Otazníky kolem sportu – a co na to naši čtenáři?

Redakce Jezdectví obdržela rozsáhlý dopis od J. Kubíkové do rubriky Otazníky kolem jezdeckého sportu. V něm („to jsem se nějak rozepsala...“) zaznělo hned několik otázek. Požádali jsme zástupce České jezdecké federace o jejich zodpovězení, odpovědi z úst generální sekretářky Lucie Spiwokové a viceprezidentky pro ekonomiku Dany Denkové si můžete přečíst uvnitř článku.

Otazníky kolem jezdeckého sportu – a co na to vy, naši čtenáři?

Do redakce nám přišel další názor z řad čtenářů. Paní Kubíková zaslala delší dopis („to jsem se nějak rozepsala...“), v němž položila hned několik otázek. A protože jsou slušně a adresně položené, otiskujeme ho celý i s vepsanými odpověďmi zástupkyň České jezdecké federace, generální sekretářky Lucie Spiwokové a viceprezidentky pro ekonomiku Dany Denkové. Pod článkem ho najdete v pdf.


Vážená redakce,
časopis Jezdectví nejen, že je nejdéle vydávaným koňařským časopisem, ale byl, je – a zahraji si na sudičku – bude časopisem přinášejícím pro koňaře zajímavé informace. Velkou devizou Jezdectví a potažmo jeho redaktorů je, že se nebojí zveřejňovat informace, které do popularity mají daleko, a umíte, jak se lidově říká, „píchnout do vosího hnízda“, v čemž vám velmi fandím.
Vaše postřehy nad děním v ČJF jsou aktuální a nebojíte se diskuze, proto se i já ráda přidám… Jsem členkou ČJF pěknou řádku let a patřím k „obyčejné“ členské základně. Protože jsem se na úrovni reprezentace pohybovala v jiném sportu, vím, že nároky na reprezentaci a sportování ve volném čase jsou sice rozdílné, ale u koní se tyto hranice pomyslně smazávají – kůň je živé zvíře a potřebuje péči denně.
Vaše polemika k zvýšení příspěvků v ČJF je trefná, já bych ji však ještě upřesnila. Nejprve bych ráda položila otázku, co ČJF pro členy (jezdce, pořadatele závodů), ne jen reprezentanty, dělá? Odpověď kompetentních by byla jistě zajímavá.
Každý aktivní člen v ČJF (tzn. jezdec, závodící v sezoně) své členství v ČJF zaplatí 4x ! (1x členský poplatek, 1x se v klubu musí složit na poplatek klubu, 1x licence pro jezdce a 1x licence pro koně). To jsem opravdu v žádném jiném sdružení nezažila. A to ještě pomíjím, že i v klubu je potřeba zaplatit také členský příspěvek a pokud se chceme účastnit oblastních pohárů, tak také platíme, platíme… To jsme tedy velmi ochotní členové, když každoročně jsme pro toto čtveré placení schopni sáhnout do peněženky.
Zatím mi nikdo nedokázal odpovědět, proč jedinec nemůže být členem ČJF bez toho, aniž by byl pod klubem, nebo jako osoba s živnostenským oprávněním? Třeba se vám podaří získat odpověď.  

Odpověď: Vysvětlení je nasnadě. ČJF možnost „otevřít“ členství bez příslušnosti ke klubu mnohokrát zvažovala, jenže podmínkou získání jakékoliv dotace z MŠMT pro sportovní svaz je evidence členské základny, která hraje dokonce hlavní roli v rozdělování dotací. Evidence musí obsahovat určité údaje (jedním z povinných je i klubová příslušnost člena – materiál MŠMT č. j. MŠMT-19507/2012-50) a jakýkoliv chybějící údaj vyřazuje danou osobu z členské základny. Tím by se z pohledu státu naše členská základna smrskla třeba na polovinu i navzdory tomu, že dle našich Stanov by byli všichni členové u nás řádně zaregistrováni. Konzultovali jsme tuto problematiku i s jinými sportovními svazy a ČSTV a s několika výjimkami (kdy se jedná například o formu čestného člena v některých sportech, nebo jakýchsi „přátel sportu“ apod.) většina svazů právě z tohoto důvodu neumožňuje registraci člena bez klubové příslušnosti.

