří nás možná označovali i za blázny. Ale podařilo se. Odolali jsme počasí, divákům nabídli nový sport v Pardubicích a podle ohlasů hráčů si turnaj užili i oni,“ řekl místopředseda představenstva Dostihového spolku Martin Korba. „Akce v žádném případě neskončí pro naši společnost ztrátou. Sledovali jsme dva cíle – jednak přivést do Pardubic atraktivní a v Čechách relativně mladý sport, a také oslovit jiné portfolio partnerů, které tento sport má.“

V mezinárodním turnaji se utkaly čtyři týmy. Ve žlutých barvách České mincovny nastoupilo maďarské trio, které také nakonec zvítězilo, když porazilo Slovensko. Tuto zemi reprezentovali hráči v barvách černého týmu Raiffeisen Leasing. V červených barvách Tesla nastoupil tým složený z hráčů z několika zemí Evropy. A konečně domácí – v modrých barvách Insight Home. Slavnostního vhazování míče se ujali 1. místopředsedkyně Senátu ČR Miluše Horská a náměstek primátora města Pardubice Petr Kvaš.

Do turnaje nastoupilo 14 hráčů, kteří během hry vystřídali šestadvacet koní. Součástí turnaje bylo také dětské polo. Na vše dohlížel rozhodčí Brad Rainford-Blackett – profesionální hráč póla z Velké Británie, který hraje na oficiálních turnajích v Evropě a v Austrálii.

„Už jsem párkrát snow polo hrál, ale na ledové ploše to byl zážitek. I přes nepříznivé podmínky byla herní plocha výborně připravená. Je to vynikající nápad, zázemí závodiště je perfektní. Poprvé v České republice jsme hráli před tribunou, což byl zážitek. Přišlo hodně lidí a hezky fandili, a to hráče nabudí. Těším se na další akce Taxis Polo. Věřím, že se to stane pravidelnou součástí koňského kalendáře v Pardubicích,“ komentoval turnaj Achim Jähnke, jednatel Aviator Polo Clubu, který sám do hry nastoupil v barvách TESLA týmu. „Sám jsem se ke koňskému pólu dostal, když jsem jednou viděl turnaj. Natolik mě to fascinovalo, že jsem jej začal hrát bez jakýchkoli předchozích jezdeckých zkušeností. Proto doufám, že se v tom skvělém publiku v řadách diváků třeba najde budoucí hráč póla. Když to někdo bude chtít zkusit, může se obrátit na náš klub.“

Hlavní sobotní program víkendového turnaje navštívilo bezmála 600 lidí. Menší návštěvnost měla páteční rozehrávky a nedělní zápasy. Sobotní turnaj bylo možné sledovat také na online streamu na stránkách EquiTV. Česká televize pak ve středu 6. března přinese na programu ČT Sport záznam turnaje, ve dnech 7. a 14. března jej bude reprízovat. O Taxis Snow Polo měla zájem také další média, o akreditaci požádalo na 20 fotografů.

„Rád bych poděkoval všem, kteří turnaji věnovali svůj čas a své nadšení. Jmenovitě bych chtěl poděkovat hejtmanovi Pardubického kraje Martinu Netolickému za poskytnutou záštitu a náměstku primátora města Pardubice Petru Kvašovi za podporu. Děkuji také všem partnerům, bez kterých bychom tuto akci nemohli uskutečnit. Děkuji všem hráčům a taky divákům. Děkuji rozhodčímu Bradovi. Věřím, že si to všichni užili a že se do Pardubic vrátí na další turnaje Taxis Polo,“ řekl Jan Prucha, viceprezident České asociace hráčů koňského póla.

Taxis Polo se do Pardubic vrátí v létě. Ve dnech 7. – 9. června se na pardubickém závodišti uskuteční Taxis Polo Open Cup a od 16. do 18. srpna pak Taxis Polo Beach.

 

Původní tisková zpráva

Jen deset dní zbývá do startu unikátní sportovní události. První březnový víkend odehrají týmy z České republiky i zahraničí turnaj koňského póla na sněhu TAXIS SNOW POLO. Zázemí mu poskytne nejen dostihové závodiště, ale také ledová plocha Zimního sportovního parku Nadace pro rozvoj města Pardubic. Právě ta se totiž stane centrálním dějištěm a hřištěm pro mezinárodní turnaj.

Zimní koňské polo se hraje například v St. Moritz nebo v Kitzbühelu, v Čechách jde o unikátní událost. V Pardubicích se představí týmy reprezentující Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a tým složený z hráčů z několika evropských zemí. Profesionální rozhodčí přijede až z Velké Británie. V rámci doprovodného programu nebudou chybět ani zápasy dětí. To vše pod záštitou České asociace hráčů koňského póla, hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a díky vstřícnosti města Pardubice.

„Turnaj TAXIS SNOW POLO je pro nás velká výzva. Takový sportovní podnik se u nás ještě nekonal. Nechceme ale zůstat jen u zimního turnaje, během roku plánujeme další dva turnaje – Taxis Polo Cup na trávě a Taxix Beach Polo na písku,“ prozradil místopředseda představenstva Dostihového spolku a.s. Martin Korba.

Ledová plocha kluziště musí být pro potřeby zimního póla upravena. Díky partnerům a sněhovému dělu bude pokryta vrstvou sněhu. „Znamená to pro nás náročnou přípravu, ale jsme odhodlaní a připravení bojovat nejen na hřišti, ale také s počasím,“ řekl viceprezident České asociace hráčů koňského póla Jan Průcha a dodal: „Připravujeme online stream na stránkách EquiTV a Česká televize odvysílá čtvrthodinový sestřih turnaje. Ovšem cítit atmosféru zápasů a celého doprovodného programu na vlastní kůži je nenahraditelný zážitek. Proto vyzýváme všechny fanoušky – držte nám palce a přijďte za námi přímo na závodiště.“ 

Kromě sportovní stránky čeká na diváky i doprovodný program. Budou si moci nejen prohlédnout stáje a setkat se osobně s hráči, ale také se třeba na koně posadit nebo si dokonce i zkusit pólo zahrát.

Turnaj TAXIS SNOW POLO se koná ve dnech 1. – 3. března 2019. Stěžejní program se odehraje v sobotu 2. března, zahájení je plánováno na 14:00 hod. Finálový zápas začne v 17:00 hod.

Podrobnější informace o turnaji a časový harmonogram všech tří dnů turnaje jsou k dispozici na www.TaxisSnowPolo.com. Vstupné v pátek a v neděli je zdarma, vstupenku na sobotu lze zakoupit v síti Ticketstream nebo přímo na místě konání turnaje.

Hlavními pořadateli turnaje jsou Aviator Polo Club a Dostihový spolek a.s.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.