Ochutnávka z Jezdectví: ČJF - boj o trůny + reakce ČJF

Volební konference ČJF se koná v Humpolci 6. 5. 2015. Činnosti této organizace a kandidátům na funkce se věnuje i květnové Jezdectví. Také si pokládáte otázky jako "Medializace ano, ale za jakou cenu"? Zdá se vám, že v ČJF platí, že "Co je psáno, to je dáno"? Vadí vám, že z domácí scény zcela zmizela jedna vrcholná záležitost? A je Rada ČJF podle vás "neposlušná"? V našem článku však kromě vážných témat načneme i ty "z veselého soudku..." Zde na webu najdete také celé vyjádření Jihočechů a navíc i reakci České jezdecké federace, kterou redakci Jezdectví zaslala.

Jako zástupce Jihočeské oblasti jsem se za posledních 7 měsíců zúčastnila tří zasedání Rady ČJF, v Oblastním výboru pracuji již 8 let. V posledních dvou, třech letech ve mně postupně sílil pocit nutnosti výrazné změny směru, kterým ČJF začala mířit, a zážitky z Rad tento dojem jen umocnily.

Za absence sponzorů financují celé naše občanské sdružení příspěvky řadových členů a dotace z MŠMT, přesto se Výkonný výbor příliš nesnaží omezit výdaje pouze na nezbytně nutné a pečlivě vybírat cenově nejnižší nabídky na potřebné služby.

Ačkoli dotace určené na reprezentaci dosáhly za loňský rok něco přes 600 tisíc korun, reprezentační výdaje tuto částku několikanásobně přesáhly. V naší oblasti jsme přesvědčení, že za současné finanční situace by měla ČJF fungovat především jako kvalitní servisní organizace, což by měl zajistit centrální sekretariát ve spolupráci s oblastmi, a dále by se měla ČJF soustředit zejména na co nejplošnější systém vzdělávání – nejen jezdců, ale i cvičitelů, trenérů, rozhodčích, stavitelů… 

Protože jen prostřednictvím kvalitní a široké jezdecké základny, k níž se lze dopracovat pouze působením kvalitních cvičitelů a trenérů, kteří budou nejen finančně, ale hlavně lokálně dostupní co možná nejširší jezdecké veřejnosti, se můžeme dopracovat ke stabilně dobrým výsledkům.

Vedení ČJF však na úspory ani na obhájení vynaložených nákladů nehledí. Výkonný výbor předložil Radě ke schválení návrh rozpočtu pro rok 2015 až v dubnu tohoto roku (navíc s výrazně nadsazenými příjmy z dotací), přestože se vždy schvaloval před koncem roku předchozího.

Na žádost Rady ČJF měl VV předložit smlouvy s finančním plněním v letech 2014 a 2015, řada z nich ovšem Radě nebyla předložena ani formou excelové tabulky s vypsanými částkami plnění v daném roce.

Náklady na cestovné v loňském roce překročily 2 miliony, náklady na propagaci milion korun, na volnočasové oblečení WEG a oblečení disciplin se vynaložilo celkem 800 tisíc korun a celkový hospodářský výsledek za rok 2014 před auditem dosahuje téměř dvoumilionové ztráty.

Přesto se VV na posledním, mimořádném jednání Rady odmítal zabývat vysvětlováním výše a obsahu těchto položek, naopak se jeho členové uchýlili k očerňování práce jedné z oblastních sekretářek, která z jejich pohledu zřejmě nestojí na správné straně barikády. Údajné manko, které nejspíš vzniklo pouhým nespárováním dokladů na centrále, se ovšem pohybuje v řádu tisíců korun.

Prostě podstatné a rozhodující věci se neřeší, pouze se ztrácí čas nepodstatnými drobnostmi nebo osobními invektivami. Za sebe i všechny řadové členy ČJF doufám, že nastal čas změny, která by měla celý systém zjednodušit, lépe nastavit pravidla čerpání finančních prostředků a posunout ČJF do role opěrného bodu našeho krásného sportu a nikoli přísného výběrčího všemožných poplatků, jak je tomu dnes.

Kateřina Hanušová

 

Vyjádření České jezdecké federace:

Miliony ČJF za medializaci jen v hlavách kritiků

Je pozoruhodné sledovat, jak se před blížící se celostátní konferencí ČJF šíří informace o špatném vedení této organizace, aniž by mnozí kritici projevili snahu si ověřit pravdivost šířených zpráv. Příkladem toho je i aktuální článek v časopisu Jezdectví.