Zarážející je, když se na setkání klubů v ČJF dozvíte, že poplatek je malý. Mně osobně se poplatky zdají nadceněné, když si uvědomím, co pro obyčejné členy ČJF dělá a jak je její systém řízení a činností neefektivní.
Pomineme-li běžný provoz, tedy náklady na telefony, internet, nájem, poštovné, cestovné a podobně, stále nám zůstávají položky, které jsou možná nenápadné, ale je třeba si uvědomit, že velmi nákladné a bezpodmínečně nutné k chodu ČJF. Například technické a softwarové vybavení. Vývoj a údržba centrální databáze (bez které bychom jako sportovní svaz z pohledu dotační politiky státu prakticky neexistovali a nedosáhli na žádný dotační titul), vývoj programu Gallop, programu Koduk pro převod výsledků do matic, dle kterých se počítají žebříčky výkonnosti hřebců a jejich potomků, správa webu, to jsou všechno za léta zpracovávání a údržby milionové výdaje. Na tomto poli jsme se již několikrát pokoušeli o snížení nákladů, ale nakonec jakákoliv nezávislá programátorská firma přišla s velice podobnými částkami a přitom v oblasti jezdeckého sportu nulovými zkušenostmi. To je servis, který mnoho lidí využívá denně, aniž by si jeho nákladnost uvědomovali. Další administrativní náklady, náklady na vzdělávání, zpracování kalendářů, STP, kvalifikačních podmínek, tisky materiálů, překlad pravidel a dalších materiálů z FEI, info z oblasti daňových zákonů vztahující se na občanská sdružení, informace spojené s převozem zvířat v souvislosti se změnou silničních pravidel. V neposlední řadě jsou členové ČJF za 100,- Kč ročně pojištěni na úraz u VZP (dříve Kooperativy). A mimo toto všechno stojí i solidarita s vrcholovými jezdci…

