Polsko podává protest proti olympijskému žebříčku

Finální drezurní olympijský žebříček jednotlivců nabírá další zpoždění. Po případu vysokých výsledků ruských jezdkyň Inessy Merkulove a Martiny Aframeeva podává další protest Polsko. Tentokrát jsou důvodem výsledky ukrajinské jezdkyně Inny Logutenkové, která s koněm Don Gregorius během závodů v Lieru minulý týden překonala své osobní maximum a přeskočila tak polskou jezdkyni Beatu Stremler. Aktualizace 22. 3. 19:45 HOD: Výsledky z Lieru se nebudou započítávat do olympijské kvalifikace, oznámila dnes FEI poté, co vyšetřování ukázalo na nadržování ukrajinských rozhodčích Inně Logutenkové. 25. 3. 19:30 HOD: Ukrajinská jezdecká federace žádá omluvu od FEI. Podrobnosti uvnitř.

Aktualizace 25. 3. 19:30 HOD: Ukrajinská jezdecká federace zaslala otevřený dopis FEI, v němž žádá omluvu za vyjádření ohledně nadržování ukrajinské jezdkyni na CDI Lier.

Generální sekretářka Ukrajinské jezdecké federace Viktoriya Povzlo v dopise uvádí, že ve svém sdělení Generální sekretářka FEI jednala způsobem, který se neslučuje s Morálním kodexem FEI, Etickým kodexem a Olympijskou chartou a který porušuje lidská práva na spravedlivý proces. V dopise se dále uvádí, že oba obvinění rozhodčí nebyli vyslyšeni. Rozhodnutí tedy bylo přijato jednostranně a náhodně. Během posledních tří týdnů před uzavřením olympijské kvalifikace si kolem 10 jezdců po celém světě výrazně zlepšilo svůj osobní rekord - FEI tyto případy neřešila. Ukrajina tedy žádá veřejnou omluvu do středy 30. března 12:30 hodin. Pokud k ní však nedojde, přistoupí k dalším právním krokům.

Aktualizace 22. 3. 19:45 HOD: Po vyšetřování výsledků ze závodů v Lieru dnes FEI oznámila, že našla důkazy, jenž ukazují na zvýhodňování ukrajinské jezdkyně Inny Logutenkové v úloze Grand Prix Special ukrajinskými rozhodčími. Drezurní komise FEI rozhodla, že tyto výsledky nebudou započítané do olympijské kvalifikace a navrhuje vytvořit pracovní skupinu expertů, která bude dohlížet a řešit podobné situace.

I přesto se Inna Logutenkova na olympijské hry kvalifikovala s Don Gregoriusem. Její druhý kůň Fleraro však značně v kvalifikačním žebříčku klesl.

Finální drezurní olympijský žebříček najdete zde.

 

Původní zpráva

Závody v Lieru byly jedny z 12 drezurních závodů konaných po celém světě za poslední dva týdny. Výsledky z nich se započítávali do olympijské kvalifikace, kde je 60 míst. Za celý rok se do kvalifikace počítají pouze čtyři nejlepší výsledky. Čtyřicet míst je rezervováno pro 10 týmů a zbylá místa pak pro jednotlivce.

Beata s 13 valachem Rubicon startovala dvanáctkrát v šesti závodech za posledního půl roku. Čtyři Grand Prix zajela s hodnocením nad 72 procent, tři Grand Prix Freestyle pak nad 75 procent a jednu s výsledkem 73,647.

Inna s Don Gregorius startovala 24x ve 12 závodech za poslední rok. Její nejlépe hodnocené Grand Prix bylo právě v Lieru (73,980 %), Freestyle pak za 77,850 a 77,300 také v Lieru.

 

Prozatím je potvrzeno 59 z 60 míst olympijské kvalifikace


11 týmů (44 dvojic)

Australie

Brazílie

Dánsko (složeno ze čtyř jednotlivců)

Francie

Německo

Velká Británie

Japonsko

Nizozemsko

Španělsko

Švédsko

Spojené státy americké


Jednotlivci (16)

Rakousko

Belgie

Rusko (2)

Kanada (2)

Dominikánská republika

Mexiko

Palestina

Nový Zéland

Jižní Afrika

Jižní Korea

Itálie

Irsko

Švýcarsko

1 místo čeká na schválení

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.