V šesté GCL zvítězili Piráti, Prague Lions na osmé příčce

V kompletně obměněné sestavě nastoupili Pražští lvi do druhé části Global Champions League v Paříži. Taktika však nevyšla a Lions se propadli z průběžné třetí příčky na konečnou osmou. Po jedné chybě vyhráli St. Tropez Pirates.

Po pátečním kole GCL pod Eiffelovou věží byli Prague Lions průběžně třetí. Sergio Alvarez Moya první den startoval s jedenáctiletou klisnou Kardenta van´t Meerhof a do cíle dovezl čtyři body za jednu chybu. Leopold van Asten v sedle desetiletého valacha VDL Groep Elegant Hero Z dokončil bez penalizace a v kombinaci s rychlými jízdami Lvi postupovali do sobotního vyvrcholení týmové soutěže s nadějí na medailové umístění. 

 Moya si tentokrát vzal třináctiletého valacha Alama, ale i s ním se nevyhnul jednomu shození. Leopolda Van Astena vystřídal Jur Vrieling s valachem Long John Silverem. Ten však zaznamenal pět bodů a s celkovými třinácti se pražské družstvo muselo spokojit s osmou pozicí. 

lgct-paris-csi5-150-155-gcl-round-1-508-alvarez-moya-sergio-kardenta-van-t-meerhof-250621-1mv8511-2.jpg

 Žádný celek neudržel nulu na bodovém kontě a nejnižší penalizace v závěrečné části soutěže byla čtyřmi body za jedno shození. Právě tolik si v sobotu připsali St. Tropez Pirates, které reprezentovali Dani G. Waldman a Olivier Robert. Z pátku si však žádnou zátěž nenesli, a tak se mohli radovat z vítězství. 

 Druhý tým, jenž první den nechyboval, byli Cannes Stars, ale v konečném účtování obdrželi devět trestných bodů. Ty je zařadily na třetí stupínek za Valkenswaard United s osmi body. Deset bodů měli čtvrtí Hamburg Giants, po dvanácti Madrid in Motion a New York Empire. Třináct nasbírali stejně jako Prague Lions i Doha Falcons, ale ti byli rychlejší o šest sekund, a tak byli sedmí. 

 V průběžném pořadí se Pražští lvi posunuli s 90 body na pátou příčku. Tři body ztrácí na London Knights, 108 bodů mají třetí Monaco Aces, o osm více Shanghai Swans a již 157 bodů mají lídři tabulky Valkenswaard United. 

 V Paříži vyvrcholil Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů, do níž nastoupilo 34 dvojic. 

 Pouze třem z nich se podařilo probojovat do rozeskakování a v něm jako jediný zopakoval bezchybnou jízdu Brit Ben Maher.

 Z trojice rozeskakujících se dvojic v Longines Global Champions Tour Grand Prix Paříže byl nejrychlejší Egypťan Sameh El Dahan na jedenáctileté klisně WKD Aimez Moi. Jeho čas v cíli byl 38,45 sekundy, ale na bodovém kontě měl čtyři trestné body, které jej zařadily na druhý řádek výsledkové listiny za nechybujícího Brita Bena Mahera s desetiletou Ginger-Blue. 

 Jelikož však Maher vyhrál již ve Valkenswaardu, tak další zlatou vstupenku do Super

Grand Prix v rámci galashow světového parkuru Prague Playoffs obdržel další v pořadí El

Dahan. Na stupních vítězů pod Eiffelovou věží je doplnila britská jezdkyně Jodie Hall McAteer na valachovi Salt'n Peppa, jež na zkráceném parkuru inkasovala osm trestných bodů. Přesto to pro ni byl největší výsledek její dosavadní kariéry. „Je to neuvěřitelné, je to pro mě splněný sen. Jsem opravdu moc šťastná, že mám příležitost soutěžit na světové úrovni,“ konstatovala. 

 Nadšený byl i vítěz, který si užíval atmosféru v Paříži plnými doušky. „Byla to jedna z nejtěžších Grand Prix, které jsem za poslední dobu skákal. Ginger-Blue je však přirozeně rychlá, a i díky tomu jsem vyvinul tlak na své soupeře. Atmosféra v Paříži byla jako vždy skvělá. Opravdu mi to chybělo, je to vlastně poprvé po osmnácti měsících, kdy jsme si užívali takovýto aplaus při soutěži,“ uvedl Ben Maher. 

 Díky vítězství se britský jezdec přiblížil v tabulce LGCT k lídrovi Pederovi Fredricsonovi ze Švédska na rozdíl 17 bodů. Aktuálně jich má Maher 132. O dvanáct méně nasbírala

Australanka Edwina Tops-Alexander, přes 100 bodů má ještě čtvrtý Brit Scott Brash. 

 Série Global Champions zahrnuje celkem šestnáct mítinků. Hned v následujícím týdnu bude pokračovat v Monaku, další zastávkou je na konci července Berlín a po olympijských hrách v Tokiu navážou Londýn, podruhé v sezoně Valkenswaard a Hamburk. V září přijdou na řadu Řím, Mexiko City a New York, finále základní části se odehraje v Šanghaji a vrcholem bude v druhé polovině listopadu galashow světového parkuru GC Prague Playoffs v libeňské O2 areně.

210626-GCL-Paris-web-winners.jpg

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.