Co tím myslím? Struktura ČJF je nepřehledná – všichni dělají všechno a někdy nikdo nic.
Zjednodušeně ČJF má 11 oblastí a nad tím „vládne“ ČJF na Strahově. Každá oblast má svůj VV a pokud je to pokroková oblast, jsou tu i komise pro disciplíny, to samé máme na Strahově. Začněte ekonomicky počítat se mnou – 11 oblastí, to je 11 sekretářů, kteří za svou činnost oprávněně obdrží odměnu, pokud budu brát průměrně za rok 60 000,- Kč na 1 sekretáře je to 660 000 – pěkná částka, ne? Dále tu máme sekretariát na Strahově, ten také za svou činnost pobírá mzdu a tak se není co divit, že finance mizí, když struktura ČJF je takto nastavena. Je to efektivní? Myslím si, že ne, a proč si nevzít inspiraci u hokejistů, volejbalistů...
Sice ke zprůhlednění v ekonomice pozvolna dochází díky krůčkům D. Denkové, je to zatím příslib do budoucna.
Princip fungování ČJF stojí na podstatě dobrovolnosti.
Kromě sekretariátu ČJF (3 osoby, v rámci úspor bylo již jedno místo zrušeno v roce 2012 a při srovnání let 1999-2013 jsou stále 3 zaměstnanci, kdy agenda mezi roky 1999 a 2013 narostla několikanásobně) a 11 oblastních sekretářů není nikdo z funkcionářů (tedy členové VV, Rady, manažeři, členové komisí, oblastních výborů atd.) nijak odměňován. Dále zaměstnáváme účetní, která účtuje kompletně celou ČJF, tedy centrální i oblastní finance. Není asi prostor spekulovat, zda je to dostatečně efektivní systém, k tomu dozraje čas.
ČJF se řídí stanovami a ty je třeba bez výjimky respektovat, včetně momentálně nastavené struktury. Prostor pro změnu stanov je vždy – jsme občanské sdružení. Jenže změnit stanovy není věc jednoduchá a měla by jí předcházet velká informovanost, jelikož informace a vysvětlování, které by vedlo ke správnému pochopení, je tou nejdůležitější předehrou schválení. Poslední zásadní změna stanov proběhla v roce 2011, kdy zhruba 2 měsíce před celostátní Konferencí byl návrh zveřejněn pro připomínkování a mohl se ozvat každý jednotlivý člen ČJF. Ozvala se hrstka lidí, všechny jejich připomínky zvážil právník a VV ČJF a případně zapracoval. Ale několik lidí je mezi mnoha tisíci členy málo. Mimo to po schválení slýcháme stížnosti na stanovy napříč celou republikou. Což je zcela typické: stížnosti na materiál, ke kterému se před schválením mohl vyjádřit každý, a neudělal to téměř nikdo. Vážíme si názorů i kritiky těch, co se alespoň ozvou písemně, podepíší se a svou kritikou mají snahu něco posouvat. Bohužel mnohem častější je šíření různě zkreslených polopravd, na jejichž správné znění se nikdo nezeptá a rád je v zákulisí dění v jezdeckém sportu používá, jak se mu hodí.
Obecně ale v otázce opět narážíme na stanovy, a to tentokráte na to, že pod pojmem „Strahov“ se řadí nejenom sekretariát ČJF v počtu 3 zaměstnanců, ale i členové výkonného výboru, a zde je opět ta „chyba“. Funkce ve VV ČJF je funkcí dobrovolnou, bez nároku na jakoukoliv odměnu za výkon funkce. A pokud není cukr, není ani bič. Mnoho členů ČJF má představu velkých výdělků, ale opak je pravdou. Pokud je člen VV zaměstnán, nestačí mu ani zákonem stanovená dovolená na účast na všech povinných jednáních. Počítejte se mnou. Zákoník práce dává zaměstnanci 20 pracovních dní dovolené. Zpravidla je jednání VV každý měsíc, k tomu čtyři jednání Rady a kde je vlastní dovolená určená k odpočinku, jsme totiž na počtu 16 pracovních dní a pokud se objeví nějaké mimořádné jednání, která v roce 2012 byla dvě, rázem zaměstnaný člen VV vyčerpá 18 dní pouze na jednání orgánů ČJF??? Jsme také jen lidi. Na druhou stranu jsme to věděli, že je to funkce dobrovolná bez honoráře a je to opět na svědomí každého z nás, jak se k tomu postaví.

 
Komunikace mezi oblastmi a Strahovem dle informací, ke kterým se má možnost dostat obyčejný člen, značně vázne, není třeba připomínat „Kocourkov“ v hobby soutěžích. To, že do dnešního dne nebyla zveřejněna pravidla pro letošní sezonu, hovoří také o činnosti ČJF – hlavně, že po pořadatelích se chce, aby plnili termíny v hlášení závodů.
K pravidlům jako takovým je třeba poznamenat, že každoročně je nutné vyčkat na změny FEI. Některé není vůbec třeba do národních pravidel přenášet, velmi často je ale nemožné nesloučit mezinárodní a národní verzi, protože se prolínají. Pravidla FEI zveřejňuje nejdříve v listopadu předcházejícího roku. Pak je třeba je pročíst, přeložit, zkonzultovat případné zapracování do pravidel ČJF, zpracovat a vydat. Což u devatero brožur není práce na měsíc. Proto je dán termín 1. 4. ke zveřejnění hotových pravidel. Ke konci dopisu ještě zazní otázka, zda je nutné přebírat každoročně změny FEI. To je otázka hlavně na manažery komisí, kteří ze své zkušenosti musí zvážit, zda je nutné změny aplikovat i v ČR pro běžné závody, protože se natolik prolínají i s národním sportem, anebo je možné je nechat oddělené…
Hobby soutěže byl velice nešťastný „oříšek“ roku 2012 a nelze popřít, že jednání byla zmatečná, dlouho se čekalo na schválení a výklad, pravidla hobby (resp. hobby se řídí PJS s určitými výjimkami, které se právě v loňském roce řešily) se připomínkovala až na Radě 5. 12. Po dalších úpravách byl návrh zveřejněn na webu ČJF 17. 12. 2012! Schválení v nezměněném znění proběhlo v lednu 2013 a výklad byl opět umístěn na web dne 31. 1. 2013.