Šéfredaktorka zmíněného měsíčníku Ing. Zdena Motyginová si v článku květnového čísla 2015 nazvaném „Česká jezdecká federace: Hra o trůny“ hraje nejen s názvy známých filmů, ale také s informacemi, které ve výsledku objektivně nepopisují současné předvolební dění, ale spíše jen vypichují bulvárním způsobem dílčí informace tak, aby členové současného Výkonného výboru ČJF vynikli v tom nejhorším světle. Když už by se něco mohlo jevit jako pozitivní – jako např. nový on-line přihlašovací systém, nebo výrazné zvýšení medializace jezdeckého sportu v posledních čtyřech letech, záhy je vše doplněno dodatkem, co je na dané skutečnosti špatně.

Nechci se pozastavovat nad všemi informacemi uvedenými ve zmiňovaném článku, byť by se dalo o nich dlouze polemizovat, ale musím zareagovat na odstavec: „Medializace ano, ale za jakou cenu?“. Zmíněné nepravdivé skutečnosti totiž více či méně souvisí s činnostmi, které pro ČJF vykonávám.

V odstavci se uvádí: „Nový oblastní předseda Prahy Miloslav Vítek na otázku, za co by pochválil ČJF, odpověděl za „medializaci“. Ano, z ČJF plyne obrovské množství tiskových zpráv nejen o její činnosti, ale také o televizních přenosech. Samozřejmě nic není zadarmo, náklady na TV se pohybují ve statisících a za poslední roky jsou tu nainvestovány miliony. Např. FEI má svůj internetový kanál (FEITV na rok cca 1700 Kč, na měsíc 270 Kč), kde prezentuje svoje sponzory a svoje akce.“

Chtěl bych podotknout, že již konstatování „nic není zadarmo“ není v tomto případě zcela na místě. Českou jezdeckou federaci totiž ono „obrovské množství tiskových zpráv“ nestojí z vlastního rozpočtu ani korunu. Jedinou finanční odměnou za tuto činnost měly být provize z případné reklamy na webu ČJF. Na starém federačním webu však byly po poměrně krátké době smluvené dvě k tomuto účelu zřízené reklamní plochy staženy kvůli technickým potížím způsobeným externím obsluhováním bannerových pozic. Asi dva roky (z celkových tří) jsem tak tiskový servis pro ČJF vykonával zcela bez možnosti odměny za uvedenou činnost a dodnes se dá konstatovat, že jde v podstatě o dobročinnou aktivitu, která nepokrývá ani vzniklé náklady. Každopádně platí, že pokud za realizaci tiskového servisu vznikne nějaký zisk na straně poskytovatele, tak jde současně o ziskovou záležitost pro ČJF.

Dále je v článku časopisu Jezdectví uvedena nepravdivá informace o tom, že náklady na televizní pořady stály Českou jezdeckou federaci za poslední roky již miliony korun. Do roku 2011 totiž ČJF za televizní pořady neplatila nic – šlo o službu veřejnoprávní televize. Změna ze strany České televize přišla až od roku 2012, přičemž za poslední tři roky bylo do televizní výroby ze strany ČJF investováno „pouze“ cca 1,25 milionu Kč vč. daně z přidané hodnoty (DPH), které si bohužel ČJF jako neplátce DPH nemůže odečíst. To vše zahrnuje vedle dvoutisícových příspěvků na více jak 50 dílů Jezdeckého magazínu pro Sport 5 a Regionální televizi, asi 30 vícekamerových televizních záznamů z vrcholných domácích jezdeckých akcí pro ČT Sport a v neposlední řadě náklady na loňské vysílání ČT Sport ze Světových jezdeckých her v Normandii, které ovšem byly částečně kryty sponzorsky. Více jak 50 tisíci přispělo Výstaviště Lysá nad Labem (tato částka není odečtena z nákladové položky) a náklady na natáčení českých jezdců v Normandii kryla z vlastních zdrojů (s výjimkou dodatečně proplacených cestovních výloh) společnost Equinet. Postprodukci pořadů z WEG zajistila zdarma Česká televize. Dalších bezplatných aktivit v oblasti medializace ČJF byla celá řada, ale není třeba je všechny zmiňovat.

Josef Malinovský
PR manažer ČJF


Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.