SP ČP Brno: VC pro Hanu Pokornou

Již druhým kolem bude pokračovat ve dnech 5. – 6. května 11. ročník Skokového poháru České pojišťovny. Tato parkurová extraliga zavítá tentokrát na kolbiště TJ Moravan v Brně – Veveří, které je specifické tím, že se nachází v samém centru města. U diváků patří mezi velmi oblíbené, a to nejen díky kvalitnímu startovnímu poli, ale také kvůli zajímavému doprovodnému programu.

Aktualizace 11. 5. 9 HOD: Pod tímto odkazem najdete fotogalerie a zde záznam ČT.

 

Aktualizace 6. 5. 20:30 hod: Velká cena Brna pro Hanu Pokornou

Nedělním dnem vyvrcholily dvoudenní závody v Brně – Veveří. Hlavní část programu, Velká cena Brna, byla současně druhým kolem Skokového poháru České pojišťovny 2012 pořádaného pod záštitou ministra zemědělství ČR – Ing. Petra Bendla. Kurz Velké ceny, stejně jako dalších rámcových soutěží, připravil stavitel a hlavní organizátor v jedné osobě – Robert Smékal. Pro závodníky postavil první letošní parkur nejvyšší úrovně (T**, 150 cm), která se v České republice jezdí.

Na start se postavilo celkem 24 dvojic, z nichž deset postoupilo do finále, kde již šlo nejen o bezchybný výsledek, ale také o čas. Základní část dokázala dokončit bezchybně pouze čtveřice jezdců. Jako první se to podařilo Jiřímu Skřivanovi s klisnou Kallisto, navíc jako jedinému s pohárovým koněm. Jednou chybou v závěru finále se však připravil o vítězství. Musel se tak sklonit před dvěma ženami – Hanou Pokornou v sedle jedenáctiletého hannoverského hřebce Chanell a Nikolou Bielikovou na devítiletém holštýnském hřebci Caleri-II. „Byla jsem v Brně vůbec poprvé a myslím, že sem budu jezdit od teď pravidelně. Přestože všichni říkali, že jsou distance velmi krátké, moje koně neměli problémy se do nich vejít. Do posledního skoku jsem šla vabank. Věděla jsem, že Chanell radši odskakuje z dálky a zkrácením bych ho zbytečně naštvala,“ prozradila vítězná jezdkyně Hana Pokorná. A dobře udělala, neboť dokončila finále bezchybně a díky velmi dobrému času zvítězila. Zůstaly jí pouhé čtyři trestné body ze základního kola. Přestože se vsázelo na souboj o vítězství mezi čtyřmi bezchybnými jezdci, žádný z nich nedokázal bezchybnou jízdu zopakovat. Poprvé tak na stupni vítězů stanuly hned dvě ženy a jen jeden muž.

Vítězné jezdkyni Haně Pokorné se tuto sezonu skutečně daří. I díky skvělému výsledku z prvního pohárového kola v Martinicích se ujala vedení v průběžném bodování žebříčku Skokového poháru České pojišťovny. „Jela jsem s tímto koněm teprve první plnohodnotné ‚T‘, jelikož ho mám teprve od loňského roku. Nejprve jsme se vzájemně sehrávali a teď se nám začalo dařit. Určitě zamířím i na Skokový pohár do Ptýrova,“ uvedla. Ještě před tím však proběhne třetí kolo Skokového poháru České pojišťovny v Ostravě, a to konkrétně 18. – 20. května. Brněnskou Velkou cenu si zájemci budou moci připomenout prostřednictvím záznamu České televize na programu ČT4 v úterý 8. května od 7.40 hodin, resp. kdykoliv posléze na internetovém vysílání.

Nedělní soutěžní den ovšem nebyl jen o Velké ceně. Program začal soutěží stupně L** (120 cm), v níž se podařilo zvítězit Milanu Klárovi s koněm Vendy 3. Parkur se stejnou trasou se jel i v rámci dalšího kola Kolowrat Junior Cupu, který je určen výhradně jezdcům do 18 let. Vítězem závěrečné části kvalifikačního kola se stal ten jezdec, jenž dokázal provést svého koně nástrahami parkuru co nejplynuleji, v dobrém taktu a pokud možno nechybovat. Soutěž se totiž hodnotila na styl jezdce, avšak případné chyby jezdcům body strhávaly. Nejlépe byla ohodnocena Lucie Anovčínová. Ta měla výhodu startu dvou koní, avšak přesto šla s prvním koněm lépe. Od stylového rozhodčího Ing. Jana Kutěje získala známku 8,5. Byl jí pochválen pěkný stabilní sed, dobře přiložená holeň i klidná, nenásilná ruka. Jezdkyně taktéž vedla svého koně Casis-HS pěkně po parkuru. Jedna chyba jí však odsunula až na druhé místo, neboť znamenala odečet 0,5 bodu. S výslednou známkou 8,2 zvítězil Jiří Tměj s koněm Žane Mag Centrum. I tento jezdec startoval se dvěma koňmi. S tím druhým se mu podařilo zareagovat na slova Ing. Jana Kutěje, předvedl lepší působení ruky, které přidal ke kvalitnímu vedení po parkuru v dobrých liniích. Bylo by však ještě třeba zlepšit pravidelnost odskoků.
Ve vedení průběžného hodnocení Kolowrat Junior Cupu je po dvou kolech Jiří Tměj, následován Lucií Anovčínovou a Antonii Sabathilovou.

Na brněnské závody pravidelně jezdí i mnoho slovenských dvojic a nejinak tomu bylo i během uplynulého víkendu. Právě Slovák Ján Cigán ml. s koněm Mercedes zvítězil ve stupňované obtížnosti do 135 cm, jež byla druhou nedělní soutěží.

Před samotným vrcholem – Velkou cenou Brna – proběhla ještě oblíbená a divácky atraktivní soutěž Jump and Drive. Jak již z názvu vyplývá, jezdci měli za úkol přejet parkur s koněm a poté projet vytyčenou trasu také osobním automobilem. To se nejlépe podařilo Michalu Mundilovi s koněm Agáta 1. I díky originálním převlekům se jezdci postarali o pěknou zábavu. Doprovodný program byl taktéž zajištěn voltižními ukázkami skupin i jednotlivců. Více informací o Skokovém poháru České pojišťovny najdete na www.skokovypohar.cz.

Aktualizace 6. 5. 10 HOD: Generálka na VC Brna pro posledního startujícího.

V Brně se během víkendu 5. – 6. května koná druhé kolo Skokového poháru České pojišťovny. V sobotu proběhly závody za pěkného počasí, až těsně po skončení programu úvodního dne se nad areálem prohnala silná bouřka. Byť se skákalo od deseti hodin, závody končily až kolem půl osmé večer. Na programu byly celkem tři soutěže, přičemž vrcholem se stala soutěž stupně ST** (140 cm) – Cena Falton.

Na její start se postavilo celkem 45 dvojic. Chvíli před zahájením soutěže se po dohodě zúčastněných změnil způsob hodnocení. Původně se měla jet na rozeskakování, které by se odjelo až po dojetí všech dvojic, avšak kvůli pokročilému času jezdci v případě bezchybného základního kola rovnou pokračovali do následného rozeskakování. Stavitel parkuru Robert Smékal připravil obtížnější parkur, o čemž svědčily výsledky soutěžících.
Skvělou formu předvedl Jan Studnička, který se jako jediný probojoval s oběma svými koňmi do rozeskakování a získal konečné 3. a 4. místo. S koněm Duel 3 i Datasys Anfí dokončil základní kolo i rozeskakování bezchybně. Dlouhou dobu vedl Aleš Opatrný, který se do České republiky vrátil jen na Velkou cenu Brna a následně bude pokračovat účastí na mezinárodních závodech v zahraničí. S koněm Casal 1 předvedl rychlou a bezchybnou jízdu. Tu se povedlo překonat až poslednímu startujícímu jezdci Janu Štětinovi, jenž sedlal koně Atomic-S/AC Atomic. Se stejným koněm se v předchozí soutěži S** (130 cm) umístil druhý. „Parkur se mi jel velmi dobře. Myslím si, že jeho obtížnost byla přiměřená skladbě startovního pole. Do zítřejší Velké ceny Brna si však vezmu koněm Very Easy-S. S Atomicem nechci ještě chodit nejvyšší soutěže, i když by na to jistě měl už nyní,“ uvedl jezdec.

V první dnešní soutěži na stupni L** (120 cm), která otevírala dvoudenní závody, se nejlépe vydařila Jiřímu Skřivanovi v sedle klisny Uberlina. Nejobsazenější soutěží byl parkur stupně S** (130 cm). V konkurenci 81 startujících zvítězil Ladislav Arient s koněm Poison 1.
Na stejných parkurech, jako se jely soutěže č. 1 a 2, probíhaly také jednotlivé části rámcového seriálu Kolowrat Junior Cup pro jezdce do 18 let. Všechny tyto soutěže se jely s následným rozeskakováním. Na stupni L** nenašel přemožitele Jan Skřivan na koni Vinividivici, v S** pak zvítězil Miloš Chlanda s klisnou Likora.

Na neděli je pro diváky nachystáno mnoho lákadel, mimo jiné je pro ně připravena speciální soutěž. Děti se mohou těšit na speciální program plný her.  Navíc vítěz Velké ceny Brna na výšce 150 cm vylosuje jednoho z diváků, který získá možnost bezplatného zapůjčení osobního automobilu Ford na celý víkend od společnosti Auto In. Podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

Aktualizace 2. 5. 14:30 HOD: Před 2. kolem Kolowrat Junior Cupu jsou v čele A. Sabathilová, L. Kovářová a T. Šalková. Další umístěné najdete v příloze pod článkem.

Aktualizace 30. 4. 17 HOD: Velká cena Brna se tradičně jezdí na nejvyšším stupni obtížnosti (T**, 150 cm), což slibuje napínavé sportovní zážitky. O obhajobu vítězství se pokusí Ludvík Jandourek, jemuž se dařilo i při prvním letošním kole Skokového poháru ČP v Martinicích na Příbramsku. Do finálového parkuru ovšem již nenastoupil, jelikož jeho 14letý koňský svěřenec Casio Karsit nebyl zdravotně po základní části zcela v pořádku. „Hned druhý den po závodech Casio nevykazoval žádné známky bolesti, a tak šlo zjevně jen o krátkou indispozici. To potvrdil i veterinární lékař, a tak bychom měli společně startovat v nadcházející Velké ceně Brna. Do Veveří se chystám ještě s koněm Michaelem,“ uvedl Ludvík Jandourek, jenž ve Velké ceně Brna 2011 zvítězil v sedle ABC Catara Wepol. Jeho však tentokrát diváci v Brně neuvidí: „Tento dvanáctiletý valach je od loňského července v Německu,“ upřesnil jezdec.
V brněnské Velké ceně bohužel budou chybět i vítězové Velké ceny Martinic, jež se jela předposlední dubnovou neděli. Jiří Hruška totiž svoji stájovou jedničku Arista-Z nechá odpočívat. „Do Brna dorazím pouze na sobotní program, konkrétně s koňmi Mr.Vox Agromarket H+B a Tenerife´s Tabbi, příp. ještě s nějakým z mladších koní. S Aristem-Z chci startovat následující víkend na závodech v Polsku, proto tentokrát na domácích extraligových závodech nebude. Startovat s ním neplánuji ani při Velké ceně Ostravy, která se uskuteční 20. května, jelikož bych rád jel o týden později na Skokový pohár České pojišťovny do Ptýrova na Mladoboleslavsku,“ prozradil své plány Jiří Hruška.

Na koho se diváci rozhodně mohou těšit, je dlouholetá skoková jednička mezi jezdci – Aleš Opatrný. Jak se zdá, smůla v podobě zdravotních problémů, jež ho doprovázely po většinu jezdecké sezony 2011, ho již opustila a naopak se mu blýská na lepší časy. Opatrný dostal totiž v lednu pracovní nabídku od Michaela Steinbrechera z rakouského Wiener Neustadtu, kde má k dispozici několik velmi dobrých koní. I díky tomu mohl startovat při čtyřtýdenní Vilamoura Equistrian Tour v Portugalsku, kde dosáhl na řadu kvalitních umístění. V závěrečné Velké ceně pořádané ve stejný den, jako se jela pohárová soutěž v Martinicích, obsadil dokonce s Timpex Centem výborné třetí místo. „Nyní jsem dorazil na pár dní do České republiky a tak chci využít této příležitosti startovat na brněnských závodech Skokového poháru České pojišťovny. Pojedu tam s osmiletým holštýnským valachem Casalem I a s patnáctiletým oldenburským hřebcem Supreme Oil Teamem, jehož si vezmu určitě do Velké ceny,“ informoval Aleš Opatrný. Další týden odjíždím zpět do Portugalska, kam jsem doslat opět pozvání k účasti v tamních soutěžích. Do Čech bych se měl vrátit koncem května na Velkou cenu Ptýrova a poté budeme pro změnu nějaký čas v Rakousku,“ přiblížil jezdec. „Určitě počítám startovat na červencovém mistrovství České republiky v Martinicích a pokusím se objet i několik kol Skokového poháru, abych měl šanci dostat se do velkého finále probíhajícího na mém domovském kolbišti v Hořovicích.“

Z ostatních jezdců nahlášených do druhého kola extraligové soutěže lze jmenovat Jiřího Skřivana, Jiřího Lužu či Jaroslava Jindru. Parkurové závody Skokového poháru České pojišťovny však nejsou jen o hlavní nedělní soutěži začínající v 15 hodin. Celkem se jich uskuteční šest, z nichž tři budou mít samostatná oddělení pro jezdce do 18 let v rámci Kolowrat Junior Cupu. Zájem o starty v Brně projevilo i šestnáct dvojic ze Slovenska.

Předběžné seznamy startujících a další podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.
Z doprovodného programu se návštěvníci mohou těšit na tradiční soutěž Jump and Drive – tedy kombinovaný závod na koni a v autě, dále na show program předcházející nedělní Velké ceně a divácké soutěže. Vítěz Velké ceny např. vylosuje jednoho držitele vstupenky, který získá možnost zapůjčení osobního automobilu Ford na víkend od společnosti Auto In. Cateringová společnost Perfect Catering v čele Filipem Sajlerem pro hosty brněnských závodů chystá Pasta Bar s celodenní přípravou a ukázkami zpracování jídla přímo před hosty. Ti se tak mohou těšit na prvotřídní kulinářské umění a smyslný zážitek.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.