Komunikace ČJF se samotnými členy není úplná, např. sice se zápisem z VV ČJF je odesíláno x příloh, ať již z oblastí či komisí, ale zveřejněn je pouze zápis z VV. Proč nejsou zveřejněny všechny informace na jednom místě, aniž bych dlouhé hodiny musela brouzdat po internetu a hledat potřebné?
Otázka je nasnadě: Váží si ČJF svých členů, když jim ani informace neposkytuje v plném rozsahu?
Nemyslíme si, že by si ČJF svých členů nevážila. Je 21. století a světem informací hýbe internet, facebook a jiné moderní komunikační nástroje. A zde je další problém. Veškeré informace lze na internetových stránkách najít, jiné informace na nich nelze zveřejnit, protože je to virtuální prostor, který je přístupným všem, tedy i nečlenům ČJF. Ovšem tyto informace jsou na vyžádání pro členy ČJF samozřejmě dostupné a k nahlédnutí, jsou distribuovány všem oblastem a k doptání jsou i přímo na sekretariátu. Na mnoha oblastních konferencích letos na jaře padaly otázky, které byly odpovězeny dávno před tím, než byly na těchto konferencích vyřčeny, a to v zápisech z jednání nebo jiných zveřejněných materiálech.


Samostatná kapitola je medializace jezdectví. Kolik finančních prostředků ČJF investovala do medializace? Byla to investice úspěšná? V posledním roce již medializační vlaštovka proběhla a vycházející „tiskové zprávy“ aspoň z významnějších akcí pod hlavičkou ČJF jsou, ale je nasnadě otázka, kde  jsou informace o dění v oblastech – tam je přeci gró jezdeckého dění, tam jsou členové ČJF v nejpočetnějším zastoupení.
Opět jsem u počtu pracovníků sekretariátu, dobrovolnosti ostatních funkcí a stanov. PR pozice je smluvní, a bez nároku na pravidelný honorář. Dobrovolné je pak členství v oblastních orgánech a je, tak jak jste v předchozím sama uvedla, na každé oblasti, jak si chod zařídí. Vidíme velké rozdíly, ale chod oblasti může také ovlivnit každý člen sám.


Každý ví, že pokud chci stavět dům, musím mít pevné základy, jinak se domeček zbortí jak z karet – toť poučení z úsměvné pohádky o čunících, to by si měli uvědomit odpovědní za vzdělávání. Sami si zhodnoťte strukturu a koncepčnost vzdělávání v jezdectví. Kdyby bylo vše OK, nevznikaly by „různé“ vzdělávací programy. Je tu již pár aktivit, které se snaží o zlepšení, a tak se dá aktérům držet palce, ať se snaha rozšíří na další a další disciplíny.  
Klienty a také hlavními sponzory ČJF jsou majitelé. Odpovězte si sami, kolikrát jsou z úst činovníků ČJF zmiňováni, zazní jejich jména pravidelně na závodech?
Chovatelské svazy a tím pádem chovatelé si nemalou finanční částkou platí údaje  o sportovních výsledcích. Díky tomu, že se ČJF podařilo vybudovat dobrý program pro zpracování výsledků disciplín, máme podklady o výkonnosti koní (a také podklady pro ČJF pro kategorizace), jen škoda, že se na výkonnost za daný rok musí čekat a že hodnoty nejsou počítány průběžně.
ČJF s chovateli spolupracuje, bez toho by třeba zmiňované soutěže KMK vůbec nefungovaly. O částce, jíž do ČJF přispívají chovatelské svazy, a rozsahu za to odvedené práce mluví smlouvy, které byly podepsány ke spokojenosti obou stran. Co znamená údaj „nemalá částka“, je otázka a hlavně podléhá smlouvě, těžko v kuloárech obíhá přesná suma. Ve zkratce – z dané částky je financován následující servis sekretariátu ČJF spojený se zpracováním soutěží KMK: od zpracování a tisku brožury pravidel, přes přihlášky, kontrolu předvýběrů a původů, zpracování výsledků, propočet pořadí pro finále a pozvánek pro finalisty až po výpočet finanční podpory jednotlivým majitelům koní. Pokud je nám známo, chovatelé soutěže KMK pokrývají (alespoň částečně) dotačním titulem z Ministerstva zemědělství. Další část administrativy, na kterou chovatelské svazy přispívají dle smluv, je zpracování výsledků pro kontrolu dědičnosti a zpracování Přehledu o sportovních koních. Zde se cca od května dané sezony prakticky řádek po řádku kontrolují všechny klasické soutěže ve čtyřech započítávaných disciplínách, správnost licencí a kódů soutěží, tak aby koeficienty a žebříčky byly případnou chybovostí co nejméně zkresleny. V tomto vypomáhá externí pracovník, na ¼ úvazku, jehož mzda je hrazena z příspěvku chovatelů.
Jejich příspěvek dále částečně kryje vývoj a údržbu programu Koduk, který musel být speciálně pro Přehled o sportovních koních vytvořen, a tisk Přehledu o sportovních koních v nákladu 450 ks, z nichž většina je bezplatně distribuována na oblasti.
Průběžné žebříčky výkonnosti, pokud mluvíme o výkonnosti počítané v Přehledu o sportovních koních, nemá význam. Jedná se o srovnání výkonnosti hřebců a jejich potomků za určité uzavřené časové období, v tomto případě rok. Tedy dokud není zapracováno co nejvíce bezchybných výsledků za daný rok, nemá průběžné pořadí žádnou vypovídací hodnotu. Kromě toho by to nebylo technicky dost dobře možné právě proto, že program Koduk počítá do matic celková data za daný rok. Tento žebříček má jiný účel a funkci než např. průběžné žebříčky různých disciplín, oblastí a lig. Jinak jsou ale všechny výsledky pro potřebu webu zpracovávány a zveřejňovány průběžně tak, jak přijdou od pořadatelů, a není to práce žádného pracovníka navíc, je to náplň jednoho ze 3 zaměstnanců sekretariátu. Z těchto výsledků je po celý rok možné vyčíst momentální nejvyšší výkonnost.


Bohužel pořád je zde snaha oddělovat chov a sport, chovatelské údaje (původy, chovatele) se dozvídáte na závodech ojediněle (ale díky za to). Za našimi hranicemi již dávno pochopili, že chov a sport jsou úzce propojeny, je potřebná komunikace mezi chovateli a jezdci, aby zvolená cesta byla vítězná. Cestu do lepších časů již zabezpečují zdomácnělé soutěže KMK, soutěže pro mladé koně, chovatelské soutěže...  
Svou polemiku uzavřu konstatováním, že není na světě systém ten, který by se zavděčil všem, ale dá se najít takový, který bude přinášet co nejvíce pozitivního pro dané odvětví.
Slabých a silných stránek má jezdectví dostatek, ale stejně je tomu i u jiných sportovních disciplín.
Tak jako jinde je to o lidech, ti jsou alfou a omegou dění. Přála bych jezdeckému sportu, který je z velké části základny ČJF dělán s nadšením ve volném čase, aby přišly lepší časy. Aby se podařilo najít takovou strukturu, která bude výkonná, aby se nákladná administrativa zefektivnila, vládla všeobecná informovanost, aby se ucelila struktura vzdělávání, pravidla se obměňovala 1x za 3 roky (vždyť na národních závodech nemusíme jezdit dle každoročně novinkových mezinárodních pravidel).
Jak již bylo mnohokráte řečeno, jezdecký sport dělá široká základna a pokud si ji dosavadní vedení nebude vážit, může se stát, že odejde k jinému subjektu, který nabídne své členské základně slušné a férové chování.
Je potřeba mít na mysli, že bez toho abych věděl, kam směřovat, tedy bez koncepce, správný  vítr  do plachet budeme dlouho očekávat.
Děkuji, že si můj názor přečte a třeba se poptáte zodpovědných.
S pozdravem J. Kubíková

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.