Nový český mezinárodní rekord na úrovni GP

Polská Wroclaw v extrémních vedrech přivítala na letních CDI3* závodníky v kategoriích juniorů, mladých jezdců, paradrezuře a malé a velké túře seniorů. Největší favoritkou závodů byla současná polská jednička, Katarzyna Milczarek, která se svým hřebcem Ekwadorem již dvakrát zvítězila na CDI-W Brno a účastnila se OH v Londýně.

Katarzyna Milczarek startovala tentokrát i v malé rundě, a to s novým koněm Star Turn. Až na druhou příčku ji ale odsunula precizním a lehce působícím výkonem běloruská jezdkyně Olga Ihumentsava, která zvítězila v Prix St. Georges i Intermediate I s hanoverským valachem Ed Khardy. Ve finálovém küru jsme ovšem nic neponechali náhodě a při dekorování tak mohli diváci slyšet českou hymnu. Diplomat si vypůjčil kür od staršího bratra Athose a zajel harmonickou jízdu ohodnocenou přes 69 %, o dvě procenta tak zaslouženě zvítězil.

Pěkného výsledku dosáhl teprve osmiletý Diplomat po poněkud nesoustředěném výkonu v pátečním Sv. Jiřím za 63,5 % již následující den v Intermediate I, kdy druhým místem s výsledkem těsně pod 67 % ukázal, že je na mezinárodní úroveň připraven. Velkou rundu Grand Prix ovládla dle očekávání Katarzyna Milczarek, která v současnosti zaujímá ve světovém rankingu třicátou příčku. Sekundovala jí rovněž Čechům dobře známá Žaneta Skowroňská, která se společně s Katarzynou chystá do dánského Herningu na ME seniorů. Měla jsem obavy, jak na extrémní vedra bude reagovat šestnáctiletý Athos, únava se však projevila pouze v sobotu, kdy zajel pod svým standardem a výsledkovou listinu uzavíral. Naopak zazářil v neděli, kdy se po dlouhé době prezentoval v küru (obvykle jezdíme Grand Prix Special). S hudbou ale doslova ožil a s 67,4 % se postaral nejen o nový český rekord na úrovni Grand Prix, ale i o třetí místo ve finále. Přesto jsme se po konzultaci s trenérem rozhodli navzdory splněné kvalifikaci na ME Herning nestartovat. To je mi samozřejmě velmi líto, ale vzhledem k Athosově věku nemůžeme riskovat jeho zdraví. Jinak organizátoři se snažili vyjít závodníkům maximálně vstříc a na úkor svých koní ustájili všechny soutěžící v pevných dobře větraných boxech. Snad příště vyberou o něco vhodnější termín, aby se na těchto oblíbených závodech mohlo objevit více českých dvojic. V září se však jistě vrátíme na wroclawské kolbiště u příležitosti konání tradičních závodů světového poháru CDI-W/CDI3*. Díky patří DK za podporu tohoto výjezdu.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.