O národní závody ve všestrannosti v Pardubicích je velký zájem, přihlášena je i rakouská olympionička

Týden po mezinárodních závodech, které byly opět vrcholem letošní jezdecké sezony na Dostihovém závodišti, se v Pardubicích uskuteční další soutěž ve všestrannosti. Tentokrát půjde o národní závod. Bude se konat o víkendu 8. a 9. srpna a na programu budou čtyři soutěže. Hlavním závodem bude stupeň L, který se bude poprvé konat jako Memoriál Milady Barešové.

Nadcházející klání bude mít nebývale bohatou účast. Přihlášeno téměř 160 koní. „Zájem o start v Pardubicích je opravdu velký. Počítal jsem zhruba se 120 koňmi. Počet přihlášek předčil naše očekávání,“ řekl Jaroslav Grodl, sportovní manažer pořádajícího Dostihového spolku Pardubice. „Soutěž se koná dva týdny před finálovým závodem Zlaté podkovy v Humpolci. Je to tak ideální příprava v menších soutěžích.“
Ač se na pardubickém závodišti budou nyní konat národní závody, ve startovních listinách budou i zahraniční účastníci. Mezinárodní punc dodají soutěži zástupci Slovenska (7 koní) a Rakouska (4 koně). Od našich jižních sousedů do Pardubic přijede čtyřiatřicetiletá Margit Appelt, která se svým koněm Ice on Fire v roce 2004 startovala na olympijských hrách v Aténách. „Přiveze tři až pět svých mladých koní,“ poznamenal Jaroslav Grodl.
Z domácích jezdců nebude scházet například Martin Maivald, jenž se před týdnem při mezinárodních závodech jako jediný Čech probojoval na medailové příčky. Skončil druhý v soutěži CCI**. „Kromě olympionika Hatly a dvojice Příhoda a Veselovský, kteří před týdnem absolvovali tříhvězdičkovou soutěž u nás v Pardubicích, je přihlášena celá česká špička,“ uvedl Jaroslav Grodl.
Nadcházející národní závody ve všestrannosti v Pardubicích mají ve svém programu čtyři soutěže – stupně ZK o Cenu Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o., stupně Z o Cenu firmy Troubecká hospodářská a.s., stupně ZL o Cenu Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. a stupně L o Cenu firmy Troubecká hospodářská a.s., jež bude zároveň prvním ročníkem Memoriálu Milady Barešové.

Pardubice

Trať krosu stupně L.

„Kros stupně L bude mít stejnou podobu jako mistrovství České republiky, které se konalo před týdnem,“ uvedl Jaroslav Grodl. „Po mezinárodních závodech nechceme slevit z nároků. Skoky opět budou připraveny tak, aby soutěž měla vysokou kvalitu.“
Na rozdíl od minulého víkendu, kdy mezinárodní závody měly třídenní podobu, se soutěž tentokrát uskuteční ve dvou dnech. V sobotu 8. srpna je na programu nejprve drezura. Začne v 8.00 hodin na pískovém kolbišti. Do půl hodiny po jejím absolvování nastoupí dvojice na sousední travnaté kolbiště k parkuru. Neděle 9. srpna je vyhrazena pro kros na dostihové dráze. První dvojice odstartuje v 9.00 hodin.
Vstup pro diváky je opět zdarma. Nedělní kros mohou už tradičně sledovat přímo na dostihové dráze ve vyhrazených prostorech v těsné blízkosti překážek. „Mohou si tak prohlédnout krosovou trať z předchozích mezinárodních závodů, protože většina skoků bude ještě stát,“ poznamenal Jaroslav Grodl, jenž je autorem krosové trati.